Les også:

  • LOs partistøtte møter motstand i LO

  • Stein Erik Hagen kutter partistøtten

LO-forbundene forbereder seg til valgkamp for de rødgrønne partiene. Arbeiderpartiet får klart mest, mens det drypper litt på SV og Senterpartiet også. LO sentralt støtter bare valgkampene før stortingsvalg, men gir LO hvert år en "fagligpolitisk bevilgning" på 5 millioner kroner til Arbeiderpartiet.

Enstemmig Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor. I dag besøker statsminister Jens Stoltenberg representantskapet. Forsamlingen skal vedta valgkampstøtte, og forbundsstyret innstiller enstemmig på at han skal få med seg 1,2 millioner kroner hjem. SV får 220 000 kroner og Senterpartiet 110 000. Støtten fra Fellesforbundet blekner mot det de kommunalt ansatte LO-medlemmene bidrar med. Størst i kommunal sektor er Fagforbundet, og der diskuterer arbeidsutvalget i disse dager hvordan rundt 5 millioner kroner skal fordeles mellom partiene. For kommunalt ansatte er årets valgkamp viktig. Det er i kommunestyrene privatisering av tjenester blir vedtatt og penger til kommunale arbeidsplasser fordeles.

Derfor mobiliserer forbundene som inngår i LO Kommune kraftig. Ser man på denne lokale innsatsen er det klart at de 5 millionene i direkte partistøtte bare er én del av hjelpen de rødgrønne får.

Valla I går arrangerte LO Kommune konferansen Kommunal2011, som i sin helhet var en inspirasjonssamling før valgkampen. På dagsorden sto spørsmålene om hvorfor det er viktig å drive valgkamp for "de partiene som støtter våre saker" og hvorfor det er viktig å drive valgkamp lokalt.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla skulle snakke om de lange valgkampene. Innen LO var hun en av de sterkeste pådriverne for en rødgrønn regjering før stortingsvalget i 2005. Turné Kvelden ble avsluttet av Åge Aleksandersen. Han er leiet inn for å reise land og strand rundt på valgkamp. Utgiftene dekkes direkte av forbundene og belastes ikke partistøtten. I et intervju med LO-bladenes nettsted frifagbevegelse.no sier han at det ligger et brennende engasjement bak turneen. Ikke minst er han veldig opptatt av kampen for offentlig tjenestetilbud og mot privatisering.

I intervjuet avslører han, helt uten selvironi, at fellesskapsløsningene ikke alltid har vært best for ham selv. Etter å ha blitt kastet ut av skolekorpset med påstander om at han var umusikalsk, kjøpte han seg gitar og satte seg foran radioen for å lære rockeriff.

Men han hørte ikke på statlige Norsk Rikskringkastings ene kanal, det var helprivate og kommersielle Radio Lux som ga ham det han ville ha.