Sortland, Vesterålen

Bølgene kaster seg inn mot sylskarpe fjell og bringer lukt av tang, mannemot og sterke kvinner. Jeg sitter midt i landets kanskje mest omtalte område akkurat nå, Lofoten og Vesterålen.

Vil vi utrede konsekvensene av oljeutvinning her? Det er mulig.

Vil vi noen gang pumpe olje her oppe? Neppe.

Fremveksten av fornybare energiformer er nå så massiv og lovende at utvinning sannsynligvis ikke er lønnsom den dagen boringen kan starte.

Det beste vi i Norge kan gjøre, er å takke dypt og inderlig for det teknologiske og økonomiske eventyret vi har fått være med på de siste 40 årene, og begynne å øve oss på setningen: "Nå gleder vi oss til å være med på gjennombruddet for nye energiformer".

Svart blir grønt

Først en liten oppdatering på noe av det som skjer på den grønne energifronten:

— Veksten i solkraft er formidabel. Rundt en tredjedel av alle verdens solcellepaneler ble installert bare i fjor, og to tredjedeler er installert de siste to og et halvt årene, skrev Aftenposten nylig. I Tyskland og Italia utgjorde solkraft i fjor 5,6 og 5,7 prosent av kraftforbruket. Den kraftigste veksten fremover ventes i Asia, anført av Kina og Japan. Solcelleselskapet RECs aksjekurs har steget med 222 prosent så langt i år.

— En strøm av nye elbiler er på vei til markedet, meldes det fra bilmessen i Frankfurt. De to nye Tesla-modellene har sprengt terningen til bilanmelderne, og 17 ladbare bilmodeller fra andre bilprodusenter er nå på vei til det norske markedet. Teslas aksjekurs har steget med 390 prosent så langt i år.- Det heter ikke olje lenger – det heter energi. Gå inn på hjemmesidene til Shell, ExxonMobil og BP. De er energiselskaper, alle sammen. Glasur og kynisme, sier noen. Mulig det, men også realistiske forberedelser til en nær, grønn fremtid.

Blått blir grønt

Dette er et språk Høyre forstår. Derfor er det verdt å se nærmere på partiets aller siste politiske utspill før valget.

"Vil du ha grønt – stem blått!" kunne vi lese på partiets hjemmeside, med henvisning til kjempeprosjektet i Vestfold, der husholdningsavfall gjøres om til biogass.

Det interkommunale avfallsselskapet Vesar bygger biogassfabrikk like utenfor Tønsberg. I full drift vil den kunne produsere 4,8 millioner liter diesel i året. Til sammenligning bruker Vestfolds samlede busstrafikk rundt 4 millioner liter årlig. I tillegg kommer den dype følelsen av mening for oss som kaster matavfall i Vestfold, for ikke å snakke om verdien av bøndenes kloakkslam, som etter hvert også vil bli til biogass.

Grønn shipping

Samtidig ser vi en strøm av næringslivstopper som melder overgang til greentech. Denne uken var det Elisabeth Grieg, styreleder i shippingselskapet Grieg Star, som tonet flagg:

"Det er mangel på fantasi og fraværet av visjoner som binder offshorenæringen bare til olje- og gass", skrev hun i en kronikk i Dagbladet.

"Norge bør ha mot til å satse på vind og vann over hele kloden", skrev Jens Ulltveit-Moe, grunnlegger og konsernsjef i Umoe, i en kronikk i Dagens Næringsliv tidligere i høst.

To uker før viet økonomitidsskriftet The Economist hele forsiden til en diger dinosaur med en rød bensinpumpe i labben.

"Yesterdays fuel – why demand for oil will fall" var tittelen på hovedoppslaget i økonomenes prestisjemagasin.

Som Dagbladets kommentator Geir Ramnefjell nylig påpekte: Høyre presses både innenfra og fra de grønne i Venstre og KrF. Fra sonderingene rundt ny regjering er det allerede lekket at Høyre og Frp skal være villige til å la Lofoten, Vesterålen og Senja være i fred de neste fire årene.

Og for hvert år som går, blir oljeutbygging mindre aktuelt.

Energidepartementet

Summen av alt dette peker i én retning. Vi trenger en modig politisk ledelse som våger å endre Norges identitet fra oljenasjon til energinasjon. Vi trenger konkret næringspolitikk, og vi trenger sterke symboler.

Det klareste symbolet vil være å endre navnet på Olje- og energidepartementet. Enkelt og dypt virkningsfullt. Energidepartementet vil markere starten på en ny tid.

Mange frykter denne tiden, og det er forståelig. Kanskje har vi drevet med olje og gass så lenge i dette landet at vi har glemt at vi står fritt til å skape og produsere akkurat hva vi vil.

Da er det nyttig å ta frem den store, saftige kaken til Norges Bank. Den som viser oss at hele Oljefondet vårt – de drøyt 4400 milliarder kronene – ikke utgjør mer enn 4,4 prosent av Norges netto nasjonalformue. Hele 84 prosent er nåværende og fremtidig arbeidskraft. Det er idéene våre, det er arbeidet vårt - det er oss!

Noe å tenke på under Forskningsdagene, som ruller og går over hele landet den kommende uken.

Fornybar menneskekraft

Nordlyset flammer neongrønt over Sortland Hotell, som et overjordisk symbol på ufattelige energimengder som bare venter på å bli lastet ned.

Jeg tenker på paradokset i Statoils inspirerende TV-kampanje - "vi støtter morgendagens helter". For hvem er morgendagens helter, om ikke menneskene som jobber for å finne mer effektive former for fornybar energi – hver dag – over hele kloden?

Måtte også vi i Norge velge å være med på dette heltelaget!

PS. Jeg har hørt at Statoilsjef Helge Lunds bror har kjøpt seg en Tesla. Når skal du få deg en, Helge?