Helt frem til i helgen pågikk det forhandlinger om et forlik. Men søndag var det ikke kommet annen beskjed enn at rettssaken startermandag morgenamerikansk tid.

Gigantene saksøkt

Det er oljeindustriens A-lag som er saksøkt. I tillegg til oljegiganten BP er det riggselskapet Transocean og Halliburton. Saksøkere er i første rekke Justispartementet, de fem delstatene Texas, Louisiana,Mississipii, Alabama og Florida. I tillegg til en rekke private som saksøker selskapene for naturskader.

Det er satt av tre måneder til rettssaken. Og oppmerksomheten vil bli rettet mot sikkerhetskulturen i de nevnte selskapene, særlig BP som var operatør.

Avgjørelsen i denne saken vil få betydning for erstatningsnivået for de etterlatte til de 11 som omkom og for dem som ble skadet.

Men ikke bare det. Verden over pågår det drøftinger om å slippe oljeselskap inn i miljømessige følsomme områder. Og en dom som i tilfelle viser at BP viste grov uaktsomhet, kan ramme hele oljeindustrien.

Betalte raskt

BP alene har hittil betalt ut omkring 30 milliarder dollar (mer enn 165milliarder kroner) i bøter og erstatning. Men dersom BP dømmes for grovuaktsomhet kan det dreie seg om nye tosifrede milliardbeløp.Det må dabetale 4300 dollar pr. fat olje som sprutet ut i sjøen. Det var omkring 4, 1millioner fat som unnslapp brønnen, men BP får fratrekk for det de klarte åhente opp med lenser og pumper.

Dersom selskapene får medhold i at det ikke var grov uaktsomhet, skal de"bare" betale 1100 dollar pr. fat. Men dette er bare erstatning ihenhold til vannforurensingsloven.

I tillegg kommer en rekke andre krav.

Selskapene vil hevde at deres handlinger ikke kvalifiserer til de høyestebøter og erstatningsnivå. I tillegg mener de også at deres vilje til åerkjenne ansvar og betale ut erstatninger viser at de tar ansvar og at dette måsees på som formildende.

The Wall Street Journal skrev lørdag at saksøkerne jobbet med et forlik på16 milliarder dollar. Men hverken BP eller saksøkerne vill kommentere detteoffentlig.

Men en rekke eksperter tror at oljeindustrien ikke er interessert i enrettssak hvor sikkerhetskulturen nærmest er på tiltalebenken.

Sikkerhetskulturen

Ulykken med Deepwater Horizon plattformen skjedde under boring på dyptvann, rundt 1000 meter. Dette var en ulykke som rettet oppmerksomheten motolje— og gassutvinning på store dyp. I 87 døgn strømmet oljen ut.

Dersom rettssaken åpner som planlagt i dag, vil det bli ført en rekkevitner som vil rette søkelyset mot selskapenes sikkerhetskultur og at de velgerdårligere og billigere løsningerfordi sikkerhet koster.

Ledelsen i BP vil også måtte stå i åpen rett og forklare seg om depåståtte sikkerhetsbruddene.

Ifølge søndagsutgaven av The Times-Picayune har begge sider et team avtoppjurister. Jussprofessor David Logan ved Roget Williams University sier aten kan vente seg at de tre selskapene vil legge skylden på hverandre.

Et viktig punkt for BP kommer trolig til å være å begrense bruken avrapporter fra andre ulykker som bevis i denne saken.

Det er antatt at rettssaken vil vare tre måneder.