KRISTIANSAND: – Vi har vært gjennom verre stormer enn dette, sa styreleder Odd Hynnekleiv i det han gikk inn i rettssalen i Kristiansand Tinghus.

Revisor trakk seg

Hynnekleiv måtte møte i retten fordi revisor trakk seg i april. Da var det tvil om grunnlaget for videre drift. Da selskapet ikke klarte å skaffe ny revisor innen fristen, begjærte Brønnøysundregistrene tvangsoppløsning 31. august. Rettighetene til Yohan var i sist tilgjengelige regnskap verdsatt til 31 millioner kroner – noe revisor mente ikke var realistisk og trakk seg fra oppdraget.

I dag var det skiftesamling i tingretten. Scenen var uvant for filmskaperen bak Kamilla og Tyven-filmene og Yohan Barnevandrer. Men Hynnekleiv mener at han ikke trenger å bruke mye tid der.

– Dette er bare en rasteplass før vi kan gå videre, kommenterer Hynnekleiv.

– Hvorfor måtte det gå så langt?

– Formalia. Vi skaffet revisor, men da var det for sent i forhold til å avlyse skiftesamlingen, sier Hynnekleiv.

Får rettighetene

Fristen for krav i boet går ut i dag. Det er dermed ikke formelt klart at Hynnekleiv får selskapet tilbake fra bostyrer Helge Wigemyr. De desidert største kreditoren, Sparebanken Sør, har kommet til enighet med Odd og Grete Hynnekleiv. Derfor regner Wigemyr med at en de får tilbake rettighetene til Yohan og de andre filmene.

Banken har et krav på 5,1 millioner kroner av totale krav på 5,285 millioner kroner.

Hvis vi dømmer ut fra innberetningen til Kristiansand tingrett er ikke de økonomiske problemene til filmskaperne over, selv om Hynnekleiv lettet kunne sykle fra retten. Fortsatt mangler regnskap for 2010. Regnskapet for så langt i 2011 er heller ikke ført fordi Regnskap og Forvaltning AS ikke har fått all sin betaling. Selvangivelse mangler også.

– Regnskapsfirmaet jobber med det nå, sier Hynnekleiv.

Selskapet Barnevandrerne hadde ikke meldt seg som kreditorer, til tross for at de ga et lån på 8,8 millioner da 35 millioners filmen Yohan skulle spilles inn. Barnevandrerne har i regnskapet sitt avskrevet hele beløpet, da de skulle få penger når filmen hadde spilt inn et visst beløp. Dit er ikke Yohan kommet.

Ønsker fortgang

Filmskaperparet Odd og Grete Hynnekleiv håper nå de skal få tid til å konsentrere seg om den engelske versjonen av Yohan Barnevandrer. Derfor hadde han følgende bønn til dommerfullmektig Magne Bye:

– Jeg ønsker en rask behandling i retten.