KRISTIANSAND/SONGDALEN: — Gjentatt, uforsvarlig forretningsførsel gjør Rihal uskikket til å drive næringsvirksomhet. Det anbefales derfor at Kristiansand tingrett ilegger ham ny konkurskarantene på to år.

Det skriver advokat Øystein E. Krabberød, bostyrer for konkursboet etter Scandinavian Traveller Ltd., i en fersk sluttinnberetning til Kristiansand tingrett.

Karantene og fengsel

Men konkurskarantene har ikke hindret Rajinder Singh Rihal (51) fra å drive forretning før. Han fikk to års karantene i 2010, deretter to nye år i 2012. I 2009 dømte også Agder lagmannsrett ham til 21 dagers fengsel for overtredelser av bokføringsloven, revisorloven, regnskapsloven og skatteloven. Generelt går det igjen i de seks konkursinnberetningene at Rihal blander sammen økonomien i forskjellige selskaper, fører mangelfulle regnskaper – i den grad føres – og eksempelvis lar være å sette av penger til de ansattes skattetrekk.

Her er listen over selskaper han har eid og drevet, og som har gått konkurs siden 2006. Med unntak for et rengjøringsbyrå, har alt vært innen transportbransjen, med hovedvekt på buss:

• Leirkjær Even Buss & Last AS, slått konkurs av kemneren i Kristiansand i september 2006. • Scandinavian Touring AS, slo seg selv konkurs i januar 2007. • Nordic Trans AS, tvangsoppløst (i praksis det samme som konkurs) i 2009 grunnet manglende årsberetning for 2007. • RSS Renhold AS, slått konkurs av kemneren i Kristiansand i september 2011. • Haga Buss AS, slått konkurs av kemneren i Kristiansand i juni 2011. • Scandinavian Traveller Ltd., slått konkurs av kemneren i Kristiansand i september 2012. I fire av tilfellene er det altså kemneren i Kristiansand som har begjært konkursen.

Totalt har gjelden, eller kravene, i de forskjellige konkursboene summert seg til 22,7 millioner kroner – mye av det til det offentlige, som skattemyndighetene og Nav. Til å dekke gjelden, har det vært verdier anslått til samlet 401.500 kroner.

Rihals navn figurerer fortsatt i transportbransjen, nærmere bestemt som del av "Haga Buss Kristiansand Rajinder Rihal". Der har imidlertid sønnen Amanjot Rihal (26) vært daglig leder siden januar 2011. ## Truende

Fædrelandsvennen har snakket med flere av Rajinder Singh Rihals tidligere ansatte og forretningsforbindelser. De beretter om kaotiske forhold og uklare forhold selskaper imellom, om lønn som har vært utbetalt kontant i den grad den har vært betalt i det hele tatt, om manglende innbetaling av skattetrekk og feriepenger, og om mangelfullt, teknisk vedlikehold av bussene. Det var for øvrig en flybuss fra Rihal-systemet som Fædrelandsvennen skrev om sist sommer, etter at den hadde mistet et hjul under fart nær Hannevika i Kristiansand.

Ingen er imidlertid villig til å stå fram med sin historie. De forteller at de føler seg truet av innholdet i sms-er og muntlige meldinger fra Rajinder Singh Rihal.

Kemneren: - Meget uheldig

— På generelt grunnlag kan jeg si at det er meget uheldig at enkelte stadig etablerer nye virksomheter, som så går konkurs. Det sier Kristiansands kemner, Solveig Roland Svendsberget.

Hun legger til:

— Nettopp derfor har vi konkurs-karantebestemmelsene. Uten å kommentere denne konkrete saken, vil jeg imidlertid si at man må se nøye på innholdet i den enkelte konkurskarantene som er ilagt. Hvor vidtrekkende er den? Selv personer som er idømt konkurskarantene, kan fortsatt drive personlig næringsvirksomhet, minner hun om.

- Hva kan dere så gjøre mot konkursryttere?

— Vi kan følge de næringsdrivende tett i forhold til deres plikter på vårt område. At de leverer korrekte oppgaver og betaler det de skal i skatt. Rask, rettslig innkreving fra vår side kan forhindre at tapene vokser seg for store.

- Ingen kommentar

— Hvilken rett har dere til å skrive om slikt? spør Rajinder Singh Rihal når Fædrelandsvennen har fått kontakt per telefon og forteller at vi akter å omtale alle konkursene han har vært involvert i.

— Det er offentlig tilgjengelig informasjon som vi mener bør komme fram, får han til svar.

— Dere har ingen rett til å skrive om meg. Jeg har ingen kommentar, lyder det bestemt fra Rihal.

- Du har en rett til å komme med dine synspunkter og ditt tilsvar. Vil du ikke benytte deg av den?

— Absolutt ingen kommentar!

En ny, sterk oppfordring til Rihal per sms besvares slik: "Jeg er blitt skikkelig gjeldsslave og sitter igjen med ødelagt helse. For Guds skyld la meg være i fred nå."