riks000545964-loBRv1QXUh.jpg Foto: John Sandøy NTB/ SCANPIX
krageroe2-Ydn5vo9QRf.jpg Foto: Langset, Kristine Grue
Gjennomsnittlig salgspris for fritidsboliger var 6 prosent lavere i årets fem måneder sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Foto: TERRA EIENDOMSMEGLING
hytterkrageroe-xeTeOtwl71.jpg Foto: Langset, Kristine Grue

— Det er en dramatisk nedgang i salg av fritidsboliger ved sjøen, sier Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening , EFF.

De la onsdag frem salgstallene for fritidsboligmarkedet på en pressekonferanse.

Gjennomsnittlig salgspris for fritidsboliger var 6 prosent lavere i årets fem måneder sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, og en nedgang på hele 11,3 prosent fra samme periode i 2011.

Hittil i år er gjennomsnittlig oppnådd pris for fritidsboliger ved sjøen 2.293.000 kroner.

Det er lagt betydelig færre boliger til salgs, og salgsvolumet er halvert sammenliknet med fjorårets fem første måneder.

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening , EFF og Finn.no har fått utarbeidet av TNS Gallupp.

Enorme regionale variasjoner

— «Folkehytta» er lettere å selge enn hyttene i de dyrere markene. Her er det betydelig færre kjøpere, de er også mer selektive. Vi har hatt prisnivåer i det dyrere markedet som vi neppe ser igjen med det første, sier Dreyer.

— Nærhet til sjøen er dessuten det enkeltparametret som har størst påvirkning for prisen, legger han til.

Det er også enorme regionale variasjoner. Det går for eksempel et tydelig skille mellom Agder-fylkene, med positiv utvikling for Vest-Agder, og et prisfall i Aust.-Agder.

Ellers inngår Østfold-kommunene Hvaler, Fredrikstad og Halden alle på topp 10-listen.

På Sørlandet og Østfold har det dyrere markedet opplevd det største prisfallet.

— Hytteselgere må ha edruelige forventninger. Hyttemarkedet videre kan selvfølgelig gå begge veier, men får du en hytte nå som treffer på alt det du er ute etter, så gjør du et mye bedre kjøp enn nå du hadde gjort på flere år, sier han.

Har du tips om boligmarkedet? Send oss en epost!

Tyr til uvanlig salgsstrategi

— Vi selger 13 hytter til fastpris i Kragerø nå, og dette kommer nok aldri til å skje igjen, sier Ronny Jørstad, daglig leder i Terra Eiendomsmegling avdeling Kragerø.

Bakgrunnen for den svært uvanlige salgsstrategien, er at dette er hytter som tidligere er eid av ulike studentsamskipnader i Norge.

Hyttene har vært i bruk av ansatte, samt utleid i perioder. Eiendommen ble solgt i fjor til Kragerø Sportell, som nå har fått tillatelse til å dele opp eiendommen i like mange tomter som det er hytter.

Hyttene er bygget på 60-tallet, er på mellom 30 og 40 kvadrat, tomtene er også små og de ligger tett. På pluss-siden er nærhet til Kragerø sentrum, rundt 200 meter til sjøen, det er vei, vann og kloakk og noen har sjøutsikt.

— Vi har et vanskelig hyttemarked så vi fant ut at vi måtte gjøre noe spesielt. Dette er 13 forholdsvis like enheter som skal ut i et allerede svært presset marked. Selger er interessert i å selge raskt. Dette er ikke strandperler, men prisene vil bli oppfattet som rimelige: Hyttene ligger på mellom 690.000 til 1,3 millioner. Vi er helt konsekvente på fastprisen og første-mann-til mølla-prinsippet, sier Jørstad.

Schibsted-avisene er i samme selskap som Finn.no