— Fastrentenivået er nå så lavt at alle som har boliglån bør vurdere om renten skal bindes, sier regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen til Fædrelandsvennen.

— Det politisk korrekte svaret på om man bør binde renten eller ei, er å si at fastrenten er for dem som ønsker forutsigbarhet og en forsikring mot rentevekst, sier konkurrenten tvers over gågaten, områdebanksjef Pål Ekberg i Nordea, og fortsetter:

- Spesielt lave nivåer

Pål Ekberg, Nordea

— Det som er spesielt denne gang er at vi er på nivåer vi aldri har vært på før. Jeg har sett litt tilbake, og i løpet av de siste tretti årene har man aldri hatt en rente som i snitt har vært på 3,4 prosent over ti år. Altså det nivået man nå kan låse renten på i ti år, sier Ekberg.Klarere kan det knapt sies fra banksjefer som til vanlig ikke vil gi noen anbefaling om hvorvidt renten bør bindes eller ei.

Les også:

Nede på 2,5 prosent

Men med fastrenter som strekker seg helt ned til 2,5 prosent, eller enda en tidel lavere om du er medlem av Akademikerne, er det kanskje ikke så rart.

De siste ukene har nemlig fastrentene falt godt ned under flytende renter, på 3 og 5 års binding.

Se bankenes fastrentebetingelser nederst på siden

Forsikringspremie lik null

— Det er historisk veldig lave fastrenter, og lite å gå på nedover. Derfor er det et gunstig tidspunkt å binde på, mener Hammersbøen, og legger til at man fortsatt må være villig til å betale en forsikringspremie for å unngå fremtidig renteøkning.

Han innrømmer likevel at denne premien for alle praktiske formål er lik null om du binder renten i 3 eller 5 år.

— Ikke for å tjene penger

— Du skal ikke binde renten for å tjene penger. Det har folk brent seg på før, påpeker regionbanksjefen.

Han mener særlig unge førstegangsetablerere, lånekunder med høy gjeldsgrad eller utfordrende økonomi og de som søker forutsigbarhet, bør vurdere rentebinding.

Beste vilkår for unge

Og er du blant de unge, får du i Sparebanken Sør, DNB og Nordea gunstigere vilkår når du binder renten enn øvrige kunder. Det samme gjør såkalte Premium-kunder i Nordea (velstående kunder, red.anm.). Forskjellen er i snitt på ca 0,1 prosentpoeng.

— Sammenligningen med et aksjemarked, der man ønsker å kjøpe når det er på bunn er nærliggende. Samme er det i rentemarkedet der vi også kun har historien å se tilbake på. Sjansen for at timingen er bedre jo lavere renten blir, er det vanskelig å sette spørsmålstegn ved, sier Ekberg om rentenivået nå.

Les også:

Vil ikke gi konkret råd

Sparebanken Sørs administrerende direktør, Geir Bergskaug, vil ikke gi noe konkret råd om man bør binde eller ei, men sier følgende:

— Rentenivået er på et rekordlavt nivå, og den reelle nedsiden er mye mindre enn den tidligere har vært.

Les også:

— Sikret lav rente i ti år

Analysesjef i Swedbank mener man gjør lite feil i å binde renta nå. Selv om han sa det samme for fire måneder siden.

— Siden jeg anbefalte å binde renten i september, har det blitt satt ny renterekord nesten hver dag. Det er grunnen til at jeg har sagt at skal man binde, må man binde langt, sier Pål Ringholm.

I september i fjor mente analysesjefen at man nødig kunne trå feil med å binde renta. Da var tiårig fastrente på 3,95 prosent. Nå er den billigste på 3,3 prosent for samme tidsperiode.

— Det kan også hende at naboen binder renten i ti år til 2,8 prosent om ett år, men ikke irriter deg over det, mener Ringholm.

Pål Ringholm, Swedbank Foto: Swedbank

Han viser til at om man binder renten i ti år til 3,3 prosent, vil man fratrukket skatt og inflasjon sitte igjen med en realrente nær null.

— Vi er sannsynligvis på et helt spesielt punkt på tidsaksen nå. Det er betydelig større sjanse for at renta er mye høyere om ti enn om tre år.

Danske Bank er billigst

Vi har uttalt at vi skal være konkurransedyktige, og det står vi ved, sier Danske Bank-sjef.

— Det er en liten stillingskrig i markedet nå. Vi har uttalt at vi skal være konkurransedyktige og gode for unge, og var først ute med å kutte renta. Da storbankene fulgte etter, valgte vi å sette renten ytterligere ned, og stå for det vi har lovet, sier André Fugledal, banksjef for Danske Bank i Kristiansand.

André Fugledal, Danske Bank Foto: Richard Nodeland

— Har kokt på kontoret

Han forteller om en enorm pågang av kundehenvendelser, ekstrabemanning på kontoret og mye overtid.

— Det har kokt på kontoret siste uka, forteller banksjefen, og legger til at fastrenter virkelig har kommet i søkelyset igjen.

Selv om Fugledal mener kunden selv må ta beslutningen om fast eller flytende, røper han følgende:

— Jeg vurderer selv å binde renten på deler av lånet i disse dager.

Se hvilke betingelser bankene tilbyr:

FASTRENTER
BankNominellEffektiv*
3 års bindingRentesats
Akademikerne (Danske Bank)2,40 %2,47 %
Danske Bank2,50 %2,58 %
DNB**2,65 %2,74 %
Nordea***2,65 %2,74 %
Sparebanken Sør**2,65 %2,75 %
Sparebank 1 SR-Bank2,65 %2,76 %
5 års binding
Akademikerne (Danske Bank)2,60 %2,68 %
Danske Bank2,70 %2,79 %
DNB**2,85 %2,95 %
Nordea***2,85 %2,95 %
Sparebanken Sør**2,85 %2,95 %
Sparebank 1 SR-Bank2,90 %3,02 %
10 års binding
Akademikerne (Danske Bank)3,20 %3,29 %
Danske Bank3,30 %3,41 %
Sparebank 1 SR-Bank3,45 %3,57 %
DNB3,60 %3,72 %
Nordea***3,60 %3,72 %
Sparebanken Sør**3,60 %3,73 %