Onsdag klokken 09 holder Utenriksdepartementet et dialogmøte med næringslivet om Freia-saken.

Innkallelsen til møtet kom tirsdag etter at flere aktører etterspurte råd fra myndighetene.

På møtet deltar statssekretær og representanter fra embetsverket fra både Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi som myndighet tar ikke stilling til andre lister som finnes der ute, sier statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet, etter møtet.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet sier de ikke tar stilling til boikotten.

– Vi kan ikke ta stilling til boikott på vegne av bedrifter eller forbrukere, sier Ingebrigtsen.

– Uklarheten blir styrket

Til stedet under møtet er også representanter fra Color Line, Reitan Retail, Coop, Norgesgruppen, Rederiforbundet, NHO, Virke og YS, samt sjef i Mondelez i Norge Chris Callanan.

Sjef i Mondelez Norge Chris Callanan synes UD-møtet var godt og konstruktivt.

Han sier Mondelez Norge støtter UDs posisjon om at den statlige posisjonen må være basert på de offisielle sanksjonene.

– Kom det noe konkret ut av møtet?

– Ja, samtalen var godt organisert og veldig tydelig. UD har en klar holdning.

Sjef i Mondelez Norge Chris Callanan var også til stede under UD-møtet onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Og den holdningen er?

– Som jeg sa må den offisielle holdningen fra myndighetene være basert på det formelle sanksjonsregimet mot Russland, og ikke andre forhold sånn at det blir likt for alle selskaper, sier Mondelez-sjefen.

– Uttrykte de andre deltagerne på møtet noen bekymringer rundt forskjellen mellom de offisielle sanksjonene og denne nye listen fra Ukraina?

– Jeg tror alle føler nå at uklarheten blir styrket av manglende balanse i debatten. Både fra fagforeningssiden og selskapssiden er det tydelig at det er mange, mange andre selskaper i samme posisjon. Det var tydelig at vi var samstemt om at vi må basere sanksjonene på det offisielle sanksjonsregimet.

– Håper du at selskapene som har boikottet Freia, vil snu?

– Jeg håper det. Jeg håper de går inn i en dialog om dette, og at vi er i stand til å snakke med disse selskapene og hjelpe dem til å forstå at denne debatten er mye bredere enn den har blitt fremstilt som gjennom helgen. Og jeg håper at de snakker med oss og at de forstår at dette ikke bare handler om norske jobber og norske produsenter, men også at regjeringens posisjon er basert på det offisielle sanksjonsregimet.

Coop boikotter ikke

Frem til nå har Coop avventet å ta en avgjørelse om hvorvidt de skal boikotte eller ikke. Etter møtet har Coop bestemt seg:

– Vi er nå sikre på vår avgjørelse om å ikke boikotte Freia. Vi har ikke noe grunnlag for å boikotte disse selskapene, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Bjørn Takle Friis.

– Myndighetene var tydelig på hvilke sanksjoner som gjelder, og at ingen av de nevnte selskapene står på en sanksjonsliste. Disse sanksjonene er godt begrunnet. Nå er vi trygge i valget vi tar med å ikke bli med på en boikott, sier Friis.

Tidligere onsdag sa togselskapet SJ Norge sier til TV2 at det skulle ta en ny vurdering av Freia-boikotten.

Nå har togselskapet konkludert med at de opprettholder boikotten.

– Dette i hovedsak for å sette søkelyset på Mondelez sine forretninger i Russland, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Lyng i SJ Norge til TV 2.

Ukrainas svarteliste

De siste dagene har en rekke selskaper og aktører boikottet Freia. Bakgrunnen er at Freia-eier Mondelez står på Ukrainas svarteliste.

Dagligvarekjeder som Norgesgruppen, Rema 1000, Bunnpris og nettmatbutikken Oda har så langt valgt å ikke boikotte Freia.

På Ukrainas svarteliste står også selskapet Bonduelle oppført. Det produserer blant annet hermetisk mais, bønner og kikerter som selges i flere norske butikker.

Det samme gjelder selskapet Protecter & Gamble, som produserer produkter som oppvaskpulver, bind og sjampo, og det kinesiske elektronikkselskapet Xiaomi som blant annet produserer smarttelefoner og robotstøvsugere.

Elkjøp, som har boikottet Freia, selger en rekke produkter fra disse selskapene. Så langt har ikke Elkjøp boikottet disse produktene, og har heller ikke svart på noen av E24s henvendelser.