AGDER: — Vi øker handelskapasiteten til utlandet. Samtidig skal vi ha en kraftig oppgradering av sentralnettet, for å øke sikkerheten og for å fase inn de mange og store vindkraftprosjektene og alle småkraftprosjektene som planlegges på Agder, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett.

Nasjonalt skal Statnett investere for mellom fem og åtte milliarder kroner årlig fram mot 2020, ifølge den nasjonale nettplanen som legges fram onsdag ettermiddag.

Sjøkabel

Største enkeltprosjekt i vår region blir ny kraftkabel mellom Tonstad i Sirdal og Wilster i Tyskland til inntil åtte milliarder kroner. Kabelen blir på 1400 megawatt og er tenkt bygget fram til 2018. Den får dobbelt så stor kapasitet som Danmark-kabelen som snart er ferdig bygd fra Vennesla.

Oppgradering av sentralnettet vest for Kristiansand er det andre store prosjektet. Det koster rundt sju milliarder kroner. Fra Feda i Kvinesdal til Sauda i Rogaland kommer ny 420 kilovolt kraftlinje. Linjen Arendal-Solhom i indre Agder skal oppgraderes fra 300 til 420 kv.

AE fornøyd

— Tyskland-kabelen er særlig viktig, og øker våre markedsmuligheter både i kraft- og effektmarkedet, sier kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi, og legger til at AE ønsker enda flere oversjøiske kabler om noen år.