Med henvisning til at offentligjøring av brevene på sikt kan komme til å skade prinsens muligheter for å utføre sine plikter som konge i landet, har regjeringsadvokat Dominic Grieve lagt ned et veto som blokkerer offentliggjøring av brevene.

Grieve sier til den britiske avisen The Guardian at brevene inneholder «spesielt dypfølte personlige synspunkter og holdninger» fra prinsen.

Fikk medhold i retten for offentliggjøring

Avgjørelsen om å legge ned veto kommer etter at syv ulike departementer tapte en langvarig rettsstrid om brevene, der det ble bestemt at offentligheten har rett til å få ta del av innholdet.

Britisk presse, med the Guardian i spissen varsler nå at de vil bestride regjeringsadvokatens avgjørelse, og ta saken til Høyesterett.

Det har ved flere tilfeller de siste årene vært hevdet at prinsen har forsøkt å påvirke ministre til å endre sitt syn i flere konkrete saker.

— Konstitusjonelt viktig sak

«Mye av denne korrespondansen reflekterer faktisk prinsens mest dypfølte personlige synspunkter og oppfatninger. Brevene er i mange tilfeller særdeles ærlige», sier regjeringsadvokaten i en uttalelse i forbindelse med vedtaket om å blokkere offentliggjøringen. «De inneholder også bemerkninger om offentlige anliggender som ville, hvis de kom ut, etter mitt syn, ha hatt en vesentlig innvirkning på regjeringen vilje til å engasjere seg i fremtidig dialog med prinsen av Wales. De ville potensielt ha undergravd hans posisjon og politiske nøytralitet» , sier han og legger til at saken er av stor konstitusjonell betydning nettopp fordi han mener den sittende monark må være politisk nøytral og i stand til å kunne kommunisere i full tillit med den til en hver tid sittende regjering, uavhengig av politisk farge.

— Sjokkerende avgjørelse

Opposisjonen er rasende over regjeringsadvokatens avgjørelse.

- Ganske sjokkerende, er reaksjonen fra parlamentsmedlem for Labour Katy Clark, som er motstander av monarkiet.

— Jo mer vi hører om lobbyvirksomheten Charles har drevet med i flere tiår, jo mer upassende fremstår det, sier hun.

— Min bekymring er at regjeringens politikk er endret. Det synes ganske klart for meg at prins Charles ikke kan få drive med slik utilbørlig innflytelse over dele av politikken han har liten erfaring med, sier hun til avisen.

Det blir nå opp til Storbritanninas høyeste domstol å avgjøre om brevene fra landets fremtidige konge skal forbli nedlåst i regjeringens arkiver, eller om folket skal få ta del i prinsens «dypfølte personlige synspunkter og oppfatninger» om flere politiske temaer.