VENNESLA: Bostyrer Håvard Wiker jobber nå for videre drift ved Hunsfos Fabrikker. En midlertidig løsning for fabrikken kan være at Hunsfos fortsetter under bostyrets ledelse fram til ny eier er på plass.

— Vi stenger ned maskinene nå, men vi gjør det med tanke på at det skal være mulig å starte de opp igjen på kort varsel, sier Wiker til fvn.no.

Han har tidligere reddet bildelfabrikken i Farsund. Da drev han fabrikken i flere måneder fram til nye eiere overtok.

Kan reddes

De ansatte ved Hunsfos har lønn ut september og er bedt om å holde seg i beredskap. I mellomtiden undersøker Wiker om det er mulig å drive fabrikken videre under bostyrers ledelse.

— Det forutsetter at vi får avtaler med de som vil være med videre. Vi kan ikke produsere med tap i bostyrets regi. Vi er avhengige av garantier eller prisøkning på produktene slik at vi kan tjene penger, sier Wiker.

Fredag formiddag var det umulig for Wiker å si noe om hvor sannsynlig dette er.

— I øyeblikket er det ingen forslag på bordet som gjør det mulig å si noe om sannsynligheten for å få til videre drift. Det burde være mulig å få til noe, men det avhenger av forhold som jeg ikke kontrollerer.

Som bostyrer skal Wiker jobbe for å sikre verdiene i konkursboet. Hvis det skulle vise seg at Hunsfos kan drive lønnsomt under ledelse av bostyrer, vil Hunsfos ha større verdi enn om boet kun består av uvirksomme maskiner og produksjonshaller uten ansatte.

— Så lenge fabrikken står stille, går klokken for de som er avhengige av nye varer. De er da nødt til å finne alternativ. Hvis det går for lang tid, er det også uheldig i forhold til de ansatte. Det er grenser for hvor lenge vi kan holde på dem, sier Wiker.

Får lønn

De ansatte ved Hunsfos Fabrikker er oppsagt med virkning fra 1. oktober. Bostyret kommer til å holde en minimumsbemanning på jobb, og de andre er bedt om å holde seg i beredskap i tilfelle det skulle bli videre drift.

I oppsigelsesperioden på tre måneder, får de ansatte garantilønn fra staten.

Wiker ledet også gjeldsnemnda da de tidligere eierne prøvde å få til en gjeldssanering fra sine kreditorer. Da hadde Wiker kontakt med investorer, uten at det til nå har resultert i nye eiere.

Håvard Wiker jobber ved advokatfirmaet Ro Sommernes i Oslo. Han kommer til Hunsfos over helgen.