Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil stemme for SVs forslag om å øke bostøtten og sosialhjelpen for å hjelpe mennesker som sliter med strømregningen, melder NRK.

– Det legges opp til en hastebehandling av saken på Stortinget, slik at endringene kan tre i kraft så raskt som mulig, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NRK.

Les mer her!

Debatt og livechat

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Del dine tanker om strømsituasjonen med oss. Husk fullt navn.

Send inn

I Kristiansand bystyre ble det i desember 1986 vedtatt strømpriser gjeldende for det nye året. KEV fikk så oversendt vedtaket, og de fakturerte oss det politiske vedtak i det Herrens År 1987. Så enkelt var det bare.

Vi betalte (inkl mva) en strømpris på 492,- pr kW/år. Mao en fastpris for 1987. Det påløp så i tillegg det de kalte for energipris på 24 øre kwt. Spotpris var det ingen som hadde hørt om, og landet var fritt for rike strømbaroner, og statlige strømgeneraler.

Prisen var 36 øre kwt, indeksegulert mot 2022 ble prisen 85 øre. I de gode gamle dager i Kristiansand.

Knut Nordstedt

Grunnlaget for høye strømpriser ble lagt da omsetningen av strøm ble overlatt til et marked - med markedsplassen Nord Pool. Dette gikk stort sett bra inntil våre politikere hadde klart å etablere dagens nett av utenlandskabler med svært stor kapasitet. Ansvaret for dette har nesten alle norske politiske partier - etter tur.

Statnetts oversikt over "eksportkablene" viser for tiden nesten maks strømeksport - til tross for høye sørnorske priser. Det betyr at strømprisen er høyere i Nord-Europa enn i Sør-Norge. Hva politikerne evner å gjøre med dette - gjenstår å se.

Jan M. Lindemann

Skal strøm og drivstoffprisene bare fortsette å få lov til å stige sånn som de gjør nå ? Hvor er de ansvarlige ? Dette kommer til å rasere infrastrukturen fullstendig om det ikke blir iverksatt flere tiltak. det må skje NÅ.

Andreas Paulsen

Nå må de som sitter øverst å styrer få bukt med de strømprisene, for om det er store mørketall på fattigdom, så blir ikke de tallene mindre! Rett å slett flaut, å bo i en av de rikeste landene, betale opptil 4 ganger høyere strømregning og nesten doble drivstoff priser, alt stiger til vanvittige priser.... Enten må strøm og drivstoff ned, ellers må lønn/uføretrygd/pensjon gå veldig opp, slik at folk slipper å leve seg ihjel!

Eli-anne Hansen

Stadig nye unnskyldninger for å heve strøm prisen. Det neste er vel at det er tørke i Sahara.

Trond Andersen

Beredskapsmessig er det utrolig at kraftfordelingen mellom de ulike deler av landet ikke er tilstrekkelig utbygget.

Kåre Andersen

Svaret på lavere strøm er såre enkelt. Staten må fjerne alle avgifter og Mva da sitter man igjen med kostpris på produksjon og nettleie og kun ha ett påslag på 10% til vedlikehold og utbygging.

sindre solberg

Nei nå har de sørlendingene så god råd at nå må renten heves. De går jo mann av huse for kjøpe strøm og brennstoff til overpris.

Det går jo inflasjon i dette.

Geir Tunlid

- Bør gi støtte til alle

Nei, Morten, myndighetene burde ikke bare gi bedre støtte til de med dårlig trygd, enslige foreldre med lav inntekt og de som har lav inntekt.

Myndighetene burde gi til alle!

Med produksjonskost på 10-15 øre/kW blir vi oftet til fordel for "markedsstyrte priser". En person med god inntekt kan ha like skviset økonomi som en lavinntekt. Det er ikke bare å skulle selge hus og hytte for å kunne oppnå de samme fallskjermene som lavinntekt har tilgjengelig ved å ta en telefon!

Rolf Sommerseth

Fredag morgen var prisen på kraft i Sør-Norge oppe i 20,55 ganger så høy som i Midt-Norge. Analytikere påstår dette skyldes krigen i Ukraina. Prisen i Midt-Norge skyldes visstnok at der er det mye innestengt kraft i markedet. Vi i Kristiansand hadde hatt lik pris med f.eks. Trondheim om det bare hadde vært bygd ut kraftoverføring god nok. OG i tillegg hvis kraften hadde vært innestengt her og. Det er bare å legge en kraftkabel i havet til Trondheim og begrense eksporten, så er vi der. Det handler om politikere som selger vårt land stykkevis og delt til EU og en feilet energipolitikk.

