– I dag sendte vi ut et kundebrev til alle våre unge kunder til og med 34 år som har boliglån ung hos oss, men ikke førstehjemslån. I brevet informerte vi om at vi setter ned renten på boliglånet deres til 5,49 prosent, som er samme rentenivå som våre førstehjemslån, sier Øystein Kløvstad Langberg, kommunikasjonssjef i DNB.

Langberg opplyser at rentekuttet trer i kraft i dag og gjelder både eksisterende og nye lån.

Gjennomsnittlig rentekutt for lånene er 0,11 prosent, og gjelder rundt 19.000 DNB-kunder.

– Vi er opptatt av å være konkurransedyktige, og vi streber alltid etter å tilby gode betingelser sammenlignet med våre konkurrenter, sier Langberg.

– Ta opp telefonen

Økonom Hallgeir Kvadsheim mener dette er starten på lavere renter.

– Nå skal ikke DNB få hele æren for dette, for det var Landkreditt Bank som begynte å kutte renten. Men det er kjempeviktig når DNB gjør det, for mange andre banker følger med på hva DNB gjør, sier Kvadsheim til E24.

– Bør man nå bytte bank hvis man ikke får lavere rente?

– Ja, særlig om man er i ung-segmentet. Men DNB sine priser i normalsegmentet er ikke særlig imponerende, sier han, og kommer med en oppfordring:

– Hvis du er over 34 år, er det bare å ta opp telefonen til DNB og høre hvorfor du ikke skal få lavere rente, bare fordi du har feil alder.

Økonom Hallgeir Kvadsheim mener dette er starten på lavere renter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Konkurranse

Da DNB åpnet regnskapsbøkene for første kvartal i år, viste de at renteinntektene falt i takt med at rentenivået ser ut til å ha nådd toppen.

DNB og andre banker har satt utlånsrentene opp i et raskt tempo i takt med Norges Banks rentehevinger. Bankene tjener gjerne mer penger når rentene stiger.

I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten, uttalte Ulrik Ardal Zurcher, analytiker i Nordea Markets, at DNB sliter med å være konkurransedyktige.

– Da kan man jo spekulere i om de må gjøre noe med prisingen på boliglån, sa Zurcher til E24.

DNB-sjef Kjerstin Braathen uttalte at hun ikke er enig med analytikeren:

– Vi har fått gjentatte bevis på at vi har gode priser, blant annet i en god del oversikter som dere har publisert i E24, sa Braathen i den forbindelse.

«En god stund fremover»

Flere andre banker har satt ned renten i det siste. Landkreditt Bank kuttet i mars. Sbanken, som er en del av DNB, og Obos-banken har fulgt på denne uken.

En rekke banker valgte også å droppe renteheving da Norges Banks sist satte opp styringsrenten før jul.

Renten her til lands har blitt satt kraftig opp de siste årene, i møte med kraftig prisvekst i etterkant av pandemien. Bankene har stort sett fulgt etter og økt sine boliglånsrenter.

Norges Bank satte opp renten ytterligere et hakk til 4,5 prosent i desember. Siden da har sentralbanken signalisert at renten trolig blir liggende der «en god stund fremover». På forrige møte i mars sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at det mest sannsynlige er rentekutt i september.

Flere eksperter tror derimot at rentekuttene fra sentralbanken kommer til å bli utsatt. Bakgrunn er blant annet svak kronekurs, en fortsatt høy prisvekst og sterk lønnsvekst. Nordea Markets spådde denne uken at Norges Bank ikke vil kutte renten i det hele tatt i 2024.