AKTOR: Politiadvokat Leif Aleksandersen vil ha fire ukers varetektsfengsling av den tidligere banksjefen. Foto: RUNE ØIDNE REINERTSEN

VEGÅRSHEI / ARENDAL: — Han fengsles i 14 dager med brev- og besøksforbud, bekrefter jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Hilde Almåsstø, til fvn.no.

Kjennelsen ble avsagt av dommer Flemming Christoffer Hessje i Aust-Agder tingrett nå i ettermiddag.

Det var i formiddag at aktor Leif Aleksandersen fremstilte den tidligere banksjefen i Vegårshei, Øyvind Tveide (62), for fengsling. 62-åringen er siktet for grovt økonomisk utroskap etter straffelovens paragraf 276. Han ba da også om isolasjon de første 14 dagene av fengslingsperioden.

Motsatte seg fengsling

I retten motsatte 62-åringen seg fengsling.

— Vi etterforsker med det som er av ressurser og har satt inn flere etterforskere. Flere personer blir fortløpende avhørt og det har i dag vært gjort avhør av sentrale personer, bekrefter politijurist og aktor, Leif Aleksandersen, til fvn.no.

Mannskaper fra politiets økonomiavsnitt i Kristiansand og fra det lokale etterforskningsavsnittet i Arendal er koblet inn i saken.

Erkjente å ha gitt lån

I retten erkjente Tveide at han har gitt banklån uten tilstrekkelig sikkerhet.

— Han har erkjent at han ytt lån hvor det ikke har vært tilstrekkelig sikkerhet for hele engasjementet, sier 62-åringens forsvarer, Jon Kristen Bosvik, til fvn.no.

Til NRK sier Bosvik at Tveide har forklart at han ikke hadde økonomiske fordeler av utlånet.

— Det kom også fram i retten nå, at han ikke har hatt noen økonomiske fordeler som følge av dette. Og det har heller ikke vært påstått av politiet, sier Bosvik til NRK.

Totalt er tre personer fremstilt for fengsling i saken. Saken omfatter brudd på banksjefens fullmakter da han ledet den lokale sparebanken i Vegårshei.

Banksjefen stolte på at kunden, som sa han skulle få 30 millioner fra et fond. Da pengene aldri kom, forfalsket banksjefen lånedokumenter og en eiendomstakst for å skjule at han hadde overskredet sine fullmakter.

Lånte ut 11,6 mill

Mye av sakens realiteter ble ellers kjent under rettsmøtet. Dette er ikke omstridt, og i hovedtrekk som følger:

Banksjef Tveide (62) har innvilget lån på til sammen 11,6 millioner kroner til et persongalleri bestående av en uføretrygdet arendalitt (64), hans arbeidsledige datter (36) og ditto svigersønn (34), samt en thailandsk dame med nær forbindelse til sekstifireåringen. Den samme sekstifireåringen fremstår forøvrig som hovedmannen på "låntakersiden".

Kjøpte bolig og biler

Hva pengene har gått til, er uklart. Noe har havnet i Thailand som betaling for en leilighet. Det er også kjøpt en bolig i Arendal og to biler, en av dem en Volvo V40. Bankens sikkerhet for lånene har vist seg å være boligen i Arendal og de to bilene. Men eks-banksjefen har stolt på, og lagt stor vekt på, at den uføretrygdede mannen snart ville motta 30 millioner kroner fra et fond han hadde investert i. Noen dokumentasjon av verdiene var imidlertid aldri blitt lagt fram, og pengene kom da heller ikke.

Forfalsket

Da bankens styre begynte å fatte mistanker og revisjonsselskapet BDO satte på en etterforskningsgruppe, forfalsket banksjefen taksten på leiligheten i Arendal, fra de opprinnelige 2,3 millioner kronene til 4,3 mill. Da nettet snørte seg enda tettere i januar 2012, forfalsket han også dokumentene til et nytt lån på 1,9 millioner kroner.

Den uføretrygdede sekstifireåringens svigersønn ble ført opp som låntaker uten å vite det selv, mens pengene ble satt inn på sekstifireåringens konto. Det skjedde for å skjule at banksjefen hadde overskredet sine utlånsfullmakter overfor "hovedmannen".

Det har ikke fremkommet opplysninger som tyder på at eks-banksjefen har hatt personlig vinning av historien. Han ble invitert på innvielsesfest da "hovedmannen" tok i bruk den nyinnkjøpte leiligheten i Arendal, men takket nei.

I dag er han arbeidsledig og har søkt om dagpenger. Fra Vegårshei Sparebank får han ingen lønn eller andre godtgjørelser.

– Vi undersøker nå hvor pengene er blitt av, sier leder for politiets økonomiavsnitt, John Repstad, til NRK.