Morten Årikstad hos Seafront Logistics spår voldsomme konsekvenser om dagens utvikling videreføres. Foto: ARKIV
Node-boss Anne Grete Ellingsen mener dette er tiden for å utvikle nytt og bedre utstyr, og ikke minst få innpass for det. Foto: ARKIV
Carl Lieungh fra Sevan Marine, her fotografert under Sørlandets Olje- og Offshorekonferanse sist vinter, har opplevd seks nedturer på 30 år og tar oljeprisfallet med fatning. Foto: ARKIV
Tor Henning Ramfjord, administrerende direktør for Node-lokomotivet NOV, melder om masse å gjøre og ingen bemanningsreduksjoner. Samtidig er han bekymret for markedsutviklingen fremover, men også optimist på lenger sikt. Foto: Torstein Øen
Tabell.ai
Torstein Bringa 8.JPG
siem offshore2.jpg
siem offshore2.jpg
Siem Amethyst.jpg
Sevan Brasil.jpg
Prospector 5 13.JPG
Paul Frikstad 19.05.2014.JPG
olje4.jpg
olje3.jpg
olje2.jpg
olje1.jpg
NOV-boreskip til Ocean Rig 1.JPG
Det norske NOV-selskapet har levert boreutstyr og kraner til utallige boreskip bygd hos Samsung i Sør-Korea. Her er noen eksempler på prosjekter som har kommet langt.
NOV Samsung 2.jpg
NOV Samsung 1.jpg
Morten Årikstad.jpg
Marvin Jensen 1.JPG
Frigstad D90 (Press).jpg
file6i6hug5oilxejzj87l5.jpg
file6dvddq0e86ayk5yxevi.jpg
file68ou761ler41gma4yl4h.jpg
Eiken Mek. Verksted har lang erfaring med offshorekraner. Men nå ser det litt magert ut. Foto: ARKIV
file67dniu15kvl1ftncwnpl.jpg
Dyrseth 7.jpg

— Vi er vaktsomme , sier Kim Holtvind hos TESS i Kristiansand. Dermed har han satt tonen. For etter at Fædrelandsvennen har ringt samtlige 65 Node-bedrifter på Sørlandet og fått 55 av dem i tale, er konklusjonen klar: De holder stand. Oljeprisfallet har hatt liten påvirkning på bemanningen. Enkelte sier sågar at de vil ansette flere fremover.

Men de er altså vaktsomme.

Morten Årikstad.jpg

Morten Årikstad hos Seafront Logistics er klarest i talen:

— Videreføres dagens situasjon i oljemarkedet, kan konsekvensene bli voldsomme.

NOV

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord hos bransjelokomotivet National Oilwell Varco Norway melder om full fart, 3200 ansatte og innleide medarbeidere i kristiansandsregionen, og ingen konkrete planer om å redusere på tallet.

— Ikke alle nyansatte har tiltrådt ennå, og vi fortsetter bare å øke omfanget av leveranser, basert på den eksisterende ordrereserven. Toppen nås i løpet av første kvartal 2015, og også etter det vil vi ha mye igjen å levere. Så det ser bra ut for 2015. Likevel er situasjonen på mange måter dramatisk. Spørsmålet er hvor lenge den vil vare, sier Ramfjord. Han høres bekymret ut.

— Hva med faren for kanselleringer?

— Vi fikk vi gode erfaringer i perioden 2008-2010, og mener at også dagens kontraktsportefølje er solid. Men vi må alltid tenke på slike risikoer og være forberedt. La meg for øvrig understreke én ting: Vi er optimister på lenger sikt, fremholder NOV-sjefen.

Per utgangen av september i år hadde for øvrig NOV-konsernet en ordrereserve innen «Rig Technology» på 95,4 milliarder kroner, regnet etter datidens dollarkurs på 6,65. ## Innleide og permitterte

Som Fædrelandsvennen har meldt før, reduserer MHWirth på innleien. Bedriften har nå 1350 fast ansatte og 240 innleide medarbeidere på Sørlandet, ifølge en e-post fra hr-direktør Bjørg Hansen. I september var det siste tallet 300, litt lenger tilbake var det 350. Med andre ord har 110 innleide konsulenter spasert ut døra for siste gang.

