Bedriftsbesøk: Studenter fra UiA på besøk på Eramet i Kvinesdal. Foto: Torbjørn Witzøe

KRISTIANSAND: — Jeg er blitt overrasket over hvor mye Sørlandets næringsliv er villig til å dele av kunnskaper og erfaringer. Ja, jeg er imponert, sier Mariann Berge .

Doktorgradstemaet hennes er klassifisert som økonomisk geografi. Konkret forsker hun på regionale innovasjonssystemer, enda mer konkret på VRI-programmet for Agder, som ble satt i gang i 2007. VRI står for "virkemiddel for regional forskning og utvikling (FoU) og innovasjon"

— I løpet av de siste par tiår har stadig flere aktører engasjert seg i innovasjonspolitikken: bedrifter, statlige myndigheter, fylkeskommuner og universiteter. Det har gitt større mangfold. Målet for VRI-programmet er å legge om innovasjonspolitikken i mer lokal retning og styrke samarbeidet mellom regionale bedrifter og akademiske institusjoner. Det er et eget VRI Agder, som konsentrerer seg om leverandørbedriftene innen olje- og gassindustrien (Node), prosessindustrien (Eyde-nettverket), ikt samt kultur- og opplevelsesnæringen, opplyser Berge.

Tett kontakt

Som ledd i forskningsarbeidet sitt og også som foreleser ved UiAs ferske masterstudium i innovasjon og kunnskapsutvikling i Grimstad, har hun gjennomført en rekke bedriftsbesøk – også sammen med studenter. Hun har også vært til stede på flere av Node og Eydes fagkonferanser. Og er imponert.

— Når jeg henvender meg til bedrifter, er de umiddelbart positive. De ønsker samarbeid med universitetet. Jeg observerer at de samarbeider godt med hverandre – der hvor de ikke er direkte konkurrenter. Det er jo tilfelle for en del av Node-bedriftene, men ikke innen Eyde, bemerker forskeren.

Eramet, fortsatt kjent som Øye Smelteverk i Kvinesdal, er blant de seneste bedriftsbesøkene:

— De åpnet seg veldig for oss, og fortalte om hvordan de har bygget kunnskap, forteller Berge.

– Gjensidig nytte

Verksdirektør Trond Magnar Unhammer ved Eramet i Kvinesdal har tror på et tettere samarbeid mellom studiesteder og næringslivet.

– Jeg er overbevist om at læresteder og bedrifter har gjensidig nytte av å bli bedre kjent og besøke hverandre. Samtidig som næringslivet sitter på mye kompetanse som elever og studenter kan ha nytte av, kan de få profilert egen virksomhet og dermed gjøre det enklere å rekruttere ansatte i årene som kommer, sier Trond Magnar Unhammer.

Nylig hadde mangansmelteverket på Øye i Kvinesdal besøk av en gruppe masterstudenter innenfor innovasjon og kunnskapsutvikling ved UiA. Studentene fikk blant annet høre smelteverkets erfaring med Lean (slank produksjon), som er en produksjonsmetodikk som benyttes for å oppnå en mest mulig effektiv produksjon av varer og tjenester.

– Dersom slike besøk munner ut i en masteroppgave, blir det gevinst for både student og bedrift. Ellers kan det være nyttig å bli konfrontert med spørsmål fra studenter som ser det vi driver med utenfra og med nye øyne, sier Trond Magnar Unhammer.

Eramet har de siste årene samarbeidet stadig tettere med både ungdomsskole, videregående og universitet. I videregående kommer også ansatte fra bedriften inn i skolen for å forelese og samarbeide om å lage prosjektoppgaver for elevene.

Doktorgrad

Mariann Berge tar doktorgrad på sørlandsk næringsliv og skal snart forsvare sin doktorgradsavhandling ved Lunds Universitet i Sverige. Arbeidet utføres i hovedsak ved UiA på Gimlemoen hvor telemarksjenta tok sin mastergrad på siviløkonomistudiet i 2007. Siden har hun studert ved Norges Handelshøyskole i Bergen, NTNU i Trondheim og handelshøyskolen i København, pluss studert og forsket ved selveste University of California Berkeley.