LILLESAND: – Beholdes kravet om butikklokaler på minst 8.000 kvadratmeter, så kan det gå ti år før det skjer noe i området, sier Jon Simenstad i Ikano Eiendom, Ikea-konsernets eiendomsselskap.

Fylkesmannen i Aust-Agder krever at butikker skal være på minst 8.000 kvadratmeter for å få lov til etablere seg i området.

Simenstad opplyser at til og med det første kravet på minst 3.000 kvadratmeter har gjort tomtene svært tungsolgte.

Ikano fikk eksklusivt kjøpt en rekke av tomtene i det 1000 dekar store næringsområdet Sørlandsparken Øst, sannsynligvis for en sum som ligger mellom 20 og 30 millioner kroner. Planen var at de skulle lokke ulike forretninger til å være naboer ved fylkesgrensa.

Økt handel

Gode og riktige naboer gir økt handel for varehuset, og med Ikea som trekkplaster drypper det godt på naboene også.

Derfor er det etablert et eget planfritt kryss og bred vei opp til høydedraget ved siden av E18. Der ligger det blå og gule varehuset mutters alene, kun omgitt av grushauger og store, tomme tomter.

Varehussjef på Ikea i Sørlandsparken, Solrun Hitland, hadde håp om å snart se ut mot flere forretninger.

– Mer næringsvirksomhet rundt oss ville vært en fordel. Alle som driver forretning vet at det er bedre med flere rundt seg. Andre virksomheter skaper flere besøkende, sier hun. I 11 måneder har hun daglig kjørt opp den brede veien til varehuset, vel vitende om at infrastrukturen er laget for å tåle mye mer trafikk.

Frykter biltrafikk

Fylkesmannen i Aust-Agders miljøvernavdeling mener småhandel i butikker mindre enn 8.000 kvadratmeter vil skape for mye biltrafikk og konkurrere med bykjernene på Sørlandet.

– Rikspolitiske bestemmelser sier at vi skal ivareta bysentrum, og ikke legge til rette for handel som øker klimautslippene. Dette er vi pålagt å følge, sier saksbehandler Bjørn Stokke og fylkesmiljøvernsjef Jan Atle Knutsen. De sier at fylkespolitikerne ikke fulgte deres innspill, og at de derfor ba fylkeskommunen om å sende saken til Miljøverndepartementet.

– En rekke av byene i Aust-Agder har hatt nedgang i handelen. Vi skal ivareta sentrum, sier Knutsen.