Cameron Sense reduserer også på innleien. Administrerende direktør Tom Fidjeland får ikke lov av Houston til å uttale seg, men Fædrelandsvennen vet at det er tilfelle. Sist kjente tall på ansatte og innleide hos Cameron Sense er 600. Så butter det litt hos enkelte av de mindre, også. On & Offshore Services har 15 ansatte i permitteringer, og ut fra et «worst case scenario» er det sendt varsler til 70 av de totalt 130 ansatte. AF Offshore Systems har sendt ut 11 permitteringsvarsler. Hos Eiken Mek. Verksted håper Kjell Roar Johnsen at satsing på utleie, renovering og vedlikehold skal kunne holde alle ansatte i jobb. Norsafe antyder mulige, mindre bemanningsjusteringer. Risør Engineering kan komme til å innføre midlertidige permitteringer for tre-fire stykker. Og Sweco Mec har 2,5 ansatte i permitteringer.

Avdelingsdirektør Per Lund hos Nav Vest-Agder, som nylig meldte om 200 oljejobber i fare, (ikke alle fra Node-bedrifter, red.anm.) har et hjertesukk:

— Det er turbulent for tiden. Vi ser tilfeller hvor bedrifter både sender ut permitteringsvarsler og samtidig er på jakt etter spesialister til andre typer oppgaver.

Nordsjøen vs. verden

Men det er langt til tilstandene man leser om i Stavanger, hvor det kuttes brutalt hos en rekke Nordsjø-relaterte selskaper. Anne Grete Ellingsen , administrerende direktør i Node, setter skapet på plass:

Node-boss Anne Grete Ellingsen mener dette er tiden for å utvikle nytt og bedre utstyr, og ikke minst få innpass for det. Foto: ARKIV

— Det som skjer i Nordsjøen er ikke det samme som aktivitetene og sysselsettingen på Sørlandet. Node-bedriftene leverer høyteknologiske løsninger til den globale olje- og gassindustrien. Utviklingen i aktivitetsnivået på norsk sokkel, der Statoil er en dominerende aktør, kan ikke uten videre sammenlignes med aktivitetsnivået i oljevirksomheten globalt, sier hun. Og benytter anledningen til å komme med et hjertesukk:

— Den fasen vi er på vei inn i nå, er en gyllen mulighet til å få inn ny teknologi i bransjen. Og det trengs. Vi må bruke dette vinduet til vår fordel før oljeprisen spretter opp igjen!

Sevan Marine

Borte i Arendal sitter Carl Lieungh i sjefsstolen hos Sevan Marine. Ringreven setter dagens situasjon i perspektiv:

Carl Lieungh fra Sevan Marine, her fotografert under Sørlandets Olje- og Offshorekonferanse sist vinter, har opplevd seks nedturer på 30 år og tar oljeprisfallet med fatning. Foto: ARKIV

— Dette er den sjette nedturen i løpet av mine 30 år i bransjen. «Denne gangen er det annerledes», hører vi hver gang. Men det som skjer, er at både oljepris og aktivitetsnivå treffer en bunn, for så å ta seg opp igjen. Så må vi huske at for 90 prosent av verdens land er det bra med billigere olje, så det er positive aspekter ved dette, også. Når det er sagt: Sevan Marine berøres som resten av industrien når oljeselskapene kutter i budsjetter, legger enkelte prosjekter på is og kansellerer andre. Og selv om selskapet har null rentebærende gjeld og penger på bok, må også vi se på egne kostnader.

Det norske NOV-selskapet har levert boreutstyr og kraner til utallige boreskip bygd hos Samsung i Sør-Korea. Her er noen eksempler på prosjekter som har kommet langt.

Her er hva de andre selskapene sier:

AF Offshore Mandal , Hans Christian Hillesund: Hadde god ordrereserve da det braket løs.

AF Offshore Systems , Kristiansand, Glenn Allan Eikeland: Merker oljeprisfallet primært ved at store kunder omorganiserer, og da blir ansvaret uklart. Tommelfingerregel: Når nybygg reduseres med 40 prosent, synker vedlikeholdet med 20-25 prosent. Har sendt ut 11 permitteringsvarsler, men prøver å få leid ut de det angår. Det blir litt «på og av» for tiden.

Andersen Mek Verksted , Flekkefjord, Peder Andersen: Merker at aktiviteten har gått ned, og at ordrereservene tæres. Men er sikret ut neste år, og har flere bein å stå på.

