— Prøv å se litt utenfor det feltet du har jobbet i eller er utdannet som. Ikke fokuser på stillingstittelen, for drømmejobben kan være gjemt under en annen tittel enn du ser for deg, sier Pia Kristiina Lehtinen.

Fredag fortalte hun de rundt 30-40 fremmøtte på Næringsforeningens lunsjmøte om hvordan hun kapret stillingen som grafisk designer i kommunikasjonsbyrået Aptum i Kristiansand.

Arbeidsledig

— Jeg kom tilbake fra England med en master i kreativ teknologi i oktober 2013. I reklamebransjen, som jeg siktet meg inn mot, lyses det ikke ut mange stillinger. Etter seks måneder med jobbsøking, foreslo saksbehandleren min på Nav at jeg skulle delta på et kurs for jobbsøkere med høy kompetanse i regi av Reaktorskolen.

Skolen, som er en av Navs største private leverandører av kurstilbud, har, tross navnet, ikke så mye med kjernefysikk å gjøre.

Rundt 30–40 personer møtte opp til Næringsforeningens lunsjmøte i foreningens egne lokaler i Østre Strandgate. Foto: Reidar Kollstad

Jobbkurs

— Folk blir litt i stuss, ja, og vi må forklare at vi ikke har noe med reaktoren på Kjeller å gjøre. Derimot jobber vi mye med kjedereaksjoner og kjemi for arbeidssøkere som skal ut i arbeidslivet, enten det er i samme bransje eller omstilling til nye, forteller avdelingsleder for Reaktorskolen i Agder, Tone Sagedal.

Felles for deltakerne på Reaktorskolens kurs er at de har vært registrert som arbeidssøkere en periode på Nav, noe som inkluderer både syke og friske deltakere og alt fra dropouts på skolen til arbeidssøkende ingeniører.

Og et av kursene ble altså Lehtinen med på.

Full klaff

— Pia kom nyutdannet og med en litt rar og ukjent kompetanse innen kreativ teknologi fra et masterstudium i England til oss. Vi jobbet mye med å få frem kompetansen hennes og bevisstgjøring på hva hun var god på, hennes resultater, samt sterke sider og sider hun så hun kunne bli bedre på, forteller Sagedal.

— Vi fikk i oppgave å skrive en liste på hvilke bedrifter og områder vi ville jobbe med. Jeg endte opp med en liste på fire kommunikasjonsbyråer, tok med cv og søknadsbrev og møtte personlig opp på døra til bedriftene, forteller Lehtinen.

Og besøket hos Aptum viste seg å bli full klaff.

Tilbudt fast stilling

— Da hun banket på døra med en master i kreativ teknologi tenkte jeg: Wow! Dette kan bli spennende. Og det tok vel bare et par timer før jeg skjønte at denne jenta må vi få tak i, sier daglig leder i Aptum Kommunikasjon, Tulla Wahlstedt.

Etter åtte ukers utplassering, betalt av Nav, ble Lehtinen tilbudt et halvt års engasjement. Rundt juletider i fjor ble hun tilbudt fast ansettelse.

I disse dager er det mange som går motsatt vei og mister jobben. Lehtinen har selv flere venner som har mistet jobben.

- Tilby kompetansen din

- Hva er ditt beste råd til de som nå skal på jobbjakt?

— Jeg er ikke så veldig utadvent selv, men ble gjennom kurset på Reaktorskolen pushet til å dra ut til potensielle arbeidsgivere for å tilby min kompetanse. Det er mange jobber som ikke lyses ut og som ligger og venter. Så dra ut, se mulighetene og tilby kompetansen din, oppfordrer Lehtinen.

- Delta på det Nav tilbyr

Det er ofte bare en liten forskjell som skal til, sa Cato Zahl Pedersen og viste i sin presentasjon at kun en apostrof skiller "Impossible" fra "I'm possible". Foto: Reidar Kollstad

— Begrensninger finnes kun i ditt eget hode. Mulighetene likeså, startet den kjente idrettsutøveren Cato Zahl Pedersen sitt foredrag med.Pedersen måtte amputere en og en halv arm etter å ha å ha klatret opp i en høyspentmast som 14-åring og fått 17.000 volt med strøm gjennom kroppen. Tross sitt handikap har han likevel tatt flere utfordringer enn folk med to armer snaut tør drømme om.

- Hva er ditt beste råd til de mange i landsdelen som nå mister jobben og skal ut i et tøft arbeidsmarked?

- Ha blikket åpent og let etter nysgjerrigheten, sier Cato Zahl Pedersen. Foto: Reidar Kollstad

— Ha blikket åpent og let etter nysgjerrigheten. Takk ja til det velferdssamfunnet og Nav kan tilby. Jeg har selv venner i oljebransjen som har mistet jobben, men helst ikke vil gå til Nav. Men sitter man sammen med andre i samme båt, er det lettere å se mulighetene, oppfordrer Pedersen, som også er tilknyttet Reaktorskolen.

- Veldig positivt inntrykk

— Jeg har et veldig positivt inntrykk av Reaktorskolen. Jeg er selv innom kursene deres med jevne mellomrom og presenterer ledige stillinger, og får som regel alltid gode kandidater vi kan sende til potensielle arbeidsgivere, forteller rekrutteringsrådgiver ved markedsavdelingen til Nav Kristiansand, Ronny Kolstad.

Det er først og fremst registrerte arbeidssøkere ved Nav som har gått ledige noen måneder uten jobb som får tilbud om kurs ved Reaktorskolen.

— Gjennom kurset blir deltakerne veldig bevisste sin egen kompetanse, og da særlig sine personlige egenskaper. Samtidig har de ansatte ved Reaktorskolen også god kjennskap til kandidatene sine. Det resulterer mange ganger i en umiddelbar match mellom kursdeltakerne og arbeidsgiverne vi presenterer stillinger for, forteller Kolstad.

— På en jobbklubb hvor de nå har gått to av fire uker har allerede fem av femten deltakere fått jobb. I kurset vi har på kundebehandling, salg og service går normalt halvparten ut i jobb, forteller Tone Sagedal i Reaktorskolen.