— Aftenpostens avsløringer viser igjen formuesskattens sanne ansikt og høyresidens sanne sjel, tordner LO-leder Gerd Kristiansen til Aftenposten.

Hun gir Erna Solberg svar på tiltale.

Aftenposten har samlet formuestallene for hele landet for å se så detaljert som mulig hvor de norske formuene er samlet.

Kartet som baserer seg på ligningstall fra 2012, de ferskeste som er, viser store forskjeller mellom ulike byer – og bydeler – i Norge.

Tallene viser blant annet at innbyggerne i tre områder i Asker og Bærum ville fått like mye i skattelette som innbyggerne i 141 kommuner dersom formuesskatten fjernes.

Gerd Kristiansen er en varm forsvarer av formuesskatten, og reagerer sterkt på hvordan styremedlem Scott H. Rønnes i Nesøya Høyre omtaler den.

— I LO merker vi oss at Høyres politiker kaller formueskatten for en «Misunnelseskatt». Dette er så langt fra sannheten som man kan komme. Er dette en begrepsbruk Erna Solberg er komfortabel med? Spør Kristiansen.

Kan se på skatte-endringer

Hun advarer mot nullskatteytere dersom formuesskatten fjernes, slik Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet.

— I LO er vi ikke imot å se på lempinger i skatt for næringsvirksomhet for å sikre norske arbeidsplasser, men da kan vi ikke prioritere lettelser i formuesskatten, sier Kristiansen.

LO varsler at de ikke vil kritisere Regjeringen for vingling, dersom de ikke leverer etter programmene i denne saken.

— Som LO-leder lover jeg ikke å anklage Siv Jensen og Erna Solberg for løftebrudd om de bruker sunn fornuft og snur i denne saken, sier LO-lederen.

NHO vil ha skatten bort

Fra arbeidsgiversiden er imidlertid svaret klart. I NHO er formuesskatten fiende nummer én. Og at en stor andel av dem som vil tjene på fjerning av skatten bor i storbyene og Oslo Vest, er ikke et godt argument for å beholde den, mener NHO.

— Det er nok mange eiere som bor i Asker og Bærum. Men de betaler formuesskatt på eierandeler i bedrifter som ligger over hele landet, ikke minst Vestlandet, sier NHO-president Tore Ulstein til Aftenposten.

Ulstein er også viseadministrerende direktør i Ulstein Group på Sunnmøre som har 800 ansatte.Han viser til at det er ingen steder i Norge der verdiskapingen vokser raskere enn langs kysten fra Stavanger og nordover.

— I min bransje – den maritime – så er dette særlig tydelig. Men det gjelder også for olje og gass med mer. Vi konkurrerer først og fremst med utenlandske bedrifter. Disse konkurrentene slipper å betale en formuesskatt som vi snart er alene om å ha i Europa, sier Ulstein.

- Tapper bedriften

Han sier at det er typisk for gründere og eiere av mellomstore bedrifter å pløye overskuddet tilbake til selskapet og utvikle nye produkter og tjenester heller enn å skaffe seg egen luksus.

— Må du betale mye formuesskatt må du samtidig tappe bedriften din for enda mer. Skal du for eksempel betale tre millioner kroner i formuesskatt må du ta ut et ekstra utbytte på fire millioner fordi man da også må betale utbytteskatten. Likevel er det mange entreprenører i vårt distrikt som har skapt store verdier og det kommer godt med nå som vi i 2014 er på inn i en mer krevende periode, sier Ulstein.