Eigil Stray Spetalen saksøkte seniorinspektør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet for 16 uttalelser og påstander som investoren mener er ærekrenkende. Nå har Kristiansand Tingrett gitt investoren medhold i at Helgelands uttalelser om sosial dumping og moderne slaveleir var ærekrendende. Retten trodde ikke på Helgeland når han hevdet seg feilsitert i spesielt Agderposten, men også andre medier som Fædrelandsvennen.

— Etter rettens syn har saksøkte (Helgeland) handlet uaktsom både i relasjon til faktum og berettigelsen av å fremsette ytringene, skriver dommerfullmektig Tonje Skjeie i dommen.

Spetalen, som er lillebror til kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen, bygde i 2010 og 2011 et større feriested på Lekerøya utenfor Risør. Arbeidstilsynet hevdet arbeiderne ble grovt utnyttet. Senioringeniør Alf Netland Helgeland i tilsynet var veldig tydelig i sine uttalelser om forholdene til Agderposten i oktober 2011. "Dette er noe av det groveste vi har sett". "I nyere tid er dette det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir". Her utnyttes mennesker på det groveste", var blant utsagnene Helgeland kom med etter inspeksjonen.

Utbygger Spetalen reagerte så sterkt på uttalelsene at han først ba om et dementi. Da han ikke fikk dette, stevnet Spetalen Arbeidstilsynets mann for retten, med påstand om «forhånende uttalelser».

— Etter mitt skjønn ikke tvil om at dette er egnet til å krenke både æresfølelse og omdømme, sa Spetalens advokat Ola Haugen da saken gikk i Kristiansand tingrett.

Nå har han fått tingrettens medhold.

— De verdivurderende ytringene må anses rettsstridige, mener dommerfullmektig Skjeie. Hun mener det ikke var dekning for karakteristikkene.

Alf Helgeland var både saksøkt og dømt som privatperson, og må ut med 35.000 kroner i erstatning til millionær Spetalen. Han slipper imidlertid å betale saksomkostninger.

Verken Alf Netland Helgeland eller hans prosessfullmektig Kyrre Eggen ønsker å kommentere dommen ennå.

-Jeg er på reise og har ikke hatt mulighet til å sette meg inn i dommen ennå. Det vil jeg gjøre i helgen, sier Helgeland. Kyrre Eggen sier at de skal ha et møte på mandag, og vil da bestemme seg for om de vil anke saken.