— Jeg har tro på fremtiden, sier administrerende direktør og hovedeier Espen Mikalsen i Nobi Norsk Betongindustri.

Selskapet som ble stiftet av hans farfar i 1934 holder til på 60 mål på Herdla, nord på Askøy. En optimistisk sjef står ute i grått og kjølig vårvær blant tusenvis av betongprodukter. Suksessoppskriften er leveranser til store, offentlige prosjekter.

— Om lag 75 prosent av omsetningen vår er til det offentlige. De bevilgningene som er gjort til veier og jernbane er positive for oss.

Selv om det norske kostnadsnivået er høyt, er ikke Mikalsen spesielt redd for konkurransen fra utlandet.

— Kundene ringer gjerne i dag og vil ha produktene levert i morgen. Da får du et problem hvis du skal bestille fra utlandet. Vi satser på fleksibilitet og kvalitet, sier han.

Andre norske bedrifter klarer ikke konkurransen med utlandet like bra. SSB spår at norske bedrifter taper markedsandeler i utlandet de nest årene. Men de offentlige pengene som holder hjulene i gang hos Nobi, kan hjelpe til også hos andre.

Forskningsleder Torbjørn Eika i SSB sier Norge kan leve med tapet fordi mer oljepenger i statsbudsjettet vil holde etterspørselen oppe.

— Vi har et digert fond som vil få tilførsel av penger selv om oljeprisene skulle bli lave. Det blir mer penger å hente fra fondet også fremover, sier han.

Selv om betongprodusenten lever godt på offentlige jobber, merker de også økonomisk motvind.

— Marginene er blitt skjerpet de siste årene. Resultatene er blitt svakere, men vi går fremdeles i pluss, sier Mikalsen.