APL Norway , Arendal, ved NOV-sjef Tor Henning Ramfjord: Går godt og har tegnet flere nye kontrakter den siste tiden. (Eies av NOV-konsernet.)

Applica Consulting , Vigeland, Erlend Knutsen: Fortsetter langsiktig satsing på olje og gass. Et teknologiselskap som oss ser fordeler ved at effektivisering presser seg fram på tvers av tradisjonelle bransjeskiller.

Air Products , Kristiansand, Tom Cantero:

file6i6hug5oilxejzj87l5.jpg

Bedriften er lite eksponert mot oljesektoren for øyeblikket, mer mot shipping og prosessgassanlegg som raffinerier og kunstgjødselfabrikker. Der vokser det godt. Cameron Sense , Kristiansand, Tom Fidjeland: Oljeservice er inne i en vanskelig periode fordi oljeselskaper og boreentreprenører reduserer investeringene. På et tidspunkt vil det skape problemer for bransjen.

Bandak Risør : Ikke oppnådd kontakt.

Bestra , Kristiansand, Nils Vidar Stray: Surfer på en ordrebeholdning, som så mange andre. Ordresituasjonen nå er som for ett år siden, men ser en kraftig avmatting for nye kontrakter og venter tilstramming i 2. halvår 2015. Budsjetterer med ti prosent omsetningsfall i 2015. Det gode er at den etablerte verdikjeden utfordres. I tillegg til de åtte ansatte i Kristiansand, er det 70 i Estland.

Boss Industri og mek. Verksted , Kristiansand, Elin Vatne: Merker ikke noe foreløpig, men jobber mindre mot offshoresektoren enn for to-tre år siden. Gjør mer for skip. Bedriften er ikke vant til å ha langsiktige kontrakter, og har levd godt med det.

Bravida Norge , Kristiansand, avdelingsleder «Energy» Arild Wikøren: Har ikke merket noe til fallet, masse å gjøre.

BW Offshore Norway , Arendal, Knut R. Sæthre: Etter at APL ble solgt til NOV, er en installasjonsavdeling med rundt 30 ansatte tilbake i Arendal. Avdelingen har en portefølje av kontrakter på helt opp til ti års varighet.

Castor Drilling Solution , Kristiansand, Øyvind Vaagland Reiten: Har merket nedgangen på norsk sektor, særlig hos Statoil. Det gode er at økt kostnadsfokus kan åpne øynene for andre, bedre løsninger.

Cecon , Arendal: Selskapet er begjært konkurs og har søkt gjeldsforhandling. Ingen svarer på telefonen.

Devoteam , Grimstad: Via sentralbordet i Oslo får Fædrelandsvennen beskjed om at ingen har noe å si om oljeprisfallet.

DNV GL avd. Kristiansand , Alf Haaland: Veritas-avdelingen dekker mange områder, også oljenæring, rederier og maritime utstyrsprodusenter. Er spent på hva oljeprisfallet vil få å si for inngåtte kontrakter; om alle vil bli sluttført. Erfaringsmessig snur mange seg mot nye markeder og ideer i vanskelige tider, og da har ofte Veritas en rolle å spille sammen med dem.

Eiken Mek. Verksted har lang erfaring med offshorekraner. Men nå ser det litt magert ut. Foto: ARKIV

Eiken Mek. Verksted, Kjell Roar Johnsen: Merker veldig at det begynner å stoppe opp. Det bedriften produserer, er basert på tegninger fra store kunder som NOV, MHWirth og Cameron Sense. Når det bremses hos dem, forplanter det seg raskt. Men satser på at markedet for utleie av fagfolk, renovering og vedlikehold skal veie opp. Mye er levert de siste årene, og riggene MÅ klasses hvert femte år. Håper det skal sikre arbeidsstokken og et levelig resultat. Einar Øgrey Farsund , Arne Marthinsen: Jobber offshore — ikke med olje og gass, men vindmøller og transformatorstasjoner i forbindelse med elektrifisering av oljefelt og lignende.

Engineering Systems , Kristiansand, Egil Myhr: Vanskelig å si hva effektene blir for et ikt-selskap, men når kundene berøres, kan det nok smitte over. Har et prosjekt nå som kanskje «sklir» og situasjonen er generelt uforutsigbart.