Frank Pettersen

Å skylde på hva som skjer i Ukraina er bare en unnskyldning, akkurat samme som alle andre unnskyldningene som fremmes. Det er fremdeles ingen grunn til at vi her i Norge skal ha så syke strømpriser, men hverken politikere eller strømselskaper er interesserte i å endre på det. Det er sånn de vil ha det, og folk lider. Både privat og forretningsmessig. Nordmenn er et sindig folk... frem til grensen er nådd. Demonstrasjoner hjelper ikke, strømgrupper hjelper ikke. Ingenting hjelper. Så, hva skjer når grensen er nådd?

Chris Svendsen

Synnes regjeringen burde gi mer støtte til de som har dårlig trygd, enslige foreldre med lav inntekt. Støtte til de som har lav inntekt. Stortinget må se mer på hva folk har i inntekt å gi støtte til de.

Morten Duvold
Mari Horve Reite

Hvorfor så høye priser?

I denne saken kan du lese mer om hvorfor prisene stiger akkurat i dag. Her er et utdrag.

En av årsakene er Ukraina-krigen, som har bidratt til høyere gass- og kullpriser og dratt opp strømprisene, ifølge kraftanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo Nena.

– Det er delvis på grunn av Ukraina-krisen. Men i morgen hadde det uansett blitt forholdsvis dyrt. Det blir ganske kjølig i hele Norden, og så er det lite vindkraft. Men det blir ekstra dyrt på grunn av Ukraina, det er det absolutt ingen tvil om, sier Seland til E24.

– Det er ekstrempriser på strøm på kontinentet nå, etter at både gasspriser og kullpriser har steget til rekordnivå, sier han.

Med en årsinntekt på ca. 250.000 kr før skatt som er minste uføretrygd / pensjon er det ikke rom for hverken dusj, vask av klær eller middags laging med dagens strømpriser. Ett lite paradoks at fattigdoms grensen ligger på ca 310.000kr samtidig som minste pensjonen er på ca 60.000 kr mindre enn fattigdomsgrensen! forstå det den som kan !

Monica Cecilie Frivold

– Mer bekymret for renteoppgangen

De som har en samlet bruttoinntekt på opptil 600000 pr familie/ husstand kan motta en god sum; vi andre klarer oss greit. Er faktisk mer bekymra for renteoppgangen som kommer utover året. Mange har satt seg i altfor høy gjeldsbyrde!

Kent Atle Eriksen

– Glemmes ikke!

Regjeringspartiene som tillater dette ranet blir kraftig tynnet ut ved neste kommune-/regjeringsvalg!!

Dette glemmes ikke!!

Rolf Sommerseth

– Vannet trenger ikke å renne i ti minutter

DYRT Å DUSJE?

Nei det er ikke dyrt å dusje om du først skyller deg, stenger vannet og da såper deg inn. Så bruker du dusjen til å skylle deg. Det er enkelt og koster ikke mange kroner.

Jeg har sjekket vannforbruket av varmt vann og vet derfor hvor mye vann som går med i de få minuttene. Du trenger ikke å la vannet renne i 10 minutter, for da koster det mer.

Trygve Helleren

Stopp salg av Kraft til utlandet NÅ.

sindre solberg

Flere borettslag/sameier ) og vanlige leiligheter, har forbud mot varmepumper. samtidig med at pipe mangler.

Eneste utvei er dyre varmeovner, og dette blir særs galt ved enslige forsørgere med kanskje ett, to og tre eller flere barn.

Røkke har neppe problemer med strømregningen..

Ottar Løver

Ottar Løver

Helt enig med Karl E. Gabrielsen om de to ordførerene. Jeg er så heldig/priviligert som bor i leilighet med mulighet for vedfyring og har rimelig ok økonomi, så jeg klarer meg. Men vi har jo lest og hørt om de som har måttet skru ned temperaturen til langt under 18 grader, og ha ytterklær på inne. For disse og mange andre, vil ikke 2/3 tusen være smuler slik Tronn Hansen skriver. Tør han virkelig å se disse inn i øynene og, si at de må lære seg å tøyle forbruket sitt? Må bare innrømme at jeg blir litt provosert. Det eneste jeg kan være delvis enig med han i, er det om markedskreftene.

Per Inge Omdal