- Skriver dere at svenskene er blitt tjenerne deres?

Sveriges største avis er i Oslo for å sjekke hvordan det egentlig går med de utvandrede ungdommene.

Aftenpostens oppslag om svenskene som våre nye tjenere har vakt oppsikt i Sverige. Den svenske avisen Aftonbladet har nå dette som sitt toppslag på sine nettsider: "Norska hånet. "Det er ni som er tjänstfolk".

Samtidig konstaterer de at maktbalansen mellom Sverige og Norge faktisk har endret seg. Saken er blant de mest delte sakene i sosiale medier i Sverige fredag.

Da svenske Aftonbladet åpnet ukens A-magasinet, med tittelen «Herskap & tjenare» om svenske arbeidsinnvandrere, sendte ledelsen sporenstreks en journalist og fotograf til Oslo for å sjekke tilstanden blant utvandrerne. Er det virkelig slik at svenskene i Norge er blitt et tjenerfolk for rike nordmenn?

— Sverige har alltid sett på seg selv som storebror, og vil gjerne fortsette å være storebror, forklarer journalist Matilda Andersson.

Les også:

Hun og fotograf Bjørn Lindahl trengte ikke lete lenge etter svensker da de gikk av flyet fra Stockholm i går. For på Gardermoen møter du svensker over alt, i kaffebarer og restauranter. I ankomsthallen står svenske selgere og forsøker å rekruttere kredittkortkunder.

— Og nesten alle i sikkerhetskontrollen var jo svenske, forteller de.

Aftonbladet er her for å finne ut om svensker i Oslo faktisk føler seg som tjenere. For det er ikke det bildet man sitter med hjemme i Stockholm.

— Jeg tror de fleste ungdommene kommer fra småsteder i Vest-Sverige. Men samtidig kjenner jeg jo flere også i Stockholm som har barn som har reist til Norge – ikke bare til Oslo, men til ulike steder rundt i landet. Ofte skal ungdommene jobbe i noen år her, før de fortsetter å studere, forteller Lindahl.Svenskene de møter, går ikke med på at nordmenn er dem overlegne.

– Vi er bare her for at vi skal ta over dette landet også, sier Joonas Andersson til reporterne.

Nå er det allerede 55 000 svensker i Norge.

— Vi starter i det små, ler Andersson.

Aftonbladet-reporteren undrer seg over hvor norske noen av de svenske arbeidsinnvandrerne er blitt.

— En vi intervjuet, kalte seg «svorsk». Han snakket norsk, selv med oss, sier journalisten forundret.

I artikkelen som står på trykk i dagens Aftonbladet, har de intervjuet en rekke svenske osloboere. Sara-Stina Kjellberg, 27, mener arbeidsinnvandringen rett og slett befester svenskenes posisjon.

– Jeg synes det faktum at så mange svensker kommer hit og jobber, forsterker Sveriges rolle som storebror, sier Kjellberg.

Bak vitsene ligger det også et alvor i den svenske masseutvandringen. For mange reiser hit fordi de må. Det finnes ikke jobber hjemme.

— Det er vanskelig å få jobb, særlig når man er ung og skal inn på arbeidsmarkedet første gang, sier Andersson.

-Og nordmenn vil jo ikke ha disse jobbene, de lever på mamma og pappa. Så da passer det jo bra, fastslår Lindahl.

Reporterteamet ler og fastslår at det mest er for moro, kjeklingen mellom nordmenn og svensker i avisspaltene og utenfor.

— Når Petter Northug slår dere i VM, er det ekstra irriterende at han er norsk?

Hm? Har det vært VM? Spør fotografen.

— Å ja, på ski. Det er det vel bare nordmenn som følger med på? fortsetter han blidt.

- Langrenn og fisk. Det er nordmenn bedre enn svensker på, oppsummerer Andersson.

Her får du vite hva svenskene irriterer seg mest over ved oss nordmenn:

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.