Vi liker valgfrihet. Butikker med lange åpningstider, et rikt kultur— og kafétilbud, og tjenester tilgjengelig nesten døgnet rundt.

Men åpenhetssamfunnet har i Norge ett viktig unntak, nemlig barnehagene. I Norge er det registrert bare 12 kveldsåpne barnehager, i Oslo kommune er det bare én, og den er nå truet av nedleggelse. Det er et problem for de småbarnsforeldrene som er med å holde samfunnet åpent og velfungerende om kvelden.

Barnehagene er viktige for å ivareta foreldres mulighet til yrkesdeltagelse, og for å gi barn et trygt og godt pedagogisk tilbud mens foreldrene er på jobb. Derfor bruker Norge milliarder av offentlige kroner på barnehagedrift.

Vanlig i Sverige

Dette tilbudet er mangelfullt for de av oss som ikke har normalarbeidsdag, og våre barn. 33 prosent av yrkesbefolkningen er i jobber med skift, turnus og unormal arbeidstid. Ikke alle kan gå klokken fire. Sykepleiere, butikkansatte, restaurantkokker, leger, musikere, brannmenn, gründere og mange andre har dager som ser helt annerledes ut. I Sverige er kveldsåpne barnehager et vanlig tilbud, og i 2012 gikk nesten 5000 svenske barn i barnehager som var åpne på kvelds- og nattetid.

Våre barn har det samme behovet for et godt og trygt tilbud mens vi er på jobb, men vi tvinges til å finne egne improviserte løsninger. Ikke alle er like gode. Kanskje naboen kan hente barna, men kanskje man egentlig ikke vil at naboen skal hente barna? Noen kan bytte jobb, men det er ikke mulig for alle. Noen bruker slekt og nettverk, men i en by med mange innflyttere og innvandrere er det ikke alle som har en bestemor eller bestefar i nærheten. I Oslo by er én av fire aleneforelder.

Ikke alle foreldre har et valg

Det er ikke barnas feil at mamma eller pappa må jobbe kveldsvakt. Og det er ikke alle mødre eller fedre som har et valg. Hvis alle småbarnsforeldre skulle si nei til turnus og skiftarbeid ville mange næringer og offentlige tjenester fått problemer.

Barna skal selvsagt ikke være i barnehagen fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. De som benytter kveldsåpen barnehage i Rodeløkka barnehage gjør det bare en dag eller to i uken, ofte mindre enn det. Barna er sammen med foreldrene på formiddagen, før de leveres. Det er selvsagt en makstid på oppholdet, litt over ni timer. Tilbudet er åpent til klokken åtte om kvelden. Kveldsåpent betyr altså ikke at barnehagen skal ta over omsorgen for barna. Dagen stokkes bare litt annerledes, og barna får en trygg og god ettermiddag i en barnehage de kjenner og trives i. Forskning på kveldsåpne barnehager viser at tilbudet brukes for å muliggjøre foreldres yrkesdeltagelse, og at barna trives.

Avhenger av bydelens budsjett

Oslo kommunes eneste kveldsåpne barnehage lever et utsatt liv i budsjettene til Grünerløkka bydel. Dette er et tilbud en by av Oslos størrelse bør ha, og hele byen burde få muligheten til å bruke det. Derfor bør dette tilbudet gjøres til et byomfattende tilbud, og finansieringen sikres av Oslo kommune.

Et stort flertall velgere og politikere ønsker en by som også er åpen om kvelden. Da bør Oslo by kunne tilby minst én barnehage som er åpen på kveldstid.