Sats har hatt noen vanskeligere år under pandemien, men begynte så smått i 2022 og riste av seg de store tapene. I fjorårets fjerde og siste kvartal måtte selskapet imidlertid melde om milliontap.

– Vi følger den makroøkonomiske situasjonen tett, og spesielt forbrukersentimentet, sier Sats-sjef Sondre Gravir.

Treningskjeden fikk et resultat etter skatt på minus 150 millioner kroner i fjerde kvartal, ned fra minus 66 millioner i samme periode i 2021.

Samtidig melder det om et rekordhøyt antall medlemmer, med en økning på 8 prosent fra foregående år. I tillegg vokste inntektene med 8 prosent til 1,08 milliarder kroner.

– På kort sikt er Sats påvirket av inflasjonspress og høye strømpriser. På lengre sikt er imidlertid selskapet komfortabel med å øke prisene i tråd med den generelle prisveksten, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Brutto driftsresultat (EBITDA) kom på 230 millioner kroner, en nedgang fra 273 millioner året før. Det gir en EBITDA-margin på 21 prosent, ned fra 27 prosent foregående år.

Utvidelse satt på pause

Sats-sjefen sier selskapets fokus fremover blant annet vil være å stenge eller flytte senter med lav lønnsomhet, og å forhandle leievilkår med utleierne.

For å redusere økonomisk risiko har treningskjeden sikret strømprisen for hoveddelen av dets forbruk i første halvdel av 2023, ifølge selskapet.

Som fremhevet på kapitalmarkedsdagen, er utvidelsespipelinen til Sats med ytterligere treningssentre satt på pause.

Den nåværende planen vil gi en beskjeden vekst på fire sentre i 2023, opplyser selskapet i presentasjonsmateriellet til kvartalsrapporten tirsdag.

Rekordmange medlemmer

Resultatnedgangen til tross, så har Sats aldri før hatt flere medlemmer, ifølge selskapet. Antall medlemmer vokser med 13.000 medlemmer til 721.000, opp 8 prosent fra foregående år.

Sats har med andre ord ikke sett at det nå begynner å røyne på flere lommebøker om dagen.

– Den nordiske befolkningen prioriterer fortsatt investeringer i sin egen helse, sier Sats-sjefen.

Sats har også fått 13 flere treningssentre i fjerde kvartal, sammenlignet med samme periode i 2021. Nå har treningskjeden totalt 275 sentre fordelt på Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Aksjen har falt kraftig på Oslo Børs. Mandag ble aksjen handlet for like over åtte kroner, som er mer enn en halvering av kursen på 19,5 kroner i februar i 2022.

Underskudd i tredje kvartal

I tredje kvartal 2022 fikk Sats et resultat etter skatt på minus 52 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra minus 2 millioner i samme periode i 2021. Sats-sjefen pekte den gang på årsaker som høy inflasjon og spesielt høye strømpriser.

Strømkostnadene til treningskjeden økte 107 prosent sammenlignet med tredje kvartal året før, og kjeden tok grep som å stenge badstuer for å redusere forbruket.

Samtidig kunne Sats også da melde om rekordmange medlemmer, med en vekst på 8 prosent fra foregående år.