Force Technology Norway , Mjåvann, Andreas Loland: To divisjoner styres fra Mjåvann. Den ene tilbyr kurs i sertifisering for Nordsjøen, den andre utfører inspeksjonsteknisk arbeid on- og offshore. Merker større usikkerhet og kortere tidshorisonter på oppdrag.

Frigstad Engineering, Kristiansand, Harald Frigstad: Jobber med byggingen av to superrigger i Kina. Både satsing og finansiering er av langsiktig karakter, så oljeprisfallet har liten betydning på kort sikt. Så er selvsagt spørsmålet hvor lenge dette varer, og hvor langt ned prisen skal. Etter noen år vil vi se at dyktige mennesker som mistet jobbene sine nå, starter ny, vellykket virksomhet. Og uten nedturer, ingen oppturer - dette er en del av livet!

Future Production , Kristiansand, Torstein Bringa:

Torstein Bringa 8.JPG

Når aktiviteten synker, berører det alle i bransjen. Merker at det må jobbes mer enn før for å skaffe oppdragene. Men Future jobber ikke med nybygg, organisasjonen er fleksibel og tilbyr nå tjenester utover Nordsjøen. I tillegg har selskapet økonomisk ryggrad. Det gir muligheter. Global Maritime , avd. Kristiansand, Magne Jonassen: Driver med kontroll av kraner, både på land og om bord på skip og rigger. Konsernet, som er basert i Stavanger, tilbyr konsulenttjenester på et bredt spekter.

Greencarrier Shipping & Logistics , avd. Kristiansand, Atle Kristian Johannessen: Spedisjonsvirksomhet er siste ledd i næringskjeden; i stor grad fraktes sluttproduktene. Anslår at mange kunder vil merke oljeprisfallet, særlig fra 3. kvartal 2015. Så må vi huske at kronekursfallet er positivt for prosessindustrien.

Hernis Scan Systems , Arendal: Tillates ikke å uttale seg til pressen.

Kristiansands Skruefabrik & Mek. Verksted , Sveinung Hovstad: Mens mange Node-bedrifter konsentrerer seg om boreutstyr, leverer «Skruen» mye til subsea, særlig via FMC. Ordrebeholdningen er rekordhøy, lite skal til Nordsjøen og fokus fremover er å få unna ordreboka og øke farten. FMCs egen ordrebeholdning er også stor.

MacGregor Norway , Kristiansand, Tom H. Svennevig:

file67dniu15kvl1ftncwnpl.jpg

Merker lite foreløpig, men følger nøye med. Holder høy aktivitet og har nok arbeid til de ansatte og innleide. MacGregor Pusnes , Arendal, Leif Haukom: Merker ingen umiddelbar effekt. Befinner seg langt ute i verdikjeden. Kundene har mellom 20 og 50 års horisont på prosjektene og berøres lite av slike svingninger. Også de prosjektene som er under forberedelse, ser ut til å være bærekraftige.

Mandal Maskinering , Rune Fredriksen: Merker at det strammer seg til, hardere konkurranse om jobbene, også fra konkurrenter i Polen og andre land. Men nok å gjøre foreløpig. Har nettopp ansatt en ingeniør.

Maritime Protection , Kristiansand, Lars Erik Lunøe: Ingen umiddelbar påvirkning. En svekket krone er positiv, ettersom bedriften selger i dollar. Og med hovedfokus på gass og gasskip kan det bli mer å gjøre fremover, med fortsatt lav oljepris.

MHWirth , Kristiansand, Roy A. Dyrseth:

Dyrseth 7.jpg

«Den svake oljeprisen gjør at beslutningsprosesser for nye kontrakter kan komme til å ta lenger tid enn forventet. En vedvarende lav oljepris vil ha konsekvenser for hele industrien, og nye prosjekter kan bli utsatt. I denne situasjonen har vi, som resten av bransjen, et sterkt kostfokus. I tillegg implementerer vi en optimalisert organisasjon for å posisjonere oss best mulig i markedet», skriver han i en e-post.

NIVA Norsk institutt for vannforskning , Grimstad, Atle Hindar: NIVA er i liten grad eksponert mot olje— og gassektoren, men finner det faglig interessant å samarbeide med Node-bedrifter. Merker lite til oljeprisfallet.

