Opprøret mot president Vladimir Putin ledes av den legendariske og berømte lederen for Soldatmødrenes komité, Valentina Melnikova. Etter at hun de siste dagene har gått hardt ut mot Putin i mindre russiske medier og enkelte utenlandske, kan det synes som at flere i det russiske maktapparatet har begynt å skjelve i buksene.

Skremte makteliten

Allerede i går morges begynte telefonene å renne inn fra militære topper, inkludert viseforsvarsministeren og ledere for fallskjermjegerdivisjoner. De vil alle møte henne. I dag ble det klart at justisdepartementet har gitt St. Petersburg-avdelingen av Soldatmødrenes komitè stempelet som "utenlandske agenter", med bakgrunn i det som ansees som en av mange undertrykkende lover Putin fikk vedtatt etter at han returnerte til Kreml i mai 2012. Les også:

Men Melnikova, som har stor troverdighet i det russiske folket grunnet sin innsats knyttet både til krigen mot Afghanistan (1979-1989) og de to krigene i Tsjetsjenia, har i alle fall ingen planer om å gi seg.

— St. Petersburg-avdelingen vil selvfølgelig gå til søksmål, sier en formelt ferierende Melnikova på telefon til Aftenposten.

Sammenligner med benektelse i Tsjetjenia og Krim

Men det har neppe blitt mye ferie på henne de siste dagene, etter hennes uttalelser til mediene. Hun tror ikke det minste på Putin, som til tross for stadig sterkere bevis benekter at det er russiske styrker som kjemper inne i Ukraina. Overfor blant annet TV Dozjd, Russlands eneste uavhengige TV-kanal, sammenligner hun det som nå skjer med da Putin først benektet at det var russiske soldater på Krim, og ikke minst hva som skjedde i Tsjetsjenia for 20 år siden.

— Dette er nøyaktig det samme som skjedde 26. november 1994. Det var det første angrepet med tanks, da de ble satt fyr på, da de ble tatt til fanger og den uforskammede Gratsjov (Pavel, daværende forsvarsminister, red. anm.) og Boris Nikolajevitsj Jeltsin sa at det ikke var våre, sa Melnikova.

Da kistene med døde russere kom hjem, dalte populariten til Jeltsin. Derfor er det mulig at Putin, som kontroller de tre store TV-kanalene, ønsker å unngå det samme.

Stats-TV ignorerer mødrene

Men foreløpig har ikke de tre store TV-kanalene her, som de fleste russerne får sine nyheter i fra, så langt Aftenposten har sett gitt oppmerksomhet til soldatmødrene eller soldatbegravelser.

På spørsmål om hvorfor begravelser ikke har nådd stats-TV så langt, sier Melnikova til Aftenposten:

— Jeg har bare ett svar – dette er Russland. Hos oss dekkes bare begravelsen til maktens representanter. Hvorfor skulle de dekke begravelsen til en vanlig soldat? Selv ikke begravelsen til Anna Politkovskaja (maktkritisk journalist som ble brutalt skutt og drept, red. anm) har vært vist på noen av statskanalene og dekkes ikke av pressen.

En annen grunn til å holde russiske soldaters aktiviteter i Ukraina borte fra stats-TV, er at bare 5 prosent av russerne ønsker at deres regulære soldater skal kjempe i nabolandet.

Les også:

Mener over 10 000 russiske soldater er i Ukraina

Ifølge analyser fra hennes komité finnes det nå over 10 000 russiske soldater som kjemper i Ukraina. Til sammenligning sa NATO i går at tallet er godt over 1000. Hun sier til The Daily Beast at hun "som borger av den russiske føderasjonen er personlig ydmyket av vår øverstkommanderes ekte og direkte forbrytelse". Melnikova mener at Putin "ikke bare bryter folkeretten og Geneve-kommisjonen, men også forsvarsloven til den russiske føderasjonen".

Får ikke kontakt med soldatsønner

Flere russiske mødre etterlyser nå sine soldatsønner, fordi de ikke kommer i kontakt med dem. En av dem som er savnet, er fallskjermjegeren Ilja Maksimov. Hans foreldre tok mandag kontakt med Soldatmødrenes komité i byen Saratov, etter at de ikke hadde kommet i kontakt med ham på over en uke.

Først fikk de beskjed av militæret om at han både var i livet og frisk, på en øvelse.

— Jeg tror at de lyver til meg. Dersom Ilja hadde vært på øvelse hadde han funnet det mulig å komme i kontakt med meg. Han har alltid ringt tidligere, sier moren Ljobov til næringslivsavisen RBK.

Ukjent hevdet sønnen er fange i Ukraina

Men en kveld denne uken fikk lederen for Soldatmødrenes komité i byen Saratov en telefon fra et ukjent Moskva-nummer, som kunne fortelle at fallskjermjegeren var tatt til fange i Ukraina.

Melnikova har dessuten fortalt til TV Dozjd at de har blitt kontaktet av en mor som sier en offiser hadde sagt til soldater at de "måtte skrive under på en kontrakt om at de kan sendes til Lugansk (by i Ukraina kontrollert av prorussiske separatister, red. anm), og hvis dere ikke skriver under gjør jeg det selv".

Les også:

Pressen jaget fra soldatgraver

De første soldatgravene har også dukket opp. Mandag morgen ble et ukjent antall fallskjermjegere, som var drept av ukjente årsaker, gravlagt i byen Pskov, ifølge nettavisen Slon. Samme dag kunne en lokalavis publisere bilder av to soldatgraver. Men da TV Dozjd og en nettavis kom til gravstedet, ble de jaget bort og truet av en ukjent mann kledd i svarte klær. De fikk beskjed om å sette seg "på det første toget til Moskva".

Også mødrene til de ti russiske fallskjermsoldatene som ble fanget i Ukraina på mandag, er nå forbannet på Putin.

— I guds navn, jeg ber deg om få mitt barn tilbake, returner ham i live, sier Olga Garina til The Daily Telegraph.

- Jeg elsker vår president

Flere av mødrene til de fangede soldatene sier til avisen, som også har lagt ut en video med mødrene, at de ikke tror at deres sønner krysset grensen ved en tilfeldighet, slik Russland hevder.

— Jeg er en patriot og hvordan kan jeg la være å tro på dem hvis presidenten og utenriksministeren sier at ingen av våre soldater er i Ukraina, men på grensen. Jeg elsker vår president, helt ærlig, sier en mor.

I løpet av to dager har derimot mye skjedd forteller hun.

— Men nå har vi alle ombestemt oss på grunn av dette. Nå tror jeg selvfølgelig at våre tropper deltar i en krig.