KRISTIANSAND: — Den som gifter seg med en Knut kan bare finne fram forkle og kjevle. Å drive bakeri er en livsstil. Det blir hjemmet ditt, og det er her du har familien din, forteller Hedli Moseid, sjef for utsalget Fru Moseid i Vennesla sentrum.

Den inngiftede 41-åringen er lærerutdannet, men etter et kort opphold i skolen ble det andre boller.

Ektemannen Knut Arne Moseid (40) er tredje generasjon i bakeriet på Mosby, og tok over som eier etter sine foreldre i fjor.

Forrykende fjorår

2015-resultatet er vel verdt ei blaudis: Omsetningen endte på 18,5 millioner kroner, resultatet hele 4,4 millioner.

Moseid lager alt for hånd. Selve hjertet i bakeriet på Mosby er steinovnen som har stått der siden etableringen i 1956. – Det er samme ovn og samme arbeidstider som den gang, forteller Knut Arne Moseid. Foto: Vegard Damsgaard

Eller sagt på en annen måte: For hver fjerde kake de selger, sitter de igjen med ei kake på bunnlinja — en driftsmargin de færreste forunt. - Det er ikke jeg som tar meg av økonomien, men det høres jo veldig solid ut. Hvis en bare kommer først om morgenen og går sist om kvelden blir det vel sånn. Det ligger en himla egeninnsats bak, understreker Knut Arne Moseid.

Ukedager starter arbeidstiden ved 04-tida, fredag og lørdag klokka 03. Og så slutter han omtrent samtidig med vanlige folk på ettermiddagen.

— Jeg skjønner at for folk utenfra må dette se helt galt ut. Men vi vet bare ikke bedre, humrer Moseid.

Mottoet på ryggen vitner om en arbeidsplass med humør. Foto: Vegard Damsgaard

Stigende omsetning og overskudd de senere årene har gitt økt appetitt. Nå har de søkt kommunen om å utvide utsalget og produksjonslokalene på Mosby.

Mosbys første kafé

Bakeriet er tenkt å bli et treffsted i den vesle bygda lengst nord i Kristiansand, slik det har blitt i Vennesla sentrum.

— Vi holder på å vokse ut av lokalene. Dessuten velger vi å tro at noen vil ta en brødbit her, det finnes jo ikke annet sted å sette seg ned på Mosby, sier innehaveren.

I tillegg ønsker fru Moseid å utvide i Vennesla slik at hun får dobbelt så mange sitteplasser som dagens 40. Knut Arne vokste opp i bakeriets andre etasje, og fikk gjæren inn med den perfekt tempererte morsmelka. Der andre hadde en rangle å leke med ble han servert en deigklump, og fulgte nøye med på produksjonen.

— Det var ned trappa og rett i deigen. Så heiv de bort noen rosiner til meg innimellom, minnes mannen som knapt kjenner begrepet fritid.

Etter at Oddernes Gartneri begynte å selge deres varer på søndager, er hele uka fylt opp. Og jul og påske er det enda verre, da er det helt «kanakkas» i bakeriet.

Mye av æren for de gode resultatene får en stabil og god arbeidsstokk, som i dag omfatter 26-27 ansatte på 12 årsverk. Lisa Treldal-Moy (nærmest) og Karoline Spikkeland lager et hundretall paistenger på under en halvtime. Foto: Vegard Damsgaard

Et krevende livOg sånn har det visst vært siden bestefar Knut Moseid startet opp like etter krigen i et lite lokale litt lenger sør på Mosby. Her var ovnen vedfyrt, og den slukte angivelig 80 mål brensel i året.

Min bestemor kalte det ikke bageri, men plageri.

— Min bestemor kalte det ikke bageri, men plageri, ler Knut Christian Moseid (64), andre generasjon som nå føler en lettelse over å gi stafettkjevla videre.

Men han akter fortsatt å stille på jobb midt på svarte natta sammen med sønnen. En livsstil lar seg ikke pensjonere sånn uten videre.

Det gjenstår å se om fjerde generasjon velger samme retning. I så fall kan logoen beholdes, sønnen heter nemlig Knut (16).

— Han har vært her og jobbet i sommer, men blir nok ikke så «tvunget inn i ramma» som jeg ble, sier Knut Arne Moseid.

— Skal du drive bakeri må du ville det, for det blir livsstilen din, gjentar Hedli Moseid.

Målfrid og Per Langeland fra Kristiansand er på vei til hytta på Hovden, og som så mange andre stopper de på Mosby for å handle bakervarer. Foto: Vegard Damsgaard

På jakt etter potetkakerPotetkakene skal være hovedgrunnen til at kunder kommer langveisfra til bakeriet på Mosby. Da Fædrelandsvennen er der, kommer et ektepar fra Kristiansand innom.

— Vi bor på Lund, og da er det greit å kjøre denne veien. Vi skal ha turmat, brød og potetkaker, forteller Målfrid og Per Langeland.

Ekteparet Hedli og Knut Arne Moseid har overtatt etter Knut Christian. Foto: Vegard Damsgaard

Som så mange andre stopper de innom på vei til hytta på Hovden, men potetkakene må de se langt etter denne dagen. Nå på sommeren er det pause i produksjonen siden det er vanskelig å få tak i tilstrekkelig gode poteter.— Det er nisjeproduktet vårt. Vi klarer ikke lage nok, og går alltid tomme, forteller Hedli Moseid.

I tillegg til egne avdelinger leverer Moseid til utsalg i Evje og Iveland, og catering i Songdalen. Fra høsten skal åpningstidene utvides, blant annet for å fange opp enda mer av helgetrafikken til fjellet.

Moseid Bakeri AS
20152014
Inntekter18,516,7
Ord. avskrivninger0,40,4
Driftsresultat4,33,0
Resultat før skatt4,43,1
Anleggsmidler5,75,4
Omløpsmidler8,55,7
Egenkapital6,77,4
Langsiktig gjeld0,10,1
Kortsiktig gjeld7,43,6
Aksjeutbytte0,00,0
InntjeningJJ
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte12
Alle regnskapstall i mill. kroner