Endringene omfatter også pensjonsordningene for sykepleiere i offentlig sektor og ansatte i apotekene.

Arbeidsminister Eriksson sier til Aftenposten at målet er å få et mer rettferdig pensjonssystem for de tusener av arbeidstagere som går år etter år i deltidsstillinger. For mange av dem dreier det seg om ufrivillig deltid.

Vil tette hull

— Vi vil tette et hull i pensjonsordningene som oppleves som svært urettferdig av dem som rammes, og det gjelder ikke minst mange kvinner, sier statsråd Eriksson.

- Hvor mange vil endringen berøre?

— Ca. 5000 ansatte i disse statlige sektorene har deltidsstillinger og faller utenfor ordningen med tjenestepensjon fordi de har lave stillingsprosenter, sier Eriksson.

— Høyre/Frp-regjeringen brukte åtte måneder på å fremme denne saken, mens den forrige regjeringen ikke fremmet noe forslag om bedre pensjonsordninger for deltidsansatte i løpet av sine åtte år, sier arbeidsministeren.

— Minstegrensen for rett til medlemskap i Statens Pensjonskasse er 14 arbeidstimer i uken. Det innebærer at du må ha en stillingsstørrelse på minst 37,33 prosent av en heltidsstilling med 37,5 timers arbeidsuke for å kvalifisere til opptjening av tilleggspensjonen din i pensjonskassen. Nå vil vi innføre en ny minstegrense på 20 prosent, sier Eriksson.

Ulovlig diskriminering

Arbeidsministeren viser ikke minst til at Arbeidsretten i en dom i juni 2013 kom til at tariffavtalen for kommunalt ansatte i KS-området var ugyldig for den del som gjelder minstegrensen for rett til medlemskap i den kommunale tjenestepensjonsordningen.

Også i kommunesektoren var minstegrensen på 14 timer pr. uke. Arbeidsretten tok ikke stilling til hvilken minstegrense som er akseptabel, men etterlyste en enighet mellom partene i kommunal sektor av arbeidslivet om en passende nedre grense.

— Det er rimelig at denne dommen følges opp ved å justere grensene også i staten, sier Eriksson.

«I lys av arbeidsrettsdommen legger Arbeids- og sosialdepartementet til grunn at minstegrensen for medlemskap i de tre aktuelle pensjonsordningene, som i hovedsak tilsvarer den tidligere minstegrensen som gjaldt i KS-området, innebærer ulovlig diskriminering av deltidsansatte», heter det i høringsnotatet som i dag blir sendt ut av departementet.

Treffer kvinner

Det er et velkjent fenomen i norsk arbeidsliv at kvinnelige arbeidstagere har en større andel av de ufrivillige deltidsstillingene. Arbeidsdepartementet reiser spørsmålet minstegrensen for rett til medlemskap i blant annet Statens Pensjonskasse indirekte innebærer en diskriminering av kvinnene. Også Fagforbundet reiste spørsmålet i tvisten som endte i Arbeidsrettens dom i fjor.

LO er positive til at Arbeidsdepartementet kommer med forslag til lavere minstegrenser.

— Vi har etterlyst endringer etter dommen i Arbeidsretten i fjor. Så får vi studere forslagene i detalj over sommeren, sier første nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.

Arbeidsminister Eriksson sier at utgiftene til en nedjustering av pensjonsgrensene neppe vil koste mer enn et par millioner kroner i startfasen av omleggingen. Det tar flere tiår før en nedjustert minstegrense får fullt gjennomslag for deltidsansattes tjenestepensjon. Utgiftene kan da komme opp i 60 til 80 millioner i året på lave stillingsprosenter, ifølge departementet.