KRISTIANSAND: – Det er fantastisk å se at næringslivet og andre aktører tar på seg risiko og investerer tungt i prosjekter som også er bra for samfunnet, skriver administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.

Sør-Trøndelag, Hordaland og Rogaland stakk av med de største summene på henholdsvis 415, 338 og 236 millioner kroner.

Aust- og Vest-Agder fikk henholdsvis 40 og 54 millioner kroner.

Største pott til Elkem Solar

I Vest-Agder var det Elkem Solar som hentet den største potten med 25,6 millioner kroner. Støtten skal bidra i arbeidet Elkem Solar legger ned i ombygging og nyinvestering i produksjonsprosessen.

– Investeringene gjør at vi blant annet kan ta i bruk resirkulerte materialer i større grad enn tidligere. Utviklingen i denne bransjen går rasende fort, og støtten fra Enova er hjertelig velkommen for at vi skal fortsette å være i førersete, uttalte Elkem Solars verkssjef Geir Ausland i en pressemelding i desember.

Deretter fulgte Fibo Trespo i Lyngdal med sju millioner i støtte til mer energieffektive produksjonslinjer, mens gründerselskapet Windpartner fikk nesten sju millioner til å bygge et lite, men svært så sjødyktig og effektivt servicefartøy for drift av vindparker ute i havet.

Landstrøm i Arendal

I Aust-Agder var det Arendal Havnevesen som stakk av med den største fylkespotten på 15,2 millioner kroner for støtte til landstrøm. Nest mest fikk Agder Energi Varme med 5,3 millioner til ny teknologi (trepulveranlegg) til varmesentralen i Arendal, mens Grimstad kommune fikk 3,6 millioner til utskifting av fornybare varmesentraler.

Prosjektene som har fått støtte i Agder bidrar til å kutte energiforbruket med 111 GWh, noe som tilsvarer det årlige strømforbruket til om lag 4500 boliger.

Seks mill. til husholdninger i sør

Enova ga også 119 millioner kroner i støttet til norske husholdninger i 2016. Snaue seks millioner av dem gikk til sørlandske husholdninger.