Administrerende direktør i JBU-konsernet, Johan Martin Ugland, sier at de har vært med i oppstartsfond og inkubatorbedrifter i mange år, og at de høyst sannsynlig er med på det ferske fondet også. Foto: Roald Ankersen
-Vreng lommene, sa Anne Grete Ellingsen til investorene som var i salen i Uglands bilkjeller i Grimstad. Foto: Roald Ankersen

— At jeg støtter dette er en selvfølge. Muligheten er nå, og jeg kan ikke se at det finnes noe alternativ til å gå inn med penger, sier Frank Wehus.

Dere som har noe å bidra med får bare vrenge lommene.

Han står i JB Uglands bilkjeller og møterom i Grimstad. Der har over 100 kapitalsterke, eller mennesker på jakt etter kapital, samlet seg til seminar om gründerskap og såkornfondet som kan komme til Sørlandet.

Såkornfond

Regjeringen har satt av 150 millioner kroner på Statsbudsjettet til et fond for etablering av ny virksomhet i Agder og Telemark. Betingelsen er at private bedrifter klarer å skaffe like mange penger. Det jobber Erik Tønnessen i Skagerak Maturo med å få til.

Fire personer eller virksomheter har allerede sagt at de vil være med: Bjarne Skeie åpnet ballet med å gå inn med 30 millioner kroner. Etter det har JB Ugland-konsernet sagt at de vil være med, selv om saken ikke er formelt styrebehandlet ennå.

Administrerende direktør i JBU-konsernet, Johan Martin Ugland, sier at de har vært med i oppstartsfond og inkubatorbedrifter i mange år, og at de høyst sannsynlig er med på det ferske fondet også. Foto: Roald Ankersen

Frank Wehus bekrefter at han vil være med gjennom IOT AS.

I tillegg kunne Geir Bergskaug i Sparebanken Sør tirsdag bekrefte at de blir med.

— Det er svært viktig for landsdelen at vi får dette til. Nå er tiden for å sette kapital i arbeid, sier Bergskaug.

Hvor mye firmaene vil investere vil de ikke si ennå, men minstebeløpet er tre millioner kroner.

Frank Wehus har selv vært gründer med stort behov for risikokapital. Han bygde opp bedriften Wtek sammen med Erik Tønnessen og et ventureselskap han ledet. Wtek utviklet et digitalt sporingssystem for personer og objekter til gruve— og tunnelvirksomhet.

I 2007 solgte de bedriften for 100 millioner kroner til østerrikske Identec Solutions. Nå samarbeider Tønnessen og Wehus igjen om Firstline som skal digitalisere vedlikeholdsarbeid.

Kunnskap og kapital

Wehus sier han aldri hadde klart å få Wtek ut i verden uten kapitalen og kompetansen han fikk gjennom Skagerak-selskapet.

— Det er viktig at såkornfondene ikke bare går inn med kapital, men også kunnskap, sier han.

I Uglands kjeller snakket Wehus ivrig om det å være gründer og starte egen virksomhet. Han sier det var en selvfølge å bli med på det nye såkornfondet som Sørlandet nå kan få.

— Det kan bety mye for landsdelen. Nå trenger vi verdiskapning, og det kan være rette tiden å gå inn i nye prosjekter på. Det er mange i min situasjon som bør være med, sier han.

Erik Tønnessen sier at det nye fondet ikke er et veldedighetsprosjekt. Han tror de som investerer får god avkastning på pengene.

— Men det vil være samfunnsnyttig, sier han.

- Vreng lommebøkene

I sitt innlegg under seminaret sa Tønnessen at det var mange gode ideer på Sørlandet, men de mangler penger.

— Nå er jeg på jakt etter penger. Dere som har noe å bidra med får bare vrenge lommene. Nå som vi er inne i en nedgangsperiode er det riktig å satse. Det viser historien, sa Tønnessen til investorene i salen.

Han er glad for at Skeie, Ugland, Wehus og Sparebanken Sør har bestemt seg for å gå inn. Men fondet trenger mange flere penger.

— Det kan ikke være slik at kun tre-fire personer skal bidra med penger, sa han.

Finn frem lommeboken!

Så supplerte Node-leder Anne Grete Ellingsen:

— Jeg håper landsdelen stiller opp og at vi kan få dette til sammen. Finn frem lommeboken!

-Vreng lommene, sa Anne Grete Ellingsen til investorene som var i salen i Uglands bilkjeller i Grimstad. Foto: Roald Ankersen