Nettmøtet er nå avsluttet. Under kan du lese spørsmål og svar.

Siste innlegg

Kenneth Engedal

Takk for gode spørsmål. Vi har stor forståelse for at mange føler stor usikkerhet for egen økonomi i disse tider. Bankene spiller en viktig rolle i menneskers personlige økonomi og er innstilt på å være støttespiller og finne gode løsninger for sine kunder. Nøl ikke med å kontakte din bank for personlige råd og veiledning!

Bør man ta ut pengene som er investert i Ask og la fortjenesten stå videre? Anita Henriksen

Hei Anita,

vanskelig å gi noen generelle råd på dette uten å vite mer om din personlige økonomi. Her anbefaler vi at du tar direkte kontakt med banken din.

Kenneth Engedal

Hei. Ser at de fleste bankene tilbyr opptil 6 mnd avdragsfrihet. Har det mye å si hvor stor sikkerhet det er i boligen? Si feks at du har et lån på 2.000.000, og verdien på boligen for tiden er på 3.500.000. Er det da mulighet å få lengre avdragsfrihet? Roy

Hei Roy,

ved behov vil banken i første omgang innvilge fra 3 til 6 mndrs. avdragsfrihet. Deretter vil vi foreta ny vurdering med grunnlag i hvordan situasjonen utvikler seg.

Kenneth Engedal

Bør jeg kjøpe fond nå, hvis det er i et treårsperspektiv? Sverre

Hei Sverre,

vi anbefaler et tidsperspektiv på sparing i aksjefond på minimum 5 år.

Kenneth Engedal

Hei! Har nesten 900.000,- på sparekonto. Hva slags tiltak burde jeg gjøre? Koster det noe og få økonomisk rådgiving i bankene ? Takk for tilbakemelding Kim Takacs

Hei Kim,

Anbefalinger vil avhenge av din totaløkonomi, tidshorisont og risikotoleranse. I Spareskillingsbanken er økonomisk rådgivning gratis. Dette må du imidlertid avklare med din bank.

Kenneth Engedal

Hei. Har 300-400 000 til overs... tips til å få pengene til å vokse relativt fort? Anonym2

Hei,

høy avkastning er som regel forbundet med høy risiko. Kontakt din rådgiver i banken som kan gjennomgå din personlige situasjon samt din risikotoleranse.

Kenneth Engedal

Valuta-kløften mellom norsk og dansk krone blir stadig større. I dag må vi gi 155 NOK for 100 DKK. Jeg har et valutalån i DKK (fastrente, bidrag og avdrag). Det er kostbar å konvertere et slikt obligasjonslån. Men bør jeg gjøre det og be om avdragsfrie perioder ? Renten er negativ. Et siste spørsmål: DKK holder seg stabil fordi den er knyttet til EURO. Hvorfor influeres ikke EUROen i disse Coronatider ? Kåre Eriksen

​Hei Kåre,

takk for gode spørsmål. Som du peker på, har valutakursene beveget seg mye den senere tiden. Anbefaler deg å kontakt din bank for å undersøke hvilke muligheter du har.

Kenneth Engedal

Hei, ser det er stor forskjell i hvor mye rente kutt den enkelte bank opererer med i disse tider, vil det lønne seg å bytte bank nå dersom man vil oppnå bedre rente hos en annen bank? Stian

Hei Stian,

generelt kan det være lurt å sjekke bankenes rentebetingelser!

Kenneth Engedal

Hvorfor tar dere 2 KR når jeg bruker KORTE mitt UNDER 300 kroner ? Ola nordmann

Hei,

banken kan ha alternative løsninger for deg. Anbefaler deg å kontakte banken!

Kenneth Engedal

Hvor langt ned tror du hovedindeksen på Oslo Børs går, før det snur opp igjen? Knut Pettersen

Hei Knut,

forstår veldig godt at du lurer på det men dette er et spørsmål ingen kan svare på!

Kenneth Engedal

Hei, Jeg har god kontroll på egen økonomi og står ikke i fare for å bli permittert. Jeg har 3 måneders lønn på bufferkonto, fylt BSU for 2020 og får igjen en del på skatten i år. Til vanlig sparer jeg 800 kroner i fond hver måned i et langsiktig perspektiv (10+ år). Jeg er 28 og tenker egentlig at fondsparing er pensjonssparing. Er det fornuftig i min situasjon å sette inn litt ekstra på fond nå? Dette er penger jeg er forberedt på at jeg kan tape. Ida Nilsen

Hei Ida,

det virker som du har en god plan for din økonomi! Hvis man har tro på at markedet kommer tilbake etter denne krisen, kan det være fornuftig å øke sparingen. Ta kontakt med din rådgiver i banken.

