Britiske myndigheter har i siste liten forsøkt å innføre begrensinger før innbyggerne i de to øst-europeiske landene gis mulighet til å flytte til landet.

Frykten fra britisk side er at det vil komme et høyt antall på veldig kort tid når overgangsreglene for disse to relativt ferske EU-landene oppheves ved nyttår. Advokat Ivo Emanuilov er en av dem som ønsker å benytte seg av rettighetene han har som EU-borger, og håper å være på plass i London i løpet av 2014. Den jusutdannede 24-åringen er eksempel på "hjerneflukten" som Bulgaria opplever. Høyt utdannede unge tror fremtiden er bedre utenfor landets grenser.

— Jeg vil til London fordi det er en kosmopolitisk by. Det er muligheter for å treffe folk og skape nye vennskap. Det er endeløse muligheter der, sier han.

Emanuilov har fått med seg debatten i landet, og er forberedt på å bli møtt av forutinntatte briter.

- Tror du at du vil møte fordommer der?

— Helt sikkert. Men jeg er sikker på at jeg vil turnere det. Jeg forventer å bli behandlet som en borger på lik linje med britene.

Frykter velferdsturister

Prinsippet Emanuilov viser til, at en hver EU-borger skal ha samme tilgang til velferdsgoder og rettigheter uansett hvor i unionen de velger å bosette seg, er nettopp det britene vil justere. Britene har i lang tid vært skeptisk til det de kaller velferdsturister. Britene vil derfor innføre en lengre minstetid for opphold i arbeid i mottakerlandet før man gjør seg fortjent til eksempelvis arbeidsledighetstrygd.

Storbritannias har foreslått at nasjonale regjeringer bør få innføre maksgrenser på antall innvandrere fra andre EU-land. Britenes protester har ikke gått ubemerket hen hverken i Brussel eller i Bulgarias hovedstad Sofia.

  • EUs arbeidskommissær Laszlo Andor advarte britene om at de var i ferd med å utvikle seg til et «ekkelt land», som ønsket å melke EU for de økonomiske gevinstene og snike seg unna kostnadene.

  • Bulgarias president Rosen Plevneliev sa nylig i et intervju med The Observer at mange bulgarere lurer på hva som har skjedd med det demokratiske og tolerante Storbritannia.

  • FNs høykommissær for flyktninger António Guterres mener britenes foreslåtte regelendringer kan føre til stigmatisering av utlendinger og urettferdig behandling av marginaliserte grupper.

  • Også Nobelprisvinner og tidligere polsk president Lech Walesa har kastet seg inn i debattem. Han mener Cameron oppfører seg irrasjonelt og kortsiktig overfor øst-europeisk innvandring.

Advokat Emanuilov mener diskusjonen i Storbritannia minner om debatten i Bulgaria om syriske flyktninger.

- Storbritannia frykter velferdsturister?

— Det er britisk problem. Det har EU-kommisjonen også sagt. Hvis du tillater at folk blir velferdsturister, er det et nasjonalt problem, sier Emanuilov.

Britiske «skrekkscenarier»

I Sofias gater er det mange som ønsker å reise, men de vi møter tror ikke Storbritannia vil få noen masseinnvandring fra Bulgaria. Emanuilov, og mange med han, tror at mange av dem som ønsker å reise alt har dratt.

— Jeg mener hele debatten skjer på sviktende grunnlag. Bulgarere kan jo reise også nå, sier Emanuilov, som ble ferdig med jusstudiene for noen dager siden og nå jobber i et advokatfirma. Han ønsker å søke stipend og studieplass på en mastergrad i informasjons- og teknologirett. Øverst på ønskelisten står London. Men også Oslo og andre studiesteder er aktuelle.

Det britiske innenriksdepartementet har planene klare for å håndtere eventuelle overraskelser som måtte dukke opp når de to landenes totalt 27 millioner innbyggere får mulighet til fritt å flytte til Storbritannia for å søke jobb. Britene har mobilisert en del av de samme systemene for grensekontroll som under fjorårets sommer-OL.

