— Det å leie bolig er som å kaste penger ut av vinduet, sier Rye.

Da Rye begynte å studere i Oslo, opprettet hun en BSU-konto (boligsparing for ungdom).

— Etter videregående måtte jeg begynne å bruke penger annerledes. Det var noe helt annet å bo hjemme med gratis mat og deltidsjobb. Jeg forsto raskt at jeg ikke ønsket å leie bolig, og derfor begynte jeg å spare penger gjennom BSU-ordningen, sier hun.

En tredjedel sparer

Banksjef i DNB Kristiansand, Nancy Meum, synes det er bekymringsfullt få som benytter seg av BSU-ordningen som et ledd i å skaffe seg egenkapital til sin første bolig.

— Stadig stigende boligpriser og strengere krav til egenkapital ved boligkjøp krever økt bevissthet og mer sparing. Nye retningslinjer fra Finanstilsynet skjerper kravene til egenkapital, og derfor bør unge ta større ansvar for å opparbeide egenkapital. En undersøkelse DNB har utført nasjonalt viser at to av tre unge under 34 år ikke benytter seg av BSU, forteller Meum.

— Er BSU en vinn vinn-situasjon for kunden og banken?

— Innskuddsrenten på BSU er 3,7 prosent hvilket er veldig bra i forhold til pengemarkedet som er på 1,3 prosent. Bankene ser på innskudd på BSU som en hjelp og motivasjon for at unge skal spare for å skaffe sin første bolig. Bankens lønnsomhet er således avhengig av langsiktig tankegang.

I den Danske Bank har 33,3 prosent av kundene mellom 18 og 33 år opprettet en BSU-konto, mens i Sparebank Sør har 43 prosent av kundene mellom 18 og 33 år skaffet seg BSU-konto.

— Det er mange unge som har BSU, men vi anbefaler flere å spare, forteller direktør i Sparebank Sør, Rolf. H Søraker.

Bor hjemme

Etter seks år i Oslo er Tuva Eid Rye tilbake hjemme hos mamma i Kristiansand.

— Nå bor jeg hjemme for å spare penger til egen bolig. Det å bruke 5000 kroner ekstra i måneden på leie er ikke aktuelt.

Hun får ikke økonomisk hjelp til finansiering av bolig.

— Familien har ikke mulighet til å hjelpe meg, og jeg ønsker å stå på egne ben. Jeg synes det er viktig å være selvstendig. De som får hjelp av foreldre er heldige, men de får ikke den samme erfaringen ved å spare og tjene penger selv.

Ved siden av studiene har Tuva Eid Rye jobbet, og i seks år har hun satt inn maksbeløpet på BSU.

— Hvert år skatter jeg ekstra mye, og i år fikk jeg 22.000 kroner igjen på skatten. Alle pengene skal inn på BSU. Jeg ønsker helst å kjøpe bolig fra neste år, i hvert fall i løpet av tre år, forteller hun.

Fordeler og ulemper

Professor i strategi og ledelse ved UiA, Ellen Katrine Nyhus, mener det kan være lurt å spare tidlig i livet.

Professor i strategi og ledelse ved UIA, Ellen Katrine Nyhus, mener en del får hjelp av foreldre til å finansiere sin første bolig. Foto: Privat

— Det er en fordel å ha spart i BSU når en søker boliglån. I tillegg til at en har egenkapital, viser en banken at en har evne og vilje til å spare, forteller Nyhus, og legger til:

— Ulempen er at pengene blir bundet. De må brukes på bolig. Dersom en er usikker på om en vil komme til å trenge pengene til noe annet en bolig, så kan det gjøre at en del vegrer seg mot å sette pengene på BSU-konto.

Nyhus mener det er forelderens ansvar å bevisstgjøre barn og unge.

— Barn i Norge lærer svært lite om økonomi i skolen. Privatøkonomi burde gå inn på timeplanen i grunnskolen.