Kenneth Engedal

Er det lurt å ha penger på sparekonto? Bernt

Hei Bernt,

Ja! I disse tider er det lurt å ha penger på sparekonto!

Kenneth Engedal

Hei, moren min trenger å lage bankID men bankene er stengt. Hun kan ikke vente til 26. fordi det haster, hva kan hun gjøre? Anonym

Hei,

anbefaler å kontakte din bank på telefon ved spørsmål om BankID.

Kenneth Engedal

Vi har vurdert å spytte inn noen økonomiske reserver (ca 30.000-50.000) i aksjefond. Er det lurt å gjøre det nå? Karin

Hei,

det er stor usikkerhet i markedet for tiden. Generelt bør man ha en lang tidshorisont når man er i aksjefond. Månedlig sparing i aksjefond kan være et godt alternativ. Dersom beløpet du antyder er den eneste ledige likviditetskapasiteten du har, anbefales det ikke å gå i aksjefond.

Kenneth Engedal

Hei. Hva med oss som sparer i fond i aksjesparekonto med et perspektiv på 5-10 års sparing. Hva bør vi gjøre? Fortsette å spare, avvente sparing eller selge? Blir stresset når nedgangen er ned opp mot 20 %. Takk for råd Småsparer

Hei,

det er fornuftig å ha et langt perspektiv ved sparing i aksjefond. Selv om det ikke er noen garantier for det, har markedet historisk kommet tilbake etter store fall. Din personlige totaløkonomi vil ha betydning i denne sammenheng . Anbefaler å kontakte din rådgiver i banken. 

Kenneth Engedal

Hei Har noe penger på konto som jeg vurdere å investere, hva mener du? Anonym

Hei,

for tiden er det stor usikkerhet i markedet. Her vil ens egen totaløkonomi, tidshorisont og risikotoleranse være sentrale elementer i vurderingen. Anbefaler deg å kontakte din rådgiver.

Kenneth Engedal

Når bør man forvente at renta på huslån settes ned, og hvor mye? Nina Werring Lie

Hei Nina,

Spareskillingsbanken reduserer renten med inntil 0,4 % -poeng. Renteendringen gjelder fra 29. april på eksisterende lån.

Du vil motta varsel fra din bank på ny rente og tidspunkt for endringen.

Kenneth Engedal

Hvorfor setter dere kun ned renta 0,4 prosentpoeng, når styringsrenta senkes med 0,5? Kjetil

Hei,

Markedsrenten bestemmer prisen på pengene som bankene låner ut. Styringsrenten i Norges Bank påvirker bankenes markedsrenter, men i enkelte perioder er denne sammenhengen i «utakt». Gjeldende nivå på markedsrenten tilsier derfor en noe mindre nedgang enn Norges Banks reduksjon av styringsrenten.

Kenneth Engedal

Norges Bank har kuttet styringsrenten med 0,5 %. Vil Spareskillingsbanken også kutte med 0.5%? Når vil eventuelt rentekutt tre i kraft? Sigmund Akselsen

Hei Sigmund,

Spareskillingsbanken har besluttet en rentereduksjon med inntil 0,4 % -poeng. Renteendringen gjelder fra 29. april på eksisterende lån.

 

Kenneth Engedal

Norges Bank satt ned styringsrenten med 0,5%. Dette var meningen at skulle komme den vanlige bankkunde tilgode. Nordea Bank satt umiddelbart ned renten med de samme 0.5%. Andre banker har ikke tatt den samme rentenedgangen. Jeg er ganske sikker på at Norges Bank ikke mente at bankene skulle øke sin egen rentemargin, denne gangen skulle det hele tilfalle bankkundene. Ole O. Berge

​Hei Ole,

Markedsrenten bestemmer prisen på pengene som bankene låner ut. Styringsrenten i Norges Bank påvirker bankenes markedsrenter, men i enkelte perioder er denne sammenhengen i «utakt». Gjeldende nivå på markedsrenten tilsier derfor en noe mindre nedgang enn Norges Banks reduksjon av styringsrenten.

Kenneth Engedal