KRISTIANSAND: — Sørlandet har ligget tilbake når det gjelder å hente ut forskningsmidler fra EU. Det er derfor gledelig at nettverket Horizon South Norway som Sørlandets Europakontor har vært fødselshjelper for, etter bare en drøy måneds drift har seks prosjekter i startfasen, sier Elisabeth Vik Aspaker.

Mandag møtte den norske EØS- og EU-ministeren administrerende direktør Stig Marthinsen ved Sørlandets Europakontor og daglig leder Bodil Agasøster ved kontoret i Brussel.

Verdens største fond

Det er midler fra «Horisont 2020» som er EUs forskning og innovasjonsprogram, som ministeren håper at private og offentlige forskningsmiljøer på Sørlandets skal få større glede av. Horisont 2020 har et budsjett på 80 milliarder euro for perioden 2014-2020, og regnes for å være verdens største forskningsfond. Programmet har som mål å bidra til økonomisk vekst og økt sysselsetting i Europa.

— Vi har som mål at Norge skal hente ut to prosent av midlene fra programmet. De siste tallene viser en prosent på 1,89 som så langt utgjør 289 millioner euro av en total tildeling på 15,2 milliarder euro. Dersom Norge skal klare å øke sin andel av tildelingene, må alle bidra og da ikke minst regioner som har et stort uutnyttet potensial. Jeg vil tro at Sørlandet som er hardt rammet i omstillingen i oljesektoren, har mye å tjene på å få midler, sier Elisabeth Vik Aspaker.

Vil være mentor

EU-rådgiver Karsten Aust ved Sørlandets Europakontor i Kristiansand sier det nye nettverket ønsker å innta en mentorrolle overfor forskningsmiljøer i næringsliv og offentlige instanser som vil søke om forskningsmidler i EU-systemet.

— I nettverket kan aktørene gjøre hverandre sterke og dra nytte av hverandres kunnskaper og erfaringer. Vi kan være behjelpelig med å gi praktisk veiledning og utforme søknader, sier Karsten Aust.

Sørlandets Europakontor har etablert nettstedet Europabanken.no, der nærings- og samfunnsliv i landsdelen kan finne aktuell informasjon om både Horisont 2020 og andre EU-programmer.