- Slipstettheten er definitivt høyere i Stockholm enn Oslo. Stockholmerne er en dose mer formelle og hierarkiske, og innimellom et snev mer jålete. Slipset er derfor i større grad enn her en del av jobbantrekket, sier Lars N. Sæthre, kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken.

Han har tidligere jobbet kommunikasjonsfaglig i Norden, og har sett forskjellene mellom de nordiske mennene. Han mener nordmenn har et pragmatisk forhold til slips på jobben.

- Vi liker det ikke, men knytter det etter beste evne kun de gangene vi må, om det da ikke henger ferdigknyttet i skapet. Det vil si de gangene vi trenger den troverdigheten et slips kan gi i et kundemøte, et styremøte — eller i møte med svensker, sier Sæthre.

IT-guruene satte ny trend

Som medarbeider i en nordisk bedrift, ser informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea forskjeller i møte med nordiske kolleger.

- Slipsbruken er klart mer avslappet i den norske delen av selskapet. Ser man på våre nordiske kolleger er slipsknutene flere og strammere.

Han mener det kom et skille i arbeidslivet da IT-guruene gjorde sitt inntog i næringslivet.- Med IT-guruene ble det plutselig nye helter i næringslivet med andre kleskoder. Når de som nye forbilder ikke fulgte kleskoden med dress, ble det større mangfold, sier Sevang.

Stilrådgiver Benedicte Finnema mener norske menn fremdeles ofte stikker seg ut i møte med internasjonale kolleger.

- Den norske mannen foretrekker olabukse og fritidsklær. Det er kun i Norge man kler seg slik på jobb. Det er så avslappet at internasjonale kolleger kan tenke at de ikke blir tatt alvorlig i møte med uformelle nordmenn, sier Finnema.