TV 2-sjef Olav Sandnes sier til sin egen kanal at dette er en gledens dag.

– Det har vært et langt løp, og det har sin naturlige forklaring, men i dag er vi først og fremst veldig, veldig glade, sier han.

Behandlingen av TV 2s søknad har blitt utsatt og forsinket, men onsdag formiddag undertegner Sandnes og kulturminister Trine Skei Grande (V) avtalen i Media City i Bergen. Avtalen innebærer at TV 2 vil være kommersiell allmennkringkaster de neste fem årene.

135 millioner kroner per år

TV 2 var eneste søker på utlysningen som kommersiell allmennkringkaster da fristen gikk ut i september i fjor. I utlysningen ble det klart at staten vil kompensere TV-kanalen som får oppdraget med inntil 135 millioner kroner per år i fem år, altså totalt inntil 675 millioner kroner.

– Vi har sørget for en god avtale som vi håper vi kan signere i morgen, sier Skei Grande og legger til at det har vært viktig å få på plass en avtale som står seg både juridisk og politisk.

Utlysningsteksten inneholdt et eksplisitt krav om at hovedredaksjonen og sentral nyhetsredaksjon skal være lokalisert minst ti mil utenfor Oslo, men TV 2 har argumentert mot dette kravet i sin søknad.

Utlysningen inneholdt også krav om å levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, samt norsk film- og TV-drama. Norskspråklige programmer må utgjøre minst 50 prosent av sendetiden, ifølge utlysningen i fjor.

Millionbeløp til nyheter

TV 2 har tidligere uttalt at kanalen vil planlegge å oppbemanne i Bergen dersom en ny avtale ville komme i havn.

Kanalen har også lovt å bruke 250 millioner kroner i året på nyheter og 50 millioner i året på norsk drama, dersom avtalen gikk i boks, ifølge Kampanje.

Detaljene i den nye avtalen som inngås onsdag er foreløpig ikke kjent.

Mulig brudd på EØS-avtalen

TV 2-konkurrent Discovery reagerer på avtalen og stiller spørsmål ved prosessen.

– Vi er ikke overrasket over at staten inngår denne avtalen med TV 2. Men vi mener det kan stilles flere spørsmål ved prosessen, og ikke minst om avtalen i det hele tatt oppfyller EØS-avtalens krav til lovlig statsstøtte, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery til Kampanje.

Skoland utelukker ikke å klage inn til overvåkingsorganet ESA.

– Vi er spente på hvordan den nye avtalen ser ut. Men basert på det begrensede innsynet vi har fått, ser ikke regneøvelsene TV 2 har presentert overfor departementet ut til å være i tråd med de prinsippene som gjelder for denne typen støtte. Jo mer innsyn og oversikt vi har fått, jo mer fremmede ser prinsippene som anvendes ut, sier han.