Ny avtale koster Tangen 15 millioner kroner i formues­skatt hvert år

Å flytte 5 milliarder kroner i AKO-fond over til bankinnskudd øker Tangens skatteregning. Bankrenten han nå kan håpe på, er rundt 0 prosent, ifølge analysesjef.

Publisert:

Nicolai Tangens årlige formuesskatt til Norge øker kraftig etter den nye avtalen med Norges Bank. Foto: Tomm W. Christiansen

  • Roar Valderhaug
  • Ole Alexander Saue

Årslønnen på 6,65 millioner kroner som sjef for Oljefondet monner ikke stort når Nicolai Tangen skal summere opp hva det koster ham i kroner og øre å ta jobben han har så lyst på.

For skatteåret 2020 må Tangen ut med totalt ca. 60 millioner kroner i formuesskatt (se tabell).

Dersom formuesskatten blir liggende fast de kommende fem årene, som hans åremål varer, vil han betale rundt 300 millioner kroner i formuesskatt.

Og Tangen kan ikke håpe på noe særlig renteinntekter fra bankinnskuddene til å betale formuesskatten med.

Les også

Nicolai Tangen selger seg ut av AKO Capital

– 0 prosent i året

– Han kommer til å få en rente på rundt 0 prosent i året slik rentene er på bankinnskudd ute i Europa nå, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets til Aftenposten/E24.

Hvis Tangen plasserer alle sine milliarder i banker ute i Europa, kan han i noen land i beste fall håpe på et par tidels prosent i årlig rente. Og i verste fall får han i andre land negativ rente.

I sum ender han trolig rundt 0 prosent, spår Ringholm. For ifølge analysesjefen har mange europeiske banker faktisk gitt lavere rentebetingelser til store innskudd enn til små innskudd i det siste.

– Det er vanskelig å beskylde ham for å ta jobben ut fra merkantile interesser. Det må være noe annet som driver ham, sier Ringholm.

Tangen ville som vanlig ikke snakke mye om sin privatøkonomi da Aftenposten/E24 stilte ham spørsmål om det på mandagens pressekonferanse i Norges Bank.

Tangen selger nå alle sine fondsandeler til en verdi av 5 milliarder kroner, og setter pengene i banken.

– Jeg synes nesten det er litt harry å snakke om egne penger, men jeg har 2 milliarder i banken fra før, slik jeg alltid har opplyst om. Det blir tilsammen 7 milliarder, og det er ikke rare renten å få, så jeg tviler på at det dekker formuesskatten, sa Tangen.

Nicolai Tangen måtte spredt sine bankinnskudd på fryktelig mange banker i City of London og andre steder i verden om han skulle kommet under ulike grenser for garantiinnskudd i dem alle. Så det er nok ikke aktuelt. Foto: Hannah Mckay

Må betale 15 mill. kr ekstra

Det er byttet fra fondsandeler til bankinnskudd som gjør at Tangens årlige skatteregning skyter i været.

Ved beregning av norsk formuesskatt i 2020 vil aksjer og fondsandeler verdsettes med 35 prosent rabatt. Dermed vil 100 kroner i aksjer eller fond verdsettes til 65 kroner når formuesskatten skal beregnes. Det er ingen slik rabatt for bankinnskudd. 100 kroner i banken er 100 kroner i skattemessig formue.

Tangen flytter altså nå ca. 5 milliarder kroner fra fondsandeler i tre av AKO-fondene over i bankinnskudd.

De 5 milliardene ville som fondsandeler med en verdsettelsesrabatt i 2020 på 35 prosent og en formuesskatt på 0,85 prosent kostet ham 27,5 millioner kroner i årlig formuesskatt.

Men som bankinnskudd vil de 5 milliarder kronene derimot koste ham 42,5 millioner kroner i årlig formuesskatt. Altså nær 15 millioner kroner mer i året.

Nicolai Tangen mener sentralbanksjef Øystein Olsen bør spandere en øl på ham etter at arbeidsavtalen ble kraftig endret i Tangens økonomiske disfavør. Det blir trolig verdens dyreste øl. Foto: Tomm W. Christiansen

6600 banker hvis garanti

Det er det norske forvaltningsselskapet Gabler som skal plassere bankinnskuddene for Tangen. De tar nå fatt på jobben med å spre bankinnskuddene på ulike banker i verden.

EUs innskuddsgaranti for bankinnskudd er på kun 100.000 euro, nær 1,1 millioner kroner, så den er det nok ikke akkurat aktuelt å ta hensyn til.

Tangen måtte spredt bankinnskuddene sine på rundt 6600 banker for å komme under EUs innskuddsgaranti i hver bank. Og så mange banker finnes det rett og slett ikke i EU.

I Norge er innskuddsgarantien for øvrig 2 millioner kroner.

Det finnes likevel et lyspunkt for ham akkurat når det gjelder formuesskatten som han skal betale etter endringene i arbeidsavtalen.

Når Tangen nå gir bort eierandelen på 46 prosent i det britiske forvaltningsselskapet AKO Capital til stiftelsen AKO Foundation, så slipper han å betale formuesskatt av den eierposten i fremtiden.

Hva den eierposten ville blitt verdsatt til om den forble i Tangens eie, er vanskelig å si.

– Hvor mye venter du å tape på det du nå gjør?

– Jeg venter ikke å tape noe som helst. Jeg gir pengene til veldedige stiftelser, og den største gleden er å gi. Jeg regner med å få mye glede ut av det, sa Tangen til Aftenposten/E24 etter mandagens pressekonferanse.

– Men i kroner?

– Jeg måler ikke livet mitt i kroner og øre. Jeg tror jeg får mye glede ut av å gi pengene til veldedige formål, svarte Tangen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Formuesskatt
  2. Nicolai Tangen
  3. Oljefondet
  4. Pål Ringholm