Ifølge politiets operasjonssentral var mellom 30.000 og 40.000 mennesker samlet rundt fagbevegelsens hovedarrangement på 1. mai, torgmøtet på Youngstorget.

Selve toget samlet ifølge LO ca 7700 mennesker.

Hvorfor var politiets og LO's tall så forskjellige? Styreleder i Oslo LO, Roy Pedersen, sier til Aftenposten at LO har et fast tellekorps som står på samme sted hvert år. Og tellet i år 7700:

— Men vi har ingen opptelling over hvor mange som står langs ruten eller på Youngstorget. Vi synes det er bra at politiet sier det var 30-40.000 samlet totalt og har ingen ønsker om å snakke ned det totale antallet som deltok.

Toget var uansett så langt at de siste ikke hadde begynt å gå da de første var tilbake på torget. Til sammenligning ble det i fjor anslått at rundt 8250 personer deltok i 1. mai-toget, og da ble toget beskrevet som det tredje største på 20 år.

Statsminister Stoltenberg var i valgåret hovedtaler på arrangementet, men skal vi tro en håndfull deltagere Aftenposten snakket med, benyttet han ikke anledningen til å tenne den rødgrønne valgkampgnisten.

- Vanlige politikervrøvlet

— Han sa ikke noe jeg ikke har hørt før, sa Bjørn Erik Sander og trakk på skuldrene før han la i vei i toget sammen med arbeidskameratene.

- Det var vel det vanlige politikervrøvlet, han pratet bare rundt og rundt, syntes Kåre Linnerud.

Men om hovedtalen ikke var veldig spennede, mente Linnerud likevel det var viktig at arbeidsfolk møtte opp på 1. mai-arrangementene, stilte seg bak hovedparolen om å forsvare de faglige rettighetene og si nei til en borgerlig regjering.

Alt det gjorde Elisabeth Hovden, som tok statsminsteren litt i forsvar:— Han var rund og myk, men det må du vel være du skal holde 1. mai-tale som statsminister.

Et valg mellom to retninger

Statsministeren viste til massearbeidsløsheten som herjer Europa, og som viser at det fremdeles er nok å kjempe for og at arbeidernes kampdag ikke er gått ut på dato.

Statsministeren lovet en skjerpet kamp mot internasjonale selskapers skatteplanlegging. Han ga uttrykk for sterk bekymring over at flernasjonale konsern driver omfattende skattetilpasning ved å plassere gjeld i land med høy skatt, mens overskudd plasseres i land med lav eller ingen skatt.

- Slik unngår de å betale skatt, eller betaler veldig lite skatt. Dette uthuler skattesystemet og undergraver finansieringen av fellesskapet, sa Stoltenberg.

Han pekte på at vi står foran et valg mellom to retninger. Ifølge ham én retning tuftet på 1. mai-verdier som samhold, fellesskap og verdighet, og en som ønsker usosiale skattekutt og økt privatisering. Kjente toner fra en stastminsiter som ikke våget seg ut i noe minefylt politisk landskap på denne festdagen.

Holmås: Stø kurs mot valgseier

Ved siden av ham var hele Venstres Hus tapetsert med et digert banner som forkynte «Ingen olje i Lofoten, Vesterålen og Senja», men statsminsiterne nevnte ikke temaet som splitter regjeringen hans overhode.

Han nøyde seg med å slå fast at «vi skal ta vare på natur og miljø i fellesskap». Noe som ikke fikk tilhengerne nede på torget til å ta frem den aller største jubelen.

Det var mer entusiasme da regjeringspartner Heikki Holmås på vegne av SV slo fast at «Vi svikter aldri Lofoten, Vesterålen og Senja».Holmås var også optimistisk med tanke på de rødgrønnes valgmulighter, selv om de ikke har ledet på meningsmålingene en eneste gang i denne stortingsperioden. Han slo fast at det ikke var noen grunn til å deppe, for det gjorde de heller ikke i den forrige perioden. Og den endte med valgseier.

— Konklusjonen er at vi holder stø kurs mot valgseier til høsten!