NLI Nyland , Arendal, Lars Gunnar Andersson: NLI Nyland har opprinnelse i det tidligere Pusnes-verkstedet og driver mekanisk produksjon, overhaling og lignende. Merker nå at produksjonsvolumet synker og at beslutningsprosessene går senere.

Norsafe , Arendal, Arild Hansen: Så at utviklingen ville komme og satset målbevisst på proffmarkeder som forsvar, politi og ambulanser for halvannet år siden. Merker et markant fall innen olje og nye prosjekter, men har positiv utvikling i shipping, og altså militærmarkedet. Med 1000 leverte båter hvert år øker også ettermarkedet.

Nymo , Grimstad, Øyvind Riiber Boye: Merker at det dramatiske oljeprisfallet også gir reduserte investeringer. Har full aktivitet, men samtidig kort horisont på ordrereserven. Trøsten er at det snart tildeles flere kontrakter innen Nymos nisjer, som boremoduler og subsea-anlegg. Hadde en bemanningsreduksjon på rundt 50 mennesker fra 2013 og fram til og med høsten 2014. De 250 som er tilbake, betraktes som basisbemanning.

Oceaneering Rotator , Songdalen, Paul A. Frikstad:

Paul Frikstad 19.05.2014.JPG

2015 blir et omstillingsår. Ser for seg at hele industrien vil måtte tilpasse seg et nytt, lavere prisnivå — «men husk at 90 prosent skal fortsatt drives videre». Offshore Procurement , Kristiansand, Bjørn Ivar Bergsvik: Leier ut tjenester innen innkjøp og logistikk. Vil nok se at en del av de større prosjektene skrinlegges. Det vil samtidig gi økt kostnadsfokus. Når bedrifter kvier seg å ansette, kan de heller leie inn flinke fagfolk fra Offshore Procurement!

On & Offshore Services , Kristiansand, Hans Petter Thorvaldsen: Aktivitetsnivået er lavt, usikkerheten betydelig og tidshorisontene kortere enn før. For øyeblikket er 15 av de cirka 130 ansatte permitterte. Ut fra et «worst case scenario» har vi sendt permitterings varsler til 70. 18 måtte sies opp tidligere i år og har forlatt oss. Men de siste par ukene har det lysnet litt og vi er betingede optimister.

Oneco , Kristiansand, Marvin Jensen:

Marvin Jensen 1.JPG

Hadde oljeprisfallet kommet i 2011 eller 2012, da vi startet opp og hadde 70 prosent av aktiviteten rettet inn mot olje og gass, hadde det vært ille. Men nå er andelen langt lavere, dessuten er vi ikke inne i store prosjekter. Porteføljen inneholder mange mindre prosjekter og rammeavtaler. I tillegg til rundt 1000 egne ansatte, er det en rekke innleide medarbeidere. OPS Composite Solutions , Kristiansand, Magne Truslew Haug: Ikke sett noe som svekker bedriften, og utsiktene for 2015 er gode.

Origo Solutions , Kristiansand: Har ikke oppnådd kontakt.

OSM Offshore , Kristiansand, Geir Arvid Sekkesæter: Er nøytrale i forhold til oljeprisfallet. Har kostnadseffektive tjenester å tilby, og det kan være en fordel i dagens marked.

Qmatec , Grimstad, Kjell Arild Grønås: Merker at markedet er usikkert, og at det er hardere konkurranse om jobbene. Men også at det er enklere å få tak i gode folk. Tilbyr ingeniørtjenester i vid forstand og er — som så mange andre - avhengig av oppdrag fra de tre-fire store. Så lenge særlig NOV har mye å gjøre, går det greit. Jobber også litt mot entreprenørbransjen.

Quickflange , Tvedestrand, Rune Haddeland: Driver innen modifikasjon og vedlikehold, har ikke noe med de store prosjektene å gjøre. Har ikke merket noen effekt av oljeprisfallet så langt, 2014 blir et kanonår og installasjonene vedlikeholdes.

Risør Engineering , Fritz Alexander Lundberg: Hardt rammet. Selskapet leverer tjenester, primært til NOV i forbindelse med bygge-, igangkjørings- og testprosesser i Korea. Nå nærmer det store nybyggprogrammet seg slutten og det er blitt mindre å gjøre.

