Helge Lund overtar 1. mars jobben som sjef for Storbritannias tredje største olje— og gasselskap.

Han får en lønnspakke på 25 millioner kroner i grunnlønn og pensjonsytelser det første året og en bonus på 16-32 millioner avhengig av at selskapet oppnår definerte resultatmål.

Lønnspakken er dermed på over 50 millioner kroner, inkludert flyttegodtgjørelse på 5 millioner kroner, når han begynner i sin nye stilling.

I tillegg har han en aksjeopsjonsordning som kan gi ham rett til å kjøpe aksjer i BG for maksimalt 95 mill. kroner årlig. Verdien av denne delen av godtgjørelsen er avhengig av aksjekursen i BG.

Lund har også en «fallskjerm» på maksimalt 57 millioner kroner, som kan utløses dersom nordmannen må slutte før kontraktsperioden utløper.

Det betyr at nordmannen går solid opp i lønn sammenlignet med lederjobben han har hatt i Statoil de siste ti årene.

Mindre selskap

BG har 5200 ansatte fra til sammen 70 ulike land. Lund blir altså sjef for langt færre enn de nesten 25.000 ansatte han har ledet i Statoil.

Han blir sjef for et selskap med kontorer i 24 land, hvorav Norge og Storbritannia er de eneste europeiske. På verdensbasis har BG kontorer fra Australia og Kina i øst, til Colombia og Honduras i vest, samt i flere afrikanske land.

BG Group ble skilt ut fra selskapet British Gas i 1997, og deres to hovedvirksomheter er i dag letevirksomhet i nye områder samt produksjon av naturgass.

Selskapet produserte i 2013 633.000 oljefat hver dag, altså langt mindre enn Statoil.

Lunds nye selskap ligger an til en lavere produksjon i år sammenlignet med fjoråret. Mye av dette skyldes vanskeligheter i Egypt. Det betyr at selskapet i år ser ut til ikke å nå sine egne anslag om en dagsproduksjon på mellom 590.000 og 630.000 fat om dagen.

Forrige sjef gikk

BG har det siste halvåret vært på jakt etter ny toppsjef, etter at forrigemann Chris Finlayson for seks måneder siden trakk seg. Da hadde han kun hatt lederjobben i 16 måneder. Finlayson tok over jobben etter Frank Chapman, som hadde sittet som leder i en årrekke.

Finlayson oppga personlige årsaker som grunn og hadde ingen ny jobb i kikkerten da han takket for seg.

Lund-forgjengerens raske sorti fra BG ble av britiske analytikere sammenlignet med fiaskotrener David Moyes' periode som sjef i Manchester United, skriver The Independent.

Så gjenstår det å se om Helge Lund blir noen Luis van Gaal for BG. Selskapets eksterne kommunikasjonstalsmann Kim Blomley sier til Aftenposten at de er svært fornøyd med å ha skaffet seg en sjef av «Lunds kaliber» etter å ha lett i flere måneder.

— BG Group omsetter for rundt 60 milliarder dollar, Statoil er åpenbart litt større med en omsetning på 77 milliarder. I løpet av det tiåret Helge har vært sjef i Statoil, har han endret organisasjonen og blitt en fremtredende forretningsleder, ikke bare i Norge men kjent i hele sektoren.

Blomley trekker frem at det spesielt er Lunds evne til å se nye markeder BG nå håper å dra nytte av. — Han har tatt Statoil inn i helt nye områder, og hans evne til å forstå markedet og forutse trender er ekstremt attraktivt. Vi håper å se litt av den magien overført til oss.

Ansettelsen av Lund, som naturlig nok vekker oppsikt i Norge, har ikke blitt noen større nyhetssak i britiske medier - med unntak av bransjekanaler.

Nytt hjem

Selskapets hovedkvarter ligger i Reading, en liten time vest for London, nær Heathrow lufthavn. Det betyr at Lund kan bosette seg i et av de veletablerte nabolagene sørvest i London eller lenger mot vest i de velstående, landlige grevskapene.

Blomley sier Lund nå må finne seg i å jobbe i et langt mindre stilige omgivelser enn Statoils signalbygg hjemme i Norge.

— Jeg tror nok det er forretningsbiten som har lokket ham hit, for vi har ikke like kule bygg som Statoil i Norge, der jeg har vært. Dette er ikke noe Googleplex, sier Blomley lattermildt og refererer til Googles berømte og stilige hovedkontor i California.

Det er styreleder Andrew Gould som har ledet den internasjonale jakten på ny BG-toppsjef, og som har hanket inn Lund til jobben.

Om BG i dag skal feire ansettelsen med norsk laks i kantinen, var foreløpig ikke avklart, sier Blomley, men ifølge ham strømmet allerede gratulasjonene inn fra selskapets norske avdeling i Stavanger - som var meget fornøyd med valget av ny toppsjef.