Styreleder i Returkraft, Tormod Vågsnes, er også varaordfører for KrF i Arendal. Han forbereder Returkrafts eiere på et nytt stort underskudd neste år. Her sammen med varaordfører i Froland, Ove Gundersen (KrF). Froland er en av eierkommunene i Returkraft sammen med blant andre Kristiansand og Arendal. Foto: Kjetil Reite

— Situasjonen er krevende, men vi er ved godt mot, sa Returkrafts styreleder, Tormod Vågsnes, da Fædrelandsvennen møtte ham på stand under Arendalsuka torsdag ettermiddag.

Da hadde han nettopp hatt møte med klima og miljøminister Tine Sundtoft. Hun skal i løpet av høsten avgjøre om Norge skal innføre nye regler som ifølge styret vil ramme Retukraft hardt.

— Hvis de blir gjennomført, vil anlegget gå med betydelig underskudd, vi snakker om rundt 25 millioner, sier Tormod Vågsnes.

De har nå innkalt sine eiere til eiermøte for å diskutere den dramatiske situasjonen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Konsekvenser

Returkraft fikk et underskudd på 32 millioner i 2012. Da ble renovasjonsgebyret hevet i eierkommunene slik at selskapet skulle gå i balanse i år.

Situasjonen er krevende, men vi er ved godt mot.

Men til tross for dette, kan det altså gå mot et nytt underskudd på grunn av reglene som skal sikre lik konkurranse i avfallsbransjen.

Fædrelandsvennen har flere ganger omtalt de nye reglene som Miljøverndepartementet kan ha innført fra nyttår.

Det er flere mulige konsekvenser av de nye reglene: en konsekvens er stenging mens en annen altså er et nytt underskudd.

Les også:

Advarte

I sommer skrev ledelsen i Returkraft et brev til sine eiere der de advarte mot at anlegget kan bli stengt i deler av året og at søppelprisene kan stige med flere hundre kroner i året for en vanlig husstand.

I sitt møte onsdag kveld, vedtok styret at de likevel ikke kommer til å stenge anlegget neste år. I stedet vil de jobbe mot myndighetene for å få de til å innføre regler som ikke rammer Returkraft så hardt som det nå ligger an til

— Styret mente at det ville være for dramatisk med en slik stenging når det er så stor usikkerhet knyttet til hvordan de nye reglene blir. Derfor kjører vi på med uforminsket styrke fram til vi har en avklaring. Det er også store kostnader knyttet til en stenging, sier Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.

Les også:

Underskudd

Skulle reglene likevel bli innført, er derimot underskuddet et faktum.

— Ja, og det har vi likviditet til, så det vil ikke ramme eierne direkte. Men vi har ambisjon om et annet utfall enn at departementet nå vedtar de reglene som er foreslått.

De nye reglene vil regulere Returkrafts mulighet til å ta imot næringsavfall til en lavere pris enn husholdningsavfallet. De ligger nå til behandling i Miljøverndepartementet.

Dersom Returkraft ikke lenger kan ta imot næringsavfall, har de ikke nok brensel til helårsbedrift. En mulighet er altså å stenge anlegget fra mai til september og mellomlagre søppelet. Resten av året må de kjøre med redusert kapasitet.

I tillegg vil renovasjonsgebyret øke for å kompensere for tapte inntekter. For en gjennomsnitts husstand i Kristiansand vil det dreie seg om mellom 300 og 400 kroner i året.

Alternativet er altså å kjøre med underskudd.

Da Fædrelandsvennen snakket med miljøvernminister Tine Sundtoft i forrige uke, kunne hun ikke svare på hva miljøverndepartementville foreta seg siden saken er til behandling.