RP Services , Kvinesdal: Har ikke oppnådd kontakt.

Safemar , Grimstad, Frode Abusland: Driver med sikkerhetsopplæring. Har merket en viss nedgang i etterspørselen, men er usikker på om det skyldes oljeprisfall - ofte tar det tid før slikt gir seg utslag. Avventer utviklingen.

Safety Design , Kristiansand, Anders Knight: Det er full speed, delvis som følge av markedsjobbing i lenger tid, delvis som følge av ny konserntilknytning. Vil kanskje merke oljeprisfallet dersom noen av de større prosjektene blir utsatt.

Seafront Logistics , Kristiansand, Morten Årikstad: Effektene ligger i fremtiden. For øyeblikket er det full fart. Men videreføres dagens situasjon i oljemarkedet, kan konsekvensene bli voldsomme.

Semco Maritime , Kristiansand, Rune Reinertsen: Prisfallet er egentlig ikke grunnen til markedsnedgangen. Den startet tidligere, primært som følge av svak kontantstrøm hos Statoil. Men nå er det blitt merkbart færre prosjekter og større usikkerhet. Selvsagt vil det merkes etter hvert.

Servi Hydranor , Kristiansand, Morten Brøvig-Thomassen: Selger komponenter og har ikke merket noe så langt. Produserer mye i Norge, da er kronefallet gunstig. Mer hektisk nå enn for seks måneder siden.

Siem Offshore , Kristiansand, Terje Sørensen:

siem offshore2.jpg

Oljeselskapene strammer inn både på utvikling av nye felt, og på drift av eksisterende. Det vil treffe Siem, som leverandør av maritime tjenester. Riktignok har vi mange skip på langvarige kontrakter, men ikke alle, og vi får levert nybygg i løpet av 2015. Nå må vi være edruelige og gjøre det vi kan for å få kostnadene ned. Hva kan vi klare oss uten? Hva kan vi utsette i tid? Kan vi gjøre noe på en annen måte? Dette er også en god periode for å reforhandle avtaler med egne leverandører. Stepchange , Kristiansand: Ikke oppnådd kontakt.

Sweco Mec , Mandal, Philip Magnus Hammarstrøm Pedersen: Leverer ingeniørtjenester, typisk til de tre store, Nymo og APL. Merker tydelig at aktiviteten i markedet er redusert, og preget av nervøsitet.

Sørlandets Sikkerhets Senter , Kristiansand: Ikke oppnådd kontakt.

Sørlandets Maritime Videregående Skole , Kristiansand, Rune Teisrud: Skolen er delvis statsfinansiert og berøres ikke av oljeprisfallet. Blir bunkers billigere, er det positivt.

Teknova , Kristiansand/Grimstad, Klaus Schöffel: At olje— og gassindustrien får økt kostnadsfokus, er positivt når Teknova kan bidra til nye og bedre, teknologiske løsninger. Men oljeprisfallet gjør også at industrien prioriterer hardere, og det blir tøffere for hele bransjen. Ref. hva prosessindustrien har vært gjennom av slanke- og effektiviseringsprosesser.

TESS Skagerak , Kristiansand, Kim Holtvind: Har måttet sette opp prisene, og det er ikke lett. Er vaktsomme.

TP Shipping , Grimstad, Thomas Parlow: Megler tungløftoppdrag, prosjekter og annet. Kronefallet er positivt, ser muligheter.

Tratec Norcon , Vennesla, Bent-Ståle Johansen: Oljeprisfallet betyr lite inn i 2015; har flere bein å stå på.

Umoe Advanced Composites , Mandal, Øyvind Nikolay Hamre: Vil merke effektene i 2015. Det blir et krevende år, om ikke ting endrer seg til det bedre. Vårt svar er å jobbe aktivt for å vokse i andre markeder.

Viking Think Tank , Kristiansand, Tor Hodne: Ønsker ikke å uttale seg på stående fot.

Wesmans Marine , Kristiansand, Tor Frithjof Boije: Som logistikkbedrift merker vi ingenting per I dag, og oljeprisfallet får lite å si for oss i 2015 og 2016. Faktisk er vi i ferd med å oppbemanne, og vi ser for oss en økt oppdragspågang. Men vi må skjerpe oss og går inn i en spennende tid.