— Det minner om en klassisk Ponzi-svindel, hvor nye kunders investeringer finansierer gevinstene til de som vil ut, sier Arne Fredly til Finansavisen.

Fredly er en kjent skikkelse i Oslos finansmiljø, selv om han bor i Monaco. Nå er han mildt sagt sint på Jens Glasø, gründeren bak «kompislånforetaket» TrustBuddy.

Som Fædrelandsvennen meldte nylig, mener selskapets nye ledelse å ha oppdaget misligheter. Virksomheten er fryst, en planlagt kapitalutvidelse satt på vent og anmeldelse levert det svenske politiet.

TrustBuddy er nemlig registrert i Stockholm og notert på den svenske avleggeren av den amerikanske Nasdaq-børsen, men har også et avdelingskontor på Andøya i Kristiansand, hvor Jens Glasø bor.

Bjellesau

I desember 2013 gikk Fredly inn med penger i TrustBuddy, både aksjekapital og 24 millioner kroner som selskapet kunne låne ut. Den gang siterte Fædrelandsvennen administrerende direktør Jens Glasø på at «Vi gleder oss over anerkjennelsen og mulighetene for fortsatt vekst». Vi omtalte også Arne Fredly som «kjent bjellesau i finansmiljøet», altså en som andre gjerne følger.

Nå er det ikke mye godbrek å høre. «Jens Glasø har veldig mye å svare for. Det planlegges et massesøksmål mot ham og det gamle styret, og det vil jeg bli med på når den tid kommer», uttaler Fredly til Finansavisen.

Riktignok har han tjent på aksjeinvesteringen sin i TrustBuddy, men ligger an til å tape på kapitalen han stilte til rådighet for utlån. Han får ikke pengene tilbake som forutsatt.

Så opplyser da også den nye TrustBuddy-ledelsen at det skal foreligge en differanse på 44 millioner svenske kroner mellom det långiverne har til gode, og det som står til deres disposisjon. Pluss at omfanget av lånemislighold er langt større enn hva som har vært kjent tidligere.

- Alt i skjønneste orden

Til Fædrelandsvennen sier Jens Glasø dette:

— Vi benyttet de mest anerkjente revisjons- og advokatfirmaer i alle prosesser, og til å sjekke alle systemer og rutiner. De konkluderte med at alt var i sin skjønneste orden. Selv sluttet jeg som administrerende direktør 21. desember 2014, men har fortsatt store verdier bundet opp i TrustBuddy i form av aksjer og utlånsmidler. Og så skulle jeg ha stå bak noe som ødelegger for selskapet, og dermed skader meg selv? Nei, alvorlig talt. Ellers er det ganske påfallende at TrustBuddy er godt i gang med en aksjekapitalutvidelse - etter en ny revisjonsgjennomgang - når meldingen om påståtte misligheter plutselig dukker opp. Påfallende, ja, gjentar Glasø.

På dette arkivbildet fra 2012 ses daværende finansdirektør Bård Bjerkås (t.v.) og daværende, administrerende direktør Jens Glasø. Bjerkås ble senere "Chief Legal Officer" i TrustBuddy. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

Sentrale kristiansandereKristiansanderen og juristen Bård Bjerkås har jobbet fulltid i TrustBuddy siden 2010. Lenge var han finansdirektør, deretter «Chief Legal Officer», altså juridisk direktør. Når Fædrelandsvennen tar kontakt for å be om kommentarer til selskapets situasjon og hans egen rolle, lyder svaret slik:

— Jeg har ikke lov til å uttale meg til media. Alle spørsmål må rettes til administrerende direktør i Stockholm.

Man kan også merke seg at da Simon Nathanson gikk inn som styreleder sent i 2014 - han er mannen som nå fronter TrustBuddy utad - erstattet han kristiansanderen Eivind Jørundland. I en pressemelding den gang uttalte Jørundland at han så fram til å fortsette som ordinært styremedlem, etter å ha ledet styret siden starten i 2009. I den samme pressemeldingen ble det opplyst at Jens Glasø skulle slutte som administrerende direktør og bli direktør for produktutvikling.

Kompislån

Ettersom «kompislån» er sjelden materie, tar vi en kjapp repetisjon av hva det innebærer: Nemlig at grupper av navngitte enkeltpersoner bidrar med kapital, som deretter lånes ut til grupper av andre, navngitte enkeltpersoner med behov for penger. Det dreier seg om små lån, mellom 500 og 5000 kroner, med maks 30 dagers varighet og effektiv rente som kan ende på godt over tusen prosent.