Den Bodø-baserte investoren Tord Ueland Kolstad bekrefter til E24 at han flytter til Sveits, etter at Avisa Nordland omtalte saken først.

Avisen skriver at Kolstad flytter umiddelbart. Ueland Kolstad er en av de største private eiendomsaktører i Nord-Norge.

Ifølge Kapital hadde han 1,45 milliard kroner i formue i 2021, og er en av Norges 400 rikeste.

På spørsmål om hvorfor han flytter og om det handler om skatt, svarer han følgende:

Tord Ueland Kolstad. Foto: T. Kolstad Eiendom

– Det er ikke tvil om at den norske formuesskatten – og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital spiller inn. Hele min formue er jo i praksis eierskapet i mitt firma. Verdiene jeg har utenom eierskapet i mitt firma er relativt små. Jeg opplever at beskatningen på min hånd i praksis er doblet det siste året.

Ifølge Kapital eier og forvalter han gjennom T. Kolstad Eiendom omtrent 160.000 kvadratmeter næringseiendom og noe bolig. Selskapet har også en betydelig tomtebank.

Røkke flytter

Ueland Kolstad er den siste i rekken av rikinger som forlater Norge.

Mandag kom nyheten om at mangemilliardæren Kjell Inge Røkke forlater Norge og flytter til Sveits.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits, sto det i et brev som Kjell Inge Røkke har sendt til sine medaksjonærer og medarbeidere.

Røkke sa i brevet at Lugano hverken er billigst eller har de laveste skattene, men at det til gjengjeld er «et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa».

I 2020 hadde Røkke en formue på 19,6 milliarder kroner. Det medførte at han betalte 175 millioner kroner i skatt. Siden 2012 har han totalt betalt 1,2 milliarder kroner, ifølge skattelistene.

Fra tidligere har blant andre Bjørn Dæhlie og boligmilliardæren Kjartan Aas flyttet bostedsadressen til Sveits.