KRISTIANSAND: – Sammenlignet med året før, hadde vi i fjor 26 prosent flere vekstselskaper i Aust-Agder, og i Vest-Agder var økningen på hele 40 prosent, sier partner og regionleder Odd Knustad i Ernst & Young avdeling Agder.

Det er selskaper som har oppnådd en omsetningsvekst på minimum 20 prosent de to siste årene, har et positivt resultat og egenkapital, har økt antall ansatte og har minst 20 medarbeidere på lønningslista som kvalifiserer til betegnelsen vekstselskaper.

– Dette er en etterlengtet opptur. For å kunne takle den store omstillingen Norge må gjennom når økonomien etter hvert blir mindre oljeintensiv, er vi avhengig av en høy andel av vekstselskaper innenfor mange bransjer. Nøkkelen til denne omstillingen er å dyrke fram entreprenørene blant oss, sier Odd Knustad.

Rangeringen inngår i verdens største vekstskaperprogram, Ernst & Young Entrepreneur Of The Year, og skal i Norge munne ut i seks regionale og en nasjonal kåring av årets vekstskaper. I fjor var det eier, daglig leder og styreleder Odd Reitan i Reitangruppen i Trondheim som mottok utmerkelsen sentralt. Blant bedriftslederne på Sørlandet som forrige gang utmerket seg var Stein Asgeir Egenes i Egenes Brannteknikk og Tom Eikså i TT Anlegg. De var begge blant 10 finalister i en regionfinale for Agder, Telemark og Vestfold.

Selv om det i fjor var vesentlig flere vekstselskaper på Sørlandet enn året før, har veksten vært minst like stor i mange andre fylker. Ifølge Ernst & Young er det i år, basert på fjorårets regnskapstall, 91 vekstselskaper i Vest-Agder og 49 i Aust-Agder. Antall vekstselskaper per 100.000 innbyggere er 52 i Vest-Agder og 44 i Aust-Agder. Sammenlignet med resten av landet, plasserer dette Vest-Agder på en delt 11. plass og Aust-Agder på en delt 17. plass.