— Det er vanskelig å kickstarte andre næringer den dagen oljen tar slutt eller den ikke lenger er lønnsom å hente opp, sier professor ved Universitetet i Oslo, Karen Helene Ulltveit-Moe.

Hun er ikke alene: Flere eksperter Aftenposten har snakket med, mener det er på høy tid å gire ned oljenæringen og begynne å satse på det Norge skal tjene penger på når oljetiden er forbi.

Aftenposten har spurt de politiske partiene hvordan de mener vi skal forberede oss på et Norge uten olje, og hva vi bør leve av når oljealderen er forbi.

— Vi vet at oljeprisen kommer til å falle, og Venstre mener at vi må begynne å forberede oss på det umiddelbart. Aller helst skulle vi ha begynt for lenge siden, men det må nok et regjeringsskifte til først, sier Guri Melby i Venstre

Hva mener du Norge bør satse på for fremtiden? Del dine innspill her.

- Start omstilling nå

SV, Venstre, Miljøpartiet de Grønne og Rødt mener man ikke skal vente til oljereservene er tomme, men heller starte omstilling og utfasingen av oljevirksomheten nå.

— Norge må starte omstillingen allerede nå. SV vil øke skatten på oljeutvinning og si nei til nye oljefelt, skriver SV.

Jo før vi starter omleggingen, jo bedre rustet vil vi være, mener Rødt.

— Rødt har laget en plan for hvordan oljeproduksjonen skal bremses samtidig som vi innen 2020 skaper over 50000 nye arbeidsplasser basert på ren energi, skriver Rødt.

I forbindelse med Aftenpostens kampanje MinStemme2013, ba vi leserne stemme frem hvilke tema vi skulle skrive om.

Flest at de ville lese om hva Norge skal ta seg til etter oljen.

Tema engasjerer velgere, tror talskvinne Hanna E. Marcussen i Miljøpartiet de Grønne.

- Fornybar samfunnet engasjerer

Hun mener årsaken til partiets fremgang på de siste meningsmålingene, er at de har vært en tydelig på at partiet ønsker å starte omstillingen til fornybarsamfunnet nå.

- For noen år tilbake ristet andre partier på hodet da vi tok opp disse spørsmålene, men nå begynner SV og Venstre gledelig nok å komme etter. Det er flott, men samtidig snakker de mest om Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en viktig enkeltsak, men dette er mye større, sier hun til Aftenposten.

Høyre oppgir ikke at de vil fase ut oljeindustrien, men mener likefult Norge må få flere ben å stå på.

— Vi må bruke en større del av oljeinntektene til å investere idet som skaper verdier i fremtiden. Men vi har dårlig tid. Allerede er det mange som sliter i den delen av næringslivet som ikke er knyttet til oljenæringen. Vi må fjerne byråkrati, trappe ned og på sikt fjerne skatten på norsk eierskap og bidra til mer forskning og utvikling i bedriftene, skriver Bent Høie i en e-post.

Kunnskap

Partiene svarer ulikt på hva de mener Norge skal satse på foruten olje og gass virksomhet.

De rødgrønne, samt Venstre og Krf mener man må satse på utdanning og forskning:

— For 50 år siden var ingen i stand til å forutse oljeindustri eller oppdrettsnæring. Politikere kan ikke peke ut framtidas næringer. Men vi noe vet vi: Kunnskap blir viktigere. Derfor må vi utdanne og forske. Både på ting vi allerede er gode på, som energi, og på ting vi foreløpig ikke klarer å se nytten av, sier Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen.

— Kunnskap og kompetanse basert på naturgitte verdiskaping har vært nøkkelen til den norske suksesshistorien de siste 150 årene, skriver Senterpartiet i en e-post.

Flere peker på at Norge må bruke kunnskapen man har opparbeidet seg i oljenæringen, til å utvikle nye næringer.

Videreutvikle oljeteknologi

— Vi må bruke vår energikompetanse til å skape grønne vekstnæringer ved et grønt skattesystem og lavere skatt på arbeid, sier Krf.

— Vi skal leve av de enorme fornybare ressursene våre, og vi skal fortsette være lednende på teknologier som er utviklet i petroleumsindustrien, og som kan videreutvikles i fornybarsektoren, sier MdG.

I dagens Aftenposten forteller Statoil om hvordan de satser på vindenergi til havs.

— Statoil kommer til å produsere olje og gass i overskuelig fremtid. Men vi har en strategi om å satse mer på fornybar energi der vi kan bruke vår kompetanse og skape vekstmuligheter. Vi har sett at vi kan gjøre en forskjell innen flytende vind med vår sterke offshore-kompetanse, sier Trine Ulla, leder for forretningsutvikling for flytende vind i Statoil.

Arbeidskraft

Frp mener norsk arbeidskraft i industri, energi, matproduksjon, samt utvikling av tjenestenæringer og sterke teknologimiljø, er svaret på fremtidens utfordringer.

— Produktiviteten må økes ved å investere i kunnskap, maskiner og infrastruktur. Gode rammebetingelser stimulerer investeringer. Under Stoltenberg er produktiviteten redusert, men høye oljeinvesteringer redder oss. Enn så lenge, sier Ketil Solvik-Olsen i Frp.