Geir Ormseth
Strømpris tabell WEB.jpg

— Spotpris er den billigste strømavtalen over tid. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå, sier fagøkonom og redaktør i Smarte Penger, Geir Ormseth.

Som strømkunde kan du nemlig velge mellom tre forskjellige avtaler: spotpris, standard variabel pris og fastpris.

- Produkt for å melke kundene

— Standard variabel pris er et produkt for å melke kundene som ikke følger med i timen. Det er et produkt som tiden har løpt fra og historikken viser at

Geir Ormseth

standard variabel pris er dyrere, mener Ormseth.

Fastpris bør velges på samme grunnlag som fastrente, dersom økonomien ikke tillater prisøkninger. Er du ute etter billigst strøm, er spotpris likevel svaret, ifølge Ormseth.

Les også:

— Taper på selge strøm

— Men hvordan overlever strømselskapene med å selge strømmen gratis?

— Med 0 kroner i påslag og ingen faste påslag, taper strømselskapene på disse produktene. Haken er at de vil ringe deg opp for å lokke deg over på en dyrere og dårligere avtale som gjerne inkluderer forsikringsprodukter som presenteres som veldig flotte, men som egentlig er nær verdiløse. Din oppgave som strømkunde er da å takke nei. Klarer du ikke det, velg en strømleverandør med kjent navn og en hundrelapp i påslag, sier Ormseth.

Les også:

Slik sikrer du deg billig strøm

Oppskriften for billig strøm er ifølge fagøkonomen som føler:

— Sjekk konkurransetilsynets strømprisbarometer og huk av for spotpris med etterskuddsvis betaling. Deretter er det bare å velge den billigste leverandøren, sier Ormseth.

I tabellen under kan du se hvilke leverandører som var billigst og dyrest for de tre forskjellige avtaletypene mandag.

Strømpris tabell WEB.jpg