Næringsminister Monica Mæland får utvalgets utredning overlevert tirsdag, og følger regjeringen de råd utvalget kommer med vil det bli slutt på at Nærings— og fiskeridepartementet skal kunne overprøve vedtak fattet av Konkurransetilsynet.

Dette skal nemnda behandle

Det skjedde bl.a. i 2006, da regjeringen satte Konkurransetilsynets vurderinger til side og godtok at kjøttleverandøren Gilde fikk kjøpe kylling- og eggprodusenten Prior. Den beslutningen vakte oppsikt.

Utvalget går inn for at det opprettes en uavhengig klagenemnd som i praksis først og fremst skal avgjøre klager over inngrep mot fusjoner og oppkjøp i næringslivet. Dessuten ser man for seg at saker som omhandler kartellopptreden i næringslivet, der selskap driver ulovlig samarbeider om pris og marked, blir flyttet fra domstolene til den nye nemnda.

Nødvendig med endringer

Utvalget er nedsatt av regjeringen, og rapporten et resultat av Solberg-regjeringens Sundvollen-erklæring om å styrke Konkurransetilsynets selvstendighet og uavhengighet. Utvalget foreslår at nemnda blir organisert som et forvaltningsorgan.

Næringsminister Monica Mæland sier at hun ikke vil kommentere innstillingen før hun har fått den, men:

— Den nye klagenemnda skal hindre politisk overstyring i konkurransesaker. Det skal være et bedre redskap enn i dag for å avgjøre store og kompliserte konkurransetvister, og hindre at det blir reist tvil om de avgjørelser som blir tatt. I dag er departementet klageorgan, det er uheldig fordi det dermed blir en politisk avgjørelse på ofte kompliserte tvister. Det er ikke så mange av disse sakene, men de er som regel store og viktige, sier Mæland.

Viktig å finne kvalifiserte personer

Lederen for utvalget, advokat Siri Teigum, sier at det er viktig at den nye nemnda blir bemannet av spesielt kvalifiserte personer.

— Vi skal huske at de sakene nemnda skal behandle som regel er både store og komplekse, og at regelverket gir mulighet til å gripe inn mot fusjoner og gi bøter på flere hundre millioner kroner for dem som måtte bryte konkurranselovgivningen. At noen av nemndas medlemmer har dommererfaring er derfor viktig. I tillegg blir nemnda stilt overfor saker der det er behov for samfunnsøkonomiske vurderinger, sier Teigum til Aftenposten.

Utredningen skal nå ut på høring, og statsråd Mæland sier at hun håper at den nye organiseringen kan være på plass fra 1. januar 2016.