— Jeg får vel si at 2014-regnskapet er behagelig kjedelig. Så dessverre kan jeg ikke bidra med dramatiske nyheter, sier administrerende banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken, Kristiansands eneste og en av Norges få gjenværende «bybanker».

90 mill. i overskudd

Han møter Fædrelandsvennen en tidlig morgenstund med bankens 138. årsregnskap i neven. Under tilsvarende evenement for ett år siden var den mest oppsiktsvekkende opplysningen at det hadde blitt skåret ut en dør til noen tilstøtende lokaler banken har leid. I år kan ikke Engedal by på noe som kan toppe det.

Noen sentrale tall:

Overskuddet før skatt ble 90 millioner kroner, opp fra 84,2 mill i 2013. Utlånene vokste svakt i fjor, innskuddene gikk marginalt ned. Men sammen med en imponerende egenkapital og bevisst innhenting av «lange» obligasjonspenger, har Spareskillingsbanken idealdekning for utlånene sine.

Norges 13. beste

Utlånstapene ble 8,7 millioner kroner og driftskostnadene 69,7 mill. Det siste er lavt for en bank av Spareskillingsbankens størrelse. (44 ansatte, 41,3 årsverk.) Og for å bli i banksjargong: Overskuddet utgjør 1,18 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital - absolutt anstendig, og opp fra 1,14 prosent i 2013. Som alltid legger Engedal inn litt diskret selvsmiger på bankens vegne.

— Da DNB Markets rangerte Norges banker, havnet vi på 13.-plass av totalt 120. Samtlige over oss på lista var storbanker.

— Man tuller ikke med en 139 år gammel bank?

— Man tuller aldri med en bank.