Men hvor mange bulgarere og rumenere ser de egentlig for seg at vil komme? Offisielt har ikke myndighetene villet gå ut med totaltallet de ser for seg. Men tenketanken Democracy Institute har anslått at 385.000 innvandrere i løpet av en femårsperiode var å regne som et moderat anslag.

«Skrekkscenariet» som brukes av britene er innvandringen etter at Polen og syv andre østeuropeiske land ble EU-medlemmer i 2004. Tidligere innenriksminister Jack Straw fra Labour har sagt at det var en tabbe å tillate åpningen mot øst uten å innføre begrensinger av noe slag. Under EU-toppmøtet før jul truet statsminister David Cameron med legge ned veto mot nye EU-medlemmer dersom ikke reglene om fri bevegelighet blir strammet inn.

- Anti-EU-krefter

Bulgarias ambassadør til Storbritannia, Konstantin Dimitrov, påpeker at mellom 8000 og 10.000 bulgarere allerede har reist inn i Storbritannia årlig for å jobbe. Det bulgarske utenriksdepartementet skriver i en e-post til Aftenposten at "all relevant statistikk" viser at det ikke vil komme en stor innvandringsbølge etter 1. januar 2014. Bulgarske myndigheter følger nøye med på debatten i Storbritannia, som de mener "dessverre er blitt dominert av populister og anti-EU-krefter som utnytter folks ektefølte frykt for jobb og sikkerhet. Å peke ut bulgarere som en potensiell trussel er uakseptabelt etter europeiske standarder", skriver utenrikstjenesten.

Ikke førstevalg

Storbritannia er ikke nødvendigvis førstevalget for dem som vil reise ut, slik britene ser ut til å tro. Medisinstudent Elisabeta Gerova sier at 80 prosent av bulgarske medisinstudenter sier de vil reise etter endte studier, og at mange leger allerede har reist.

— Jeg kunne også tenke meg Storbritannia, men Østerrike, Tyskland og Sveits er mer aktuelle. Jeg har mest lyst til å dra til Tyskland. Språkkursene her er fulle av medisinstudenter som lærer seg tysk, sier Gerova.

De vil ut

Advokat Ivo Emanuilov (24) ønsker å ta mastergrad i informasjons— og teknologirett i London. - 1. januar er en viktig dag, for det betyr at jeg kan bli behandlet som enhver brite. Det blir kanskje ikke slik i praksis, men det gir insentiver for at folk vil reise. - Vurderer du å bli i Bulgaria? - Mest sannsynlig ikke. Det er begrensede muligheter her, dessuten er det mye nepotisme. Det gjør det vanskelig.

Hristo Stoyanov (27) er arbeidsløs grafisk kunstner og har deltatt i protester mot regjeringen i Sofias gater. Han kunne godt tenke seg å reise ut av landet, slik svært mange unge gjør. — Jeg kunne tenke meg å dra til et engelskspråklig land, for eksempel Storbritannia eller Canada, dersom jeg kunne. Kommunismen er ikke død, den lever fremdeles her i Bulgaria. Du må kjenne de rette personene til å starte opp bedrifter.

Elisaveta Gerova (21) er en av mange bulgarske legestudenter som vil jobbe i utlandet, men for henne er Tyskland førstevalget. Hjemme tjener en lege 300 euro i måneden, i Tyskland er lønnen 3600 euro. — Jeg er interessert i å dra til Østerrike, Tyskland eller Sveits. Men det er ikke bare lønnen som gjør at folk reiser, også korrupsjonen i Bulgaria. - Tror du mange bulgarere vil dra til Storbritannia etter 1. januar? - Nei, det tror jeg ikke.

Kaloyan Vasiliv (28) , her med søsteren Ahihora Vasileva, før han tar flyet fra Sofia til London. Han har både bulgarsk og britisk pass og flyttet til Storbritannia for flere år siden. Han tror de som ville flytte, alt har dratt. — Jeg tror ikke det blir stor forskjell etter 1. januar. Hvis du vil dra til et annet land, må du ha mot. De som har mot, har alt dratt, sier Vasiliv. - Opplever du debatten som krenkende? - Ja, det er den. En advokat jeg kjenner hadde fått et brev med oppfordring om å være forsiktig med å ansette bulgarere.