– Vi mistenker at de vil presse på med rentehevingen de har signalisert, og at de setter opp styringsrenten til tre prosent, skriver Jack Allen-Reynolds i en e-post til E24.

Capital Economics-økonomen som dekker Europa, venter at Norges Bank vil sette opp renten på rentemøtet på torsdag. I desember ble styringsrenten satt opp til 2,75 prosent.

Han er dermed blant de få økonomene som venter et rentehopp nå. Ifølge TDN Direkt venter alle de fem norske bankene som nyhetsbyrået har spurt, uendret rente.

Capital Economics har også skilt seg ut tidligere. I juni anslo analysefirmaet at Norges Bank ville begynne med flere ekstra store rentehevinger, mens andre økonomer tvilte.

Siden den gang har Norges Bank satt opp renten på hvert rentemøte, inkludert tre ekstra store på 0,5 prosentpoeng om gangen. Januar-møtet kan bli det første uten en renteheving siden mai i fjor.

Øyner rentehopp

Allen-Reynolds peker på at Norges Bank har gitt signaler om en renteøkning til i første kvartal.

– Vi tror at utviklingen siden den gang vil få dem til å ta grepet neste uke, heller enn å vente, skriver han.

Økonomen trekker frem at norsk økonomi har «holdt seg ganske bra», samtidig som inflasjonen fortsatt er «svært sterk» og boligmarkedet «ser ut til å kjøle seg ned, men ikke krasje».

Den neste rentehevingen blir også den siste for denne gang, mener Allen-Reynolds. Han anslår at styringsrenten deretter blir liggende på tre prosent frem til 2024.

– Vi tror at sentralbanken etter rentehevingen neste uke vil vente for å se hvordan den pengepolitiske innstrammingen virker på realøkonomien, fremholder han.

– Ikke renteheving nå

Den britiske økonomen møter motstand fra norske eksperter.

– Vi tror absolutt ikke det blir renteheving nå, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han tror Norges Bank vil vente med å sette opp renten. Hov viser til at Norges Banks prognose, den såkalte rentebanen, viser størst sannsynlighet for at det vil skje på det neste møtet i mars.

VENTER UENDRET RENTE: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Hanna Kristin Hjardar / DAM

– Nå er det kort tid siden forrige heving. Og Norges Bank vil nok bruke litt mer tid nå før en ny heving, men det er definitivt planen.

– Jeg tror heller at dette møtet blir en mellomstasjon for Norges Bank, at de gjentar budskapet om ny renteheving i første kvartal, men at det er mars de sikter på, sier han.

Handelsbanken-økonomen sier at de siste tallene fra norsk økonomi har vært «litt på den sterke side av Norges Banks forventning, men ikke noe som skulle tale for en renteøkning allerede nå».

– Vi legger vekt på at Norges Bank tydelig har sagt fra at de ønsker å se an virkningene av det de allerede har gjort, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Hun venter at den neste renteøkningen kommer i mars.

I mai i fjor lå styringsrenten på 0,75 prosent. Etter at Norges Bank begynte med de kraftige rentehoppene i juni for å bekjempe skyhøy prisvekst, har den blitt satt opp til 2,75 prosent – det høyeste siden 2009.

– De har gjort en god del på rentefronten. Og norsk økonomi er rentesensitiv, sier Haugland.

– De ønsker å se an hvordan økonomien svarer på dette. Vi tror det hensynet veier tungt for Norges Bank, sier hun.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Hanna Kristin Hjardar / DAM

Haugland sier at arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt. De siste tallene fra Nav viste en arbeidsledighet på 1,6 prosent, et fortsatt historisk lavt nivå.

– Det har vært en BNP-utvikling som har vært sterkere enn Norges Bank hadde trodd. Inflasjonen har vært mer eller mindre som Norges Bank forventet, sier hun.

Prisveksten i Norge dempet seg til 5,9 prosent i desember. Det er fortsatt langt over sentralbankens mål på to prosent, men den er på vei ned fra enda høyere nivåer i fjor.

– Det er informasjonen vi fått på den veldig korte tiden som har gått siden rentemøtet i desember. Jeg tror ikke at dette er tilstrekkelig for å få Norges Bank til å endre planen, sier Haugland.