— Det vil bli endringer iarbeidsmiljøloven, men fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier Eriksson – to dager før høringsfristen utløper.

Streik og politiske markeringer i flere store norske byer tirsdag får ham ikke til å snu. Det gjør heller ikke det klare budskapet fra Kværners verkstedklubb i hjemkommunen Verdal:

— Robert Eriksson burde helt klart vite bedre når han er fra en industrikommune som Verdal, sier klubbleder Ståle Johansen til lokalavisenVerdalingen.

- Ikke fritt fram

Arbeidsministeren var forberedt på motstand fra fagbevegelsen, men understreker at lovendringene ikke gjør det fritt fram for midlertidige ansettelser.

– Det skal ikke være adgang til å ansette samme arbeidstaker flere ganger etter hverandre. Det blir ikke mulig å erstatte arbeidstakere med en annen midlertidig ansatt, og vi ønsker også å innføre karanteneperioder for bedriftene, sier statsråden.

I en kronikk i VG bruker Eriksson landslagets Mats Møller Dæhli som eksempel:

«Sjansen er større for å få fast plass på laget om du først får noen innhopp som innbytter», skriver arbeidsministeren.

LES OGSÅ:

Fotballanalogien slår ikke an hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Den sammenligningen skyter over mål. Dæhli er ansatt på kontrakt, trener med laget og er blant dem som spiller jevnlig. Erikssons modell er som om man tok spilleren rett fra gata, ga dem 20 minutter av andre omgang og sendte dem ut igjen – uten tur i dusjen. Det blir ikke bedre spill av slikt, sa Støre i sin tale til Aps landsstyre tirsdag.

Utenfor sto demonstranter fra flere fagforbund og gjorde sin stemme hørt.

De som står der ute, sier ja til faste ansettelser, nei til midlertidige stillinger og utrygge jobber, sa Støre med klar adresse til regjeringen.

Avviser forslag

Anført av de lokale LO-foreningene i flere større norske byer, gikk en rekke klubber og fagforeninger til politisk streik tirsdag. Både Høyres Arve Kambe og Fremskrittspartiets Erlend Wiborg reagerer negativt på LOs framferd.

Hvorfor demonstrerer ikke LO mot at folk hver dag får nei fra arbeidsgiver og må leve passivt på trygd framfor å gjøre noe meningsfylt? spør Wiborg.

LES OGSÅ:

Helheten i forslagene rokker ved kjernen av den norske samfunnsmodellen, mener LO.

De styrker sjefens makt på bekostning av de ansatte. Beslutningsmyndigheten overføres fra tillitsvalgte og fagforeninger til den enkelte arbeidstaker, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

LO foreslår i stedet å utvide prøvetiden for nyansatte fra seks til ni måneder, men det er lite aktuelt, fastslår Eriksson overfor VG.

Det er å sammenligne epler og pærer. I prøvetiden er du fast ansatt, og det er helt andre vilkår for å si opp noen enn hvis du er midlertidig, sier han.