— Fra og med 2016 ønsker vi at alle tredjeklassinger i Kristiansand kommune får gratis medlemskap i Aquarama Bad, sier administrerende direktør i Aquarama, Unni Mesel.

Utgangspunktet for prosjektet var Utdanningsdirektoratets reviderte kompetansemål innen svømmeopplæring som trådte i kraft nå i høst (se faktaboks).

Intensivt svømmekurs

I tillegg til gratis inngang ønsker Aquarama også å legge til rette for et behovsprøvd intensivt svømmekurs for de barna som trenger litt mer oppfølging enn det eksisterende skolesvømmingstilbudet.

— Det er en lovpålagt oppgave å lære barn å svømme, og Kristiansand er gode på området, men det er fortsatt barn som ikke kan svømme, sier Mesel, som også nevner ledig kapasitet i anlegget og bedre folkehelse som bakgrunn for utspillet.

Økonomisk gevinst?

— Og økonomisk gevinst for dere?

— Vi tenker alltid på å drive bærekraftig, og er nødt til å ta økonomiske hensyn. Men det å bedre svømmeferdighetene, øke badeinteressen og få aktivitet i vann er hovedintensjonen. Skulle det bli penger av det, vil jo kommunen sitte igjen med 40 prosent av overskuddet, svarer Mesel.

Siden 8-9-åringer ikke får bade alene i Aquarama, er Foreldrekortet, som gir 50 prosent rabatt på klippekort, en del av pakken.

— Det er gratis å følge dem på svømmekurs, men for annen bading må foreldre eller en annen voksenperson følge tredjeklassingen i bassenget, forteller Mesel.

Koster 7 millioner

Kostnadene for å la 1050 tredjeklassinger få bade fritt i Aquarama i ett år, inkludert svømmekurs for opptil 600 barn og rabattert foreldreinngang, er beregnet til 7 millioner kroner med ordinær pris. Spleiselaget Aquarama legger opp til innebærer at Aquarama rabatterer prisen tilsvarende 4 millioner kroner. Av de gjenværende 3 millionene er det ønskelig at Kristiansand kommune, private aktører og fond eller stiftelser står for 1 million kroner hver.

Aquarama vil tilby alle 3.-klassinger i kristiansand gratis inngang. Det betinger imidlertid at kommunen, private aktører og fond eller stiftelser blir med på spleiselag. Fra venstre salgssjef Sonja Wåland, administrerende direktør Unni Mesel og markeds- og kommunikasjonsdirektør Hanne Slyngstad-Hægeland. Foto: Sondre Steen Holvik

Norgesenergi har allerede gått med på å sponse prosjektet med 250.000 kroner.— Vi syntes dette var en positiv invitasjon fra Aquarama. Vi er en del av Kristiansand og nærmiljøet, en by med vann på alle kanter, og det er viktig at alle barn lærer å svømme, sier markedssjef Monica Liland i Norgesenergi, som håper to-tre andre næringslivsaktører blir med på spleiselaget.

Trønderkommune testet ideen

I Steinkjer kommune har man tilbudt alle tredjeklassingene i kommunen gratis inngang i det kommunalt-eide Dampsaga Bad siden februar i år.

— Erfaringene er svært gode og for kommunen er det en vinn-vinn-situasjon. Tredjeklassingene får bruke bassengene gratis og tiltaket koster oss ikke noe ekstra i og med at de må ha med seg en betalende voksen for å bade, sier ordfører Bjørn Arild Gram.

Om tredjeklassingene i Steinkjer har blitt bedre til å svømme, har kommunen ennå ikke tall på.

— Det er for tidlig å si. Foreløpig ser vi at det er de som brukte badet før, som bruker det ennå mer nå. Det er fortsatt mange tredjeklassinger som ikke benytter seg av tilbudet, sier rådgiver i kommunens oppvekstavdeling, Robert Ertsås.

Ønsker kommunen på laget

— Kunne ikke Aquarama ha tilbudt dette på egen hånd?

— Jeg tror ikke vi hadde fått til dette i så stor skala uten et samarbeid. Vi blander oss litt inn i en lovpålagt offentlig oppgave, og ønsker kommunen med på laget. Det gjør noe med prosjektets troverdighet og forenkler kommunikasjonen med skolens svømmeopplæring, svarer Mesel, og blir supplert av markeds- og kommunikasjonssjef Hanne Slyngstad-Hægeland:

— Selve bygget er jo et ops-prosjekt, og da er det naturlig å trekke modellen med i driften; særlig der oppgaver faller mellom to stoler.

— Bør ikke svømmeopplæring være skolens ansvar?

— Selv om skolen lærer barna å svømme, klarer de ikke å gi mengdetrening. Det kan vi, og jeg tror det er synergier å hente på å samarbeide, svarer Slyngstad-Hægeland.

- For tidlig å konkludere

Opposisjonsleder Mette Gundersen vil første høre kommuneadministrasjonens syn på saken før hun sier ja eller nei til prosjektet.

Mette Roth. Foto: Kjartan Bjelland

— Nå har jeg ikke hørt noe om disse planene før du forteller det nå, men som gammel svømmer er jeg utrolig opptatt av at barn skal være trygge i vann og lære seg å svømme. Ethvert innspill som setter i gang debatt rundt dette ønskes velkommen av meg, sier Gundersen, som også opplyser at de nye, strengere svømmekravene er behandlet i kommunen.- Om det er dette som er løsningen på de nye kompetansekravene og hvordan man håndterer barn som ikke kan svømme, er det for tidlig å si noe om nå, avslutter Gundersen.

Kommuneadministrasjonen ser på saken

Leder for oppvekststyret i Kristiansand, Mette Roth (H), er positivt innstilt til forlaget, men forteller at det gjenstår flere trinn før det eventuelt kan realiseres.

— Ideen er super den, men vi må gjennom en del prosesser for å få det til. Når det er snakk om ops- prosjekt er vi nødt til å hente inn anbud. I tillegg må man ta hensyn til likhetsprinsippet som gjelder for skolen, slik at ikke det blir skjevhet i tilbudet eller feil for noen familier, sier

Hun forteller videre at administrasjonen allerede ser på saken og hvordan man eventuelt kan gå fram.

- Supplerende tilbud

— Er det ikke det offentliges ansvar å lære barna å svømme?

— Selvfølgelig, og det kommer også klart fram i den nye læreplanen med utvidet svømmeopplæring. Tilbudet det her er snakk om vil være supplerende og utenfor skoletid, svarer Roth.

— Har kommunen råd til å bruke 1 million kroner på tiltaket?

— Det er umulig for meg å svare på siden jeg ikke kan dele ut midler per telefon. Når det er sagt er 1 million ikke en urimelig sum, tatt i betraktning at totalkostnader er på 7 millioner.

Stolt av svømmeopplæringen i Kristiansand

I kommunen presiserer leder for svømmeopplæringen, Carina Nordström, at Kristiansand ikke ligger tilbake for resten av landet når det kommer til svømmekunnskaper. Snarere tvert imot.

Carina Norström. Foto: Torstein Øen

— Alle skolene i Kristiansand får den samme svømmeopplæringen (se faktaboks). På grunn av strukturen har vi kontroll på alle barn i kommunen og kan slå opp i våre registre og si hvor mye den enkelte elev kan, forteller leder for svømmeopplæringen i kommunen, Carina Nordström.Hun viser til at omlag 80 prosent av tiåringene i byen kan svømme minst 200 meter uten stopp, det landsgjennomsnittet ligger på omlag 50 prosent.

— Jeg er stolt av svømmeopplæringen vi har her i byen, sier Nordström, som har fått varsel om at det er flere midler til undervisningen på vei.

— Selv om vi er fornøyde, vil vi jo gjerne ha mer svømmetrening, selv om det er et stort puslespill som skal gå opp om man for eksempel vi gi byens 50 fjerdeklasser to ekstra svømmetimer, sier Nordström.

- Alt hjelper

Om Aquaramas forslag har hun følgende å si:

— Alt hjelper, jo mer barna er i vann, jo bedre. Og er det mulig med et samarbeid er vi åpne for det, så lenge det ikke blir på kommersielt basis.

- Bør lære svømming før skolestart

Janne Thorstensen, svømmeskoleansvarlig i Vågsbygd svømme- og livredningsklubb, vil gjerne starte opplæringen før skolen.

— Selv har vi kurs for barn fra fem år og oppover, men kan man tilby tredjeklassinger med ekstra behov gratis svømmekurs, er jo det fantastisk, sier hun om Aquaramas foreslåtte prosjekt.

Er det behov for mer svømmeopplæring enn hva skolene har?

— Det er det helt klart, og vi ønsker som sagt å lære barn å svømme før de starter på skolen, sier Thorstensen.