Nå stopper kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) statsstøtten til skolen.

Kronprinsparet har vært der. Statsråden har vært der. Stortingets utdanningskomité har vært der. Det har fylkesordfører, fylkesrådmann, fylkesdirektører og samtlige rektorer i Akershus også.

Få små institusjoner har mottatt like mange og store delegasjoner som Moskvaskolen – samarbeidsprosjektet mellom Skedsmo videregående skole og russiske myndigheter, der det nå er avdekket omfattende pengemisbruk og tidligere elever forteller om et useriøst faglig opplegg.

Delegasjonene fungerte som brekkstang for fortsatt statsstøtte.

Minister of Education of Norway Øystein Djupedal highly appreciated the results of Norwegian-Russian cooperation in school sphere , heter det i en rapport til Kunnskapsdepartementet fra Akershus fylkeskommune, under overskriften Viktige begivenheter på skolen 2007-2012 , vedlagt den siste søknaden om statsstøtte.

Listen ramser opp høytstående delegasjoner som har besøkt skolen i perioden.

Siden 1994 har skolen fått mer enn 15 millioner kroner av staten. Behandlingen av søknadene om statsstøtte baserer seg utelukkende på rapportering fra Skedsmo videregående, fra fylkesdirektøren for utdanning og på opplysninger fra den russiske rektoren. Sistnevnte er avslørt i bruk av norsk støtte til privat luksus.

Evaluerte seg selv

I 2006 utarbeidet fylkesdirektøren en «rapport og evaluering» om skolen. Noen ekstern evaluering er aldri foretatt.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) forklarer dette med at det ikke er vanlig med ekstern evaluering av alle tiltak som får statsstøtte.— Det hender vi gjør det, men det vurderes fra sak til sak. Vi fikk en evaluering fra fylkeskommunen, og den konkluderte positivt.

Halvorsen har nå bestemt seg for at den statlige støtten til skolen skal avvikles.

3000 kroner per natt

Blant delegasjonene som har besøkt skolen, er samtlige rektorer i Akershus, sammen med fylkestopper, i april 2011. Rektorene bodde på et av Moskvas mest eksklusive hoteller, Hotel Metropol, med priser på rundt 3000 kroner per natt.

Begrunnelsen for å velge dette hotellet var at få andre hoteller tar bankkort. Samme år fikk nemlig Skedsmo videregående skarp kritikk av fylkesrevisjonen for å reise til Moskvaskolen med bunker av dollarsedler i kofferten.

Delegasjonen talte 39 personer, ett hode mindre enn det samlede antall uteksaminerte, norske elever i hele skolens levetid, 1994–2012. I tilegg har det norsk-russiske samarbeidet omfattet en russisk klasse på inntil 20 elever per år.

Metropol-turen kostet fylkeskommunen 600.000 kroner.

Hyggelig omtale

Lister over positive oppslag i mediene, deriblant omtalen av kronprinsparets besøk i 2003, er sendt til departementet som dokumentasjon på skolens drift.

Slottet ønsker ikke å kommentere saken.

En tidligere elev forteller at skolens russiske rektor var svært opptatt av å profilere seg i mediene:— Vi ble tilbudt å komme med på TV og i tidsskrifter for å profilere skolen, hele tiden. Skolen ville bygge sitt gode navn og rykte, og profilere seg. Det var høyt press på at vi skulle stille opp.

Kunnskapsministeren sier at medieoppslag og delegasjoner ikke spiller inn når departementet behandler søknader om støtte.

«En rekke artikler og avhandlinger»

Også det akademiske nivået er høyt, skal vi tro fylkeskommunens egenevaluering. «Det er produsert en rekke avhandlinger og artikler både på norsk og russisk side», heter det i rapporten fra 2006. Aftenposten har bedt om en liste over publikasjonene.

Den omfatter fire interne artikkelsamlinger, forfattet av lærere og elever, arkivert på skolens bibliotek, samt hovedoppgaver/bøker forfattet av den norske Skedsmo-rektoren og skolens prosjektleder.

Aftenposten har bedt professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo Svein Sjøberg om å vurdere den vitenskapelige verdien.

«Det fremgår at "publikasjonene" i stor grad dreier seg om gruppearbeider som elevene ved skolen har skrevet. Slikt gjør man jo ved alle skoler som en del av vanlig undervisning. Det eneste bemerkelsesverdige ved dette er jo at disse elevarbeidene er omtrent ti år gamle», svarer Sjøberg i en e-post.

«Dette virker nokså lite seriøst, kanskje med unntak av at prosjektlederen antagelig har skrevet sin hovedoppgave basert på erfaringer i Moskva og Russland. Men oppgavens tittel antyder ikke at dette har noe direkte med skolen å gjøre».

Skedsmo videregående ønsker ikke å kommentere dette.

Prisbelønt skoledemokrati

Ifølge fylkeskommunen egenrapportering til Kunnskapsdepartementet har Moskvaskolen bidratt til demokratisering av det russiske samfunnet ved å «anskueliggjøre hvordan demokratiske ideer ligger til grunn for det norske utdannings- og styringssystemet. (...) Sentralt står elevrådets betydning».

Aftenposten har snakket med 9 av de i alt 40 norske elevene som har gått på skolen. Ingen av dem har sett noe til elevråd eller hørt noe om at skolen satser spesielt på skoledemokrati.

På merittlisten til skolen, oversendt departementet, står det at skolen i 2009 vant en pris, fra South-East Countrys Department of Education i Moskva, for beste skoledemokrati. Ifølge fylkeskommunen besto dette i at elever fra Moskvaskolen presenterte en skoledemokratimodell, utarbeidet ved Moskvaskolen, og ble best av 40 klasser.

— Vi kjenner ikke til at skolen ikke har drevet godt elevrådsarbeid, kommenterer fylkesrådmann Tron Bamrud i Akershus.

Kuttet i tilbudet til elever

Tidligere tillitsvalgte ved Skedsmo vgs. mener også at driften av Moskvaskolen har rammet skolens elever i Norge. For mens tidligere rektor reiste i skytteltrafikk til Moskva på business class, ble det kuttet i det faglige tilbudet til yrkesfagelevene på Skedsmo.

I årene frem til 2010-2011 var det hard dragkamp mellom tidligere rektor Rune Grahn og tillitsvalgte for lærerne. Skolebudsjettet var overskredet og det måtte kuttes. Resultatet var blant annet at yrkesfagklasser ble slått sammen i timene med teoretiske (allmenne) fag.

Ifølge Romerikes Blad har det siden 2006 gått 3,7 millioner kroner mer til Moskvaskolen enn statstilskuddet dekket. Dette har for en stor del vært dekket over Skedsmo videregående skoles ordinære budsjett. På toppen kom fly— og diettutgifter til Moskvaturer som ikke er utgiftsført spesifikt på Moskvaskolen.- Det ble ført en kamp om å slippe sammenslåtte yrkesfagklasser i allmenne fag, fordi det er disse elevene som trenger mest teoretisk støtte, forteller Kari Foss Halvorsen, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet på Skedsmo frem til våren 2011. Hun forteller at også godtgjørelsen til kontaktlærerne ble kuttet, i en periode da kontaktlærerne fikk stadig flere oppgaver.

— Vi kjempet mot kutt i det som rammet elevene, nemlig undervisningen og kontaktlærerne, som er elevenes støttespillere.

- Gikk pengebruken til Moskvaskolen ut over de andre elevene?

— Uten det overforbruket som vi nå i ettertid kjenner til, ser jeg at vi kunne vunnet kampen om ressursene, sier Foss Halvorsen.

Nytiltrådt rektor Stein Pettersen ved Skedsmo videregående kjenner ikke til kuttene tilbake i tid, men sier på generelt grunnlag:

— Det er ingen tvil om at har man tatt fra skolens budsjett til Moskvaskolen, så har det gått ut over et eller annet.

Tidligere rektor Rune Grahn ønsker ikke å